Un mesaj scris probabil de un cercetător irlandez în urmă cu 40 de ani și care a fost pus într-o sticlă ajuns în Arctica Rusă, lăsând oceanografii uimiți de traseul său „neobișnuit”, a informat luni The Irish Times, potrivit The Moscow Times.

Mesaj in sticla gasit in Rusia dupa 40 de aniFoto: Captura

Departamentul de științele pământului și oceanelor de la Universitatea Națională din Irlanda din Galway a declarat că a fost contactat recent de un bărbat care a spus că a ”pescuit” sticla în apropierea orașului arctic Murmansk, la aproximativ 4.000 de kilometri est de Irlanda.

Dr. Martin White, oceanograf NUI Galway, a declarat pentru The Irish Times că plutirea sticlei înseamnă că probabil a avut o rută mai ocolitoare decât cea a curenților oceanici principali, care sunt mai persistenți și mai direcți.

„Probabil se împlinesc 30 sau 40 de ani de când a fost trimis”, a spus White potrivit sursei citate.

White a spus că predecesorul său Ed Monahan – care a folosit așa-numitele sticle „drifter” în anii 1970 și 80 înainte ca tehnologia prin satelit să faciliteze urmărirea curenților, mareelor ​– probabil că a dat drumul sticlei în largul coastei Irlandei.

The Irish Times a scris că persoana care a găsit sticla, care a spus că a descoperit-o îngropată în sedimenteșe fiordului Kola Bay din Marea Barents, a trimis, de asemenea, prin e-mail NUI Galway fotografii ale sticlei și o carte poștală decolorată și pătată.

Cartea poștală cere celui care o găsește să completeze numele, adresa, precum și unde a găsit-o.

Soția lui White, vorbitoare de limbă rusă, Tatiana Popova, urmează să ceară mai multe detalii celui care a găsit sticla.

Un număr de serie - dacă nu s-a șters - ar permite universității să urmărească originile cărții poștale și să identifice când și unde a fost lansată la apă.

White a remarcat însă că a rămas un mister dacă sticla a traversat mările Nordului și Norvegiei în Marea Barents pe cont propriu sau cu ajutorul exterior al pescarilor.