Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a comparat luni politica externă a Uniunii Europene față de Moscova cu o formă de „Kama Sutra politică”, relatează The Moscow Times.

Josep Borrell alaturi de Serghei LavrovFoto: Vitaliy Belousov / Sputnik / Profimedia Images

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, și-a prezentat în luna iunie strategia multilaterală de abordare a legăturilor cu Rusia în contextul în care relațiile dintre UE și Moscova s-au deteriorat până la cel mai scăzut nivel de după invadarea Crimeii.

Neînțelegerile dintre blocul comunitar și Kremlin vizează mai multe subiecte, de la susținerea acordată de Moscova Belarusului, tensiunile de la granița cu Ucraina și respectarea drepturilor omului în Rusia, îngrijorările devenind și mai acute după condamnarea la închisoare a lui Alexei Navalnîi.

„Îmi imaginez coreografia și, mă scuzați, e Kama Sutra politică”, a declarat Lavrov cu privire la politica externă a UE într-un interviu acordat lui Vladimir Solovyov, un jurnalist apropiat de Kremlin.

Tensiuni între Rusia și Occident

Lavrov a repetat criticile dure adresate de președintele Vladimir Putin la adresa Occidentului și NATO, acuzând că acestea se extind înspre granițele Rusiei.

Kremlinul a remis luna această o listă cu garanții de securitate pe care le solicită statelor occidentale, printre revendicări numărându-se și retragerea forțelor NATO din Europa de Est.

Interviul de o oră acordat de Lavrov a fost publicat pe Youtube în aceeași zi în care Casa Albă a anunțat că discuțiile dintre Washington și Moscova în privința problemelor de securitate vor avea loc pe 10 ianuarie.

Discuțiile vor avea loc după aproape două luni de îngrijorări legate de masarea trupelor rusești la granița cu Ucraina, situație dezvăluită pentru prima dată de presa americană pe baza surselor din comunitatea de informații și a imaginilor din satelit.

Rusia a anunțat sâmbătă că a încheiat „manevrele militare” de la granița sa cu Ucraina după ce președintele Vladimir Putin a declarat că a avut un răspuns „pozitiv” din partea Washingtonului în legătură cu propunerile de securitate formulate de Moscova.