Franța continuă să plătească greşelile trecutului său de putere colonială. La 60 de ani de la independența Algeriei, parlamentul francez a adoptat o lege menită să facă dreptate populaţiei harki, soldați musulmani care au luptat alături de ocupanți, dar care odată ajunşi în Franța au fost abandonați în voia sorţii, potrivit Euronews.

Tinar soldat harkiFoto: Poussin Jean / Wikipedia

Măsura a fost anunțată în septembrie anul trecut de președintele Macron, care a „cerut iertare” în numele statului francez. „Un discurs nu rezolvă 60 de ani de nedreptate”, a spus șeful statului. „Însă am vrut ca prin cele puţinele cuvinte de astăzi să aducem recunoașterea suferințelor despre care Republica nu a vorbit niciodată”.

Considerați în patrie trădători colaboraționisti, cel puțin 200.000 de algerieni au fost încadraţi în unitățile militare franceze ca forțe auxiliare. După cucerirea independenței în 1962, în mijlocul represaliilor violente, 90.000 de harki au fost trimiși să emigreze în Franța. Fără a fi consideraţi vreodată cu adevărat francezi de către generalul De Gaulle, jumătate dintre ei au ajuns în taberele de refugiați.

Legea proaspăt adoptată soseşte în ajunul alegerilor prezidențiale. Motiv pentru care nu lipsesc acuzațiile la adresa lui Mcron, suspectat că ar dori să exploateze un eveniment istoric în scopuri electorale. (Rador.)