Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că este „extrem de improbabil” ca Londra şi aliaţii săi să intervină militar în cazul unei invazii ruse în Ucraina.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ucraina „nu este membru NATO, aşadar este extrem de improbabil ca cineva să trimită trupe în Ucraina împotriva Rusiei”, a afirmat ministrul într-un interviu video difuzat pe site-ul săptămânalului britanic The Spectator, relatează Agerpres.

„Nu ar trebui să-i lăsăm pe oameni să creadă că o vom face. Ucrainenii sunt perfect conştienţi de acest lucru”, a adăugat el, în contextul în care preşedintele american Joe Biden a respins deja în acest stadiu o opţiune militară.

În schimb, „există cu certitudine sancţiuni economice profunde, serioase şi durabile ce ar putea fi luate”, a subliniat Wallace.

Într-o discuţie telefonică vineri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, premierul britanic Boris Johnson a afirmat că Londra va utiliza 'toate puterile sale diplomatice şi economice' pentru a împiedica orice „agresiune rusă” împotriva Ucrainei, a comunicat Downing Street.

Potrivit lui Ben Wallace, „consolidarea militară rusă are un obiectiv precis. „Nu suntem siguri că el (preşedintele rus Vladimir Putin) a luat o decizie, însă toate acţiunile sale şi pregătirile militare merg în această direcţie (...), cred că ar trebui să fim toţi îngrijoraţi”, a mai spus ministrul britanic.

Occidentalii acuză de mai multe săptămâni Rusia că a masat zeci de mii de soldaţi aproape de frontiera cu Ucraina în vederea unei eventuale invazii. Rusia respinge acuzaţiile şi se declară ameninţată de NATO.