În articolul intitulat "Cum e să ne purtăm cu Rusia", șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, și-a împărtășit ideile în legătură cu modul în care Bruxelles-ul trebuie să acționeze în relațiile cu Moscova. "Rusia este cel mai mare vecin al nostru. El nu va dispărea nicăieri și puțin probabil ca în viitorul apropiat să se producă niște schimbări politice care să conducă la o schimbare semnificativă a modelului de comportament", a arătat Borrell.

Josep BorrellFoto: - / Xinhua News / Profimedia

În articol se arată care sunt principalele direcții de acțiune în contactele bilaterale cu Rusia, pe care autorul articolului le definește printr-o triadă - a opune rezistență, a descuraja și a implica:

  • - a se opune "încălcărilor deliberate ale dreptului internațional de către Rusia";
  • - a se preveni încercările Kremlinului de a submina unitatea UE;
  • - a se colabora cu Moscova în vederea soluționării problemelor globale și regionale.

În primul caz, șeful diplomației europene dă ca exemplu situația din Ucraina. Potrivit lui Borrell, Bruxelles-ul trebuie să asigure respectarea, de către partea rusă, a acordurilor de la Minsk și să se continue să se facă presiuni asupra Kremlinului în legătură cu dosarul MH17. Pentru realizarea celui de al doilea principiu, Borrell face apel la asigurarea respectării legislației europene pentru contracararea atacurilor cibernetice și a încercărilor de dezinformare care ar porni de la Rusia. Referitor la cel de-al treilea postulat, Borrell a subliniat că Kremlinul a fost și rămâne un jucător important pe arena internațională, iar în ultima vreme acesta a reușit chiar să-și sporească influența în multe regiuni ale lumii. Autorul articolului a făcut apel să se colaboreze cu Rusia în lupta împotriva pandemiei de coronavirus și a consecințelor acesteia. (www.ria.ru)