Responsabili din Marea Britanie, Statele Unite şi NATO au dat asigurări luni că sunt în măsură să recupereze înaintea Rusiei epava unui avion stealth F-35B care s-a prăbuşit miercuri în mare, notează AFP și Barrons, potrivit Agerpres.

F-35 pe portavionFoto: Captura YouTube

Avionul decolase de pe portavionul britanic HMS Queen Elizabeth înainte de a cădea în mare. Pilotul său a reuşit să se ejecteze la timp.

Alianţa Nord-Atlantică şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu posibila recuperare a aparatului de către Rusia şi cu riscul ca aceasta să pună mâna pe tehnologia avionului.

„Îl vom recupera primii, vă garantez”, a declarat generalul Simon Doran, ofiţerul american cu cel mai înalt grad de la bordul portavionului. „Nu suntem îngrijoraţi de recuperarea lui”, a asigurat la rândul său adjunctul comandantului suprem al forţelor aliate pentru Europa, generalul Tim Radford, în faţa jurnaliştilor aflaţi la bordul navei care navighează în Marea Mediterană.

„Nu suntem îngrijoraţi, pentru că lucrăm la asta chiar acum. A existat o îngrijorare când avionul a căzut, dar pilotul este sănătos şi asta este cel mai important”, a adăugat el.

Generalul Tim Radford nu a vrut să dezvăluie detalii despre operaţiunea de salvare. Pierderea acestui F-35 este un „incident cu adevărat regretabil (...) un regres”, a spus la rândul său ofiţerul la conducerea uneia din cele nouă nave angajate în Marea Mediterană, căpitanul Steve Moorhouse. Dar, a adăugat el, „fiabilitatea acestui aparat şi încrederea noastră în el şi în proiect sunt intacte”.

Marea Britanie a primit deja 21 de aparate F-35B americane, majoritatea destinate celor două portavioane ale sale, HMS Queen Elizabeth şi HMS Prince of Wales. F-35B este o variantă a celei de-a cincea generaţii de F-35, capabilă de aterizări verticale şi decolări scurte, reaminteşte AFP.