Preşedintele rus Vladimir Putin a revendicat luni victoria în apărarea Kazahstanului de ceea ce el a descris drept o „revoltă teroristă” susţinută de străini şi a promis liderilor altor state ex-sovietice că o alianţă condusă de Moscova îi va proteja şi pe ei, relatează News.ro citând Reuters.

Cel mai mare oraş al Kazahstanului, Almatî, a revenit luni la normal, după aproape o săptămână de tulburări, de departe cele mai mari violenţe din istoria independentă de 30 de ani a ceea ce fusese cel mai stabil fost stat sovietic din Asia Centrală.
Oamenii de serviciu au îndepărtat resturile de pe străzile încă pline cu maşini arse. Majoritatea magazinelor s-au redeschis, transportul public şi traficul regulat au revenit, iar internetul a fost repornit timp de câteva ore în oraş, pentru prima dată de miercurea trecută.
Piaţa de lângă primărie, care a ars în timpul revoltei, este protejată de forţele de ordine şi închisă publicului. Poliţia a percheziţionat maşinile la punctele de control.
Putin a trimis paraşutisti săptămâna trecută pentru a proteja facilităţile strategice, după ce protestatarii antiguvernamentali au jefuit şi au incendiat clădiri publice. Se crede că zeci de persoane au fost ucise în ciocnirile dintre forţele de securitate şi manifestanţi în oraşe din întreaga ţară.
Desfăşurarea rapidă de forţe de către Rusia a demonstrat disponibilitatea Kremlinului de a folosi forţa pentru a-şi proteja influenţa în fosta Uniune Sovietică, într-un moment în care Moscova se află, de asemenea, într-un impas cu Occidentul pentru miile de militari desfăşuraţi în apropierea Ucrainei.
Putin a declarat într-un summit virtual al alianţei militare OTSC (Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă) a statelor ex-sovietice că organismul a reuşit „să prevină subminarea fundamentelor statului, degradarea completă a situaţiei interne din Kazahstan şi să blocheze teroriştii, criminalii, jefuitorii şi alte elemente criminale”.
„Desigur, înţelegem că evenimentele din Kazahstan nu sunt prima şi departe de ultima încercare de a interveni din exterior în afacerile interne ale statelor noastre. Măsurile luate de OTSC au arătat în mod clar că nu vom permite ca situaţia să fie zguduită acasă”, a spus el.
Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a declarat la summit că ţara sa a rezistat „la o tentativă de lovitură de stat. Sub masca unor proteste spontane, a izbucnit un val de tulburări. A devenit clar că scopul principal era subminarea ordinii constituţionale şi preluarea puterii”, a spus el.
Citește despre revoltele din Kazahstan:
- Finalul unei săptămâni tulburi și sângeroase în Kazahstan. Viața pare să se întoarcă la normalitate, dar cu armata în stradă și o promisiune: Operațiunile de eliminare a teroriștilor vor continua
- Revoltele din Kazahstan: Numărul celor arestați a crescut la 8.000 / „Focarele teroriste” au fost neutralizate, spun autoritățile
- Revoltele din Kazahstan: Preşedintele Tokaev vorbeşte despre combatanţi afgani, din Asia Centrală şi Orientul Mijlociu
- Viktor Orban îşi exprimă solidaritatea cu preşedintele Kazahstanului
- Revoltele din Kazahstan: Președintele Tokayev a ordonat deschiderea focului fără avertisment / ”Ce prostie! Cum să negociezi cu niște criminali”
- Kazahstan, sfârșitul fără glorie al epocii Nazarbaev. O afacere de familie kazahă i-a oferit lui Putin ocazia unei demonstrații de forță. Interviu cu Armand Goșu
- ”Nu mai e nici pâine, nici lapte, nici cartofi”. Kazahii, în imposibilitate de a vorbi cu familiile, stau la cozi interminabile la bănci și la magazine, aproape în van
- O provocare sau o oportunitate: Ce înseamnă pentru Rusia revoltele din fostele state sovietice, care culminează acum cu Kazahstanul