Președintele Kazahstanului a demis duminică încă doi oficiali de rang înalt din domeniul securității, după cele mai grave tulburări sociale din ultimele trei decenii de independență post-sovietică, iar autoritățile au declarat că situația se stabilizează, în timp ce trupele conduse de Rusia păzesc clădirile cheie, relatează Reuters.

proteste kazahstanFoto: Yerlan Dzhumayev / TASS / Profimedia Images

Oficialii demiși au fost adjuncții fostului șef al serviciilor de informații Karim Massimov, care a fost arestat sub suspiciunea de trădare, după ce proteste violente au zguduit republica din Asia Centrală, producătoare de petrol și uraniu, care se învecinează cu Rusia și China.

Mii de persoane au fost reținute și clădiri publice incendiate în timpul protestelor antiguvernamentale din ultima săptămână. Președintele Kassym-Jomart Tokaev dat un ordin de deschidere a focului fără avertisment pentru a pune capăt tulburărilor pentru care a dat vina pe bandiți și teroriști.

Presa rusă și de stat au raportat că 164 de persoane au fost ucise în timpul ciocnirilor, citând o postare guvernamentală pe rețelele sociale. Însă autoritățile sanitare și de poliție nu au confirmat cifra, iar postarea de pe social media a fost apoi ștearsă.

Internetul a fost restricționat și telecomunicațiile au suferit întreruperi, ceea ce face dificilă verificarea cifrelor și confirmarea declarațiilor.

Niciun grup nu a apărut pentru a vorbi în numele protestatarilor. Manifestațiile împotriva creșterii prețului combustibilului au început în urmă cu o săptămână înainte de a se transforma în revolte mlargi împotriva guvernului lui Tokaev și a omului pe care l-a înlocuit ca președinte veteran, Nursultan Nazarbaev, în vârstă de 81 de ani.

La invitația lui Tokaev, o alianță a fostelor state sovietice condusă de Rusia a trimis trupe pentru a restabili ordinea, intervenție care vine într-un moment de mare tensiune între Rusia-SUA, înainte discuțiilor de săptămâna aceast cu privire la criza din Ucraina.

Forțele CSTO vor mai rămâne în Kazahstan ”maxim o săptămână”

Purtătorul de cuvânt al lui Tokaev a declarat duminică că crede că forțele nu vor mai rămâne în Kazahstan pentru mult timp, probabil maxim o săptămână sau chiar mai puțin.

Președintele rus Vladimir Putin și alți lideri ai CSTO vor susține luni o videoconferință pentru a discuta despre criza din Kazahstan, a anunțat Kremlinul.

Violența a provocat speculații despre o ruptură în elita conducătoare, Tokaev luptând pentru a-și consolida autoritatea după ce a concediat oficiali cheie și l-a îndepărtat pe Nazarbaev dintr-un rol puternic de șef al Consiliului de Securitate.

Site-ul președinției a anunțat demiterea lui Marat Osipov și a lui Daulet Ergozhin din funcțiile lor de șefi adjuncți ai Comitetului de Securitate Națională. Nu a dat nicio explicație în declarația sa concisă făcut duminică seara.

Fostul lor șef, Massimov, de două ori prim-ministru, care a fost arestat, a fost văzut ca fiind un aprpopiat al lui Nazarbaev. Autoritățile nu au dezvăluit niciun detaliu cu privire la acuzațiile împotriva lui. El și avocatul său nu au putut fi contactați pentru comentarii.

Într-o declarație menită să înlăture discuțiile despre o ruptură, purtătorul de cuvânt al lui Nazarbaev a declarat că Nazarbaev a fost în capitala Nur-Sultan pe tot parcursul crizei și el însuși a ales să renunțe la postul său în consiliul de securitate pentru a ajuta la atenuarea crizei.

„(El) și șeful statului au fost întotdeauna „de aceeași parte a baricadelor”... În aceste zile dificile, au demonstrat pentru noi toți natura monolitică a puterii de stat”, se arată în declarație, care face apel la oameni să se alăture lui Tokaev.

Tokaev urmează probabil să numească noi membri ai guvernului când se va adresa parlamentului marți, a declarat purtătorul de cuvânt al său.

Operațiunile vor continua până la eliminarea completă a teroriștilor

Situația s-a stabilizat în toate regiunile țării”, a spus biroul prezidențial, adăugând că agențiile de aplicare a legii au preluat controlul asupra clădirilor administrative.

„Operațiunea de combatere a terorismului... va continua până la eliminarea completă a teroriștilor”, a spus adjunctul ministrului apărării, Sultan Gamaletdinov.

Poliția a declarat că 6.044 de persoane au fost arestate în legătură cu tulburările.

Comandantul parașutiștilor ruși Andrei Serdiukov a declarat că forța CSTO a terminat desfăşurarea în Kazahstan și va rămâne acolo până când situația se va stabiliza complet.

„O serie de facilități strategice au fost transferate sub protecția contingentului unit de menținere a păcii din statele membre CSTO”, a spus biroul prezidențial.

Serdiukov a spus că trupele păzesc importante obiective militare, de stat și importante din punct de vedere social din orașul Almatî și zonele din apropiere. Nu a spus care sunt aceste obiective.

Videoclipurile neconfirmate de pe reţelele de socializare au arătat că trupele sosesc la Cosmodromul Baikonur din Kazahstan, care a fost cheia programului spaţial aliat al Rusiei de zeci de ani, potrivit News.ro.

Desfăşurările semnalează sprijinul ferm de la Kremlin pentru autorităţile kazahe, într-o regiune pe care Moscova o consideră vitală pentru securitatea sa de-a lungul flancului său sudic.

În Almatî, cel mai mare oraș în care s-a concentrat mare parte din violență, viața normală părea să se întoarcă duminică.

Forțele de securitate au înființat puncte de control în jurul orașului. Geamurile sparte, bancomatele goale și clădirile incendiate stau mărturie distrugerilor.

Piața principală a Republicii a rămas închisă.

Reuters a văzut două vehicule militare cu mitraliere mergând spre piață. Cele mai multe dintre zecile de mașini civile și de poliție incendiate în timpul tulburărilor au fost îndepărtate.

Lanțul de supermarketuri Magnum a declarat că 15 dintre cele 68 de magazine ale sale din Almatî au fost jefuite.

Personalul unui centru comercial a declarat pentru Reuters că camerele de supraveghere au înregistrat jefuitori atacând un bancomat, schimbându-se în haine furate în magazine și ieșind purtând câte două sau trei paltoane.

Citește și: