Serbia a anunțat că va renunța la un proiect minier de exploatare a litiului pe un perimetru acordat companiei anglo-australiene, Rio Tinto, potrivit AFP.

proteste in SerbiaFoto: Captura

„Am satisfăcut toate cererile protestatarilor și am pus capăt Rio Tinto în Serbia”, a declarat Ana Brnabic într-o declarație difuzată de televiziunea de stat (RTS). „Tot ce ține de proiectul Jadar s-a încheiat”, a adăugat ea, referindu-se la numele văii din vestul Serbiei unde urma să fie exploatat zăcământul.

Această decizie surpriză a guvernului sârb vine cu câteva luni înainte de alegerile legislative și prezidențiale, probabil din primăvară, cu administrația președintelui Aleksandar Vucic căutând sprijinul alegătorilor care se află în opoziție față de proiect.

Presiunea străzii asupra premierului Brnabic s-a întețit și mai mult în zilele protestelor pro Djokovic din Belgrad, cand Rio Tinto a fost luată la țintă de protestatari.

La începutul acestei săptămâni, Ana Brnabic a declarat că guvernul este pregătit să facă față unei posibile plângeri legale din partea lui Rio Tinto ca reacție la anularea proiectului.

Joi, ea a subliniat că autoritățile sârbe „nu au semnat niciodată un contract” cu Rio Tinto.

Una dintre cele mai mari rezerve de litiu din Europa

Gigantul minier anglo-australian Rio Tinto plănuia să exploateze una dintre cele mai mari rezerve de litiu din Europa, situată în vestul Serbiei, lângă orașul Loznica.

Potrivit lui Rio Tinto, zăcământul este capabil să producă suficient litiu pentru a alimenta mai mult de un milion de vehicule electrice pe an.

Gigantul minier anglo-australian a cumpărat terenuri în această regiune și aștepta să obțină undă verde finală de la autorități pentru a începe exploatarea acestei mine.

Aceste rezerve au fost descoperite în 2004, iar compania plănuia să investească 2,1 miliarde de euro.

Cazul a devenit, totuși, una dintre principalele probleme politice din țară, unde mii de oameni s-au alăturat demonstrațiilor care s-au opus acestui proiect.

Ecologiștii, la fel ca și locuitorii din regiunea în cauză, i-au acuzat pe cei de la Rio Tinto și pe președintele Vucic că au acționat în cel mai mare secret și că au refuzat să publice rapoartele de impact asupra mediului. Se temeau că zona va fi devastată de exploatarea metalelor.

Regimul președintelui Vucic este acuzat și că închide ochii la pericolele ecologice pe care le-ar putea provoca anumite proiecte ale investitorilor străini.

Săptămâni de proteste față de un proiect minier controversat

Încă din 2021, mii de manifestanţi au blocat în Serbia timp de mai multe săptămâni şosele, autostrăzi şi artere urbane, într-un nou protest antiguvernamental şi împotriva unui proiect al companiei anglo-australiene Rio Tinto de exploatare a unei mine de litiu, au relatat agenţiile Reuters şi EFE.

Compania anglo-australiană a promis la momentul semnării preacordului că va respecta toate standardele de mediu sârbe şi europene, dar ecologiştii susţin că proiectul minei de litiu în valoare de circa 2,4 miliarde de dolari va polua ireversibil terenurile şi resursele de apă potabilă în zonă.

În ultimii ani, Rio Tinto a fost asociată cu mai multe controverse. Mai mulți oficiali înalți ai companiei au fost nevoiți să demisioneze după ce, în 2020, compania lor a dinamitat un sit vechi de 46.000 de ani considerat sacru de comunitatea aborigenă din Australia.

Teoria conspirației de pe internet

Interesant, în ultimele zile au început să circule intensiv pe internet și rețelele de socializare informații care se străduiau să facă o legătură între expulzarea lui Novak Djokovic din Australia, ratând șansa participării la AO, și acest proiect minier.

Campionul sârb s-a exprimat de mai multe ori împotriva acestui proiect și a cerut oamenilor să iasă la proteste.