Președintele francez Emmanuel Macron se întâlnește cu premierul ungar Viktor Orban, cu care diferențele sunt numeroase, dar care îi poate fi un aliat pe subiecte precum investițiile, energia nucleară sau apărarea europeană.

Emmanuel Macron si Viktor OrbanFoto: Captura YouTube

Aceasta este prima călătorie a unui șef de stat francez în Ungaria din 2007. Emmanuel Macron s-a întâlnit luni, la Budapesta, cu premierul ungar Viktor Orban, în cadrul unui summit al țărilor din grupul de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia) - relatează ziarul francez Le Monde, citat de Rador.

Este un lucru bine cunoscut faptul că relaţia dintre cei doi nu este una dintre cele mai călduroase. „Este un adversar politic, dar un partener european”, a subliniat, joia trecută, Emmanuel Macron, care își încheie astfel turul prin capitalele Uniunii Europene. „Indiferent de sensibilitățile noastre politice, de alegerile noastre, trebuie să lucrăm împreună pentru Europa noastră”.

„Este foarte clar că pe subiectul statului de drept vor exista dezacorduri, dar cred că pe subiectele suveranității, pe subiectul modelului de creștere și pe subiecte multiple poate exista și capacitatea de a găsi compromisuri utile”, a adăugat el.

Totuşi, Viktor Orban a fost adesea citat de Emmanuel Macron ca lider al unui tabere naționaliste și suveraniste în UE, căreia i se opune cea a eurofililor „progresişti”.

Ca şi Polonia, Ungaria a adoptat mai multe legi contestate la Bruxelles, inclusiv un text care interzice reprezentarea homosexualității în faţa celor cu vârsta sub 18 ani. Și, ca și Varșovia, ea contestă supremația dreptului european asupra dreptului național.

Ca răspuns, Comisia Europeană a lansat mai multe proceduri împotriva acestora pentru subminarea statului de drept și a valorilor UE, în special un mecanism de „condiționalitate” pentru ajutorul european care blochează plata subvențiilor pentru redresarea economică.

Dar aceste subiecte „nu sunt neapărat legate” de acordurile care se regăsesc pe tema suveranității digitale, întărirea Europei apărării, un buget european de investiții sau chiar alianțe industriale, a susținut președinția franceză. Cei doi lideri au găsit deja un teren comun când Emmanuel Macron l-a primit pe Viktor Orban în octombrie 2019, în special în ceea ce privește protecția frontierei și necesitatea apărării europene.

De asemenea, „în ciuda diferențelor dintre un Emmanuel Macron liberal şi un Viktor Orban conservator, există puncte importante de cooperare, de exemplu în ceea ce privește politica energetică între acești doi susținători ai energiei nucleare”, comentează Daniel Deak, analist pro-Orban la Institutul Ungar al secolul XXI.

Totuşi, Palatul Elysee a asigurat că președintele francez va vorbi şi despre puncte de dezacord și el „nu are obiceiul de a se eschiva”, în timp ce comunitatea LGBT ungară l-a chemat să ridice problema în timpul întâlnirii sale cu Viktor Orban, într-un scrisoare deschisă către revista franceză Têtu.

De îndată ce va ajunge la Budapesta, Emmanuel Macron va merge să se reculeagă la mormântul filosoafei Agnes Heller, decedată în 2019, o figură a opoziției pe care o primise la Paris în 2018.

De asemenea, se va întâlni cu Gergely Karacsony, primarul Budapestei, precum și cu alți reprezentanți ai partidelor anti-Orban, printre care Peter Marki-Zay, singurul candidat al opoziției care speră, la alegerile legislative din aprilie 2022, să-l răstoarne pe prim-ministrul ungar aflat la putere din 2010. Prin urmare, el este cel mai longeviv lider al UE după plecarea Angelei Merkel.

„Domnule Macron, Ungaria pe care urmează să o vizitați este într-adevăr o țară condusă de extrema dreaptă”, i-a spus primarul unui district din Budapesta, sociologul Gabor Eross, denunțând „corupția generalizată, campania anti-LGBT, frauda electorală, oligarhizarea economiei și reprimarea masivă a societății civile”.