O înregistrare video dramatică a ceea ce pare a fi un avion F-35 care se prăbușește de pe portavionul HMS Queen Elizabeth al Marinei Regale a fost postată pe rețelele de socializare, notează BBC.

Portavionul HMS Queen ElizabethFoto: Steve Parsons-WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Imaginile arată un pilot care se catapultează în timp ce aeronava de 100 de milioane de lire sterline cade în mare.

Amintim că -un avion britanic F-35 s-a prăbușit când încerca să decoleze, la începutul acestei luni, în timp ce portavionul efectua operațiuni în Mediterana.

Ministerul Apărării din Regatul Unit a spus doar că este prea devreme pentru a comenta imaginile și că se fac eforturi pentru recuperarea aeronavei.

Clipul - distribuit pe Twitter - pare să arate un avion F-35 care se apropie de trambulina unui portavion în timp ce se pregătește să decoleze.

În loc să prindă viteză, avionul încetinește când ajunge la rampă, iar aeronava se prăbușește în ocean.

Videoclipul - care pare să fi fost înregistrat de una dintre camerele de supraveghere ale portavionului - arată apoi un pilot care se ejectează din aeronavă. La câteva secunde după ce avionul dispare din peisaj, o parașută poate fi văzută plutind spre mare chiar în fața navei de 65.000 de tone.

La începutul acestei luni, Ministerul Apărării a confirmat că a avut loc un accident și a declarat că pilotul a fost recuperat în siguranță. Investigația continuă - la fel ca și eforturile de recuperare a aeronavei.

S-a speculat că prăbușirea ar fi putut fi cauzată de o acoperitoare de motor lăsată din greșeală pe avion.

De asemenea, este posibil să se desfășoare o altă investigație cu privire la modul în care acest videoclip sensibil a fost publicat online.

Aceste avioane F-35 sunt cele mai avansate și mai scumpe avioane britanice. Ele pot ateriza vertical, similar cu avionul Harrier Jump Jet, și combină tehnologia stealth (care permite evitarea radarelor) cu viteze supersonice.

Aeronavele de pe HMS Queen Elizabeth au participat anterior la misiuni deasupra Irakului și Siriei. Avioanele F-35 sunt operate de renumita escadrilă 617, cunoscută sub numele de "Dambusters".

Construite de firma americană Lockheed Martin, avioanele F-35 ale Marii Britanii reprezintă varianta B a avionului și sunt pilotate de piloți din cadrul Royal Air Force și Royal Navy, cu baza la RAF Marham din Norfolk.