Preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a vorbit luni despre posibilitatea interzicerii consumului de carne de câine, în contextul dezbaterii din această țară privind controversata practică, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Caini in custiFoto: Flickr

Deşi acest obicei nu mai este la fel de răspândit ca în trecut, carnea de câine continuă să fie consumată de persoane în vârstă, rămâne în meniul restaurantelor şi poate fi cumpărată în unele pieţe.

Şeful statului a vorbit despre subiect după o întrevedere cu premierul Kim Boo-kyum consacrată eforturilor de a îmbunătăţi situaţia animalelor abandonate şi de a crea un sistem de înregistrare obligatorie a câinilor.

„După întrevedere, preşedintele a spus că a venit timpul să se ia în considerare, cu atenţie, interzicerea cărnii de câine”, a menţionat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a lui Moon, Park Kyung-mee.

Este prima dată când preşedintele Moon aduce în discuţie o astfel de interdicţie, ceea ce probabil va intensifica dezbaterea privind abandonarea acestei practici.

Pentru a-şi spori popularitatea în vederea alegerilor prevăzute pentru primăvara lui 2022, mai mulţi aspiranţi la preşedinţia sud-coreeană s-au angajat în ultimele săptămâni că vor interzice consumul de carne de câine, cu atât mai mult cu cât câinii au devenit unul din animalele de companie favorite ale sud-coreenilor, iar o serie de asociaţii pentru drepturile animalelor au cerut închiderea restaurantelor şi pieţelor care oferă carne de câine.

Lee Jae-myung, guvernatorul celei mai populate provincii a ţării, Gyeonggi, şi principalul aspirant la preşedinţie din Partidul Democrat al actualului preşedinte, a afirmat că va susţine interzicerea consumului de carne de câine prin „consens social”.

În schimb, unul dintre liderii opoziţiei, Yoon Seok-youl, a apreciat că este vorba de o opţiune personală a fiecăruia. Un sondaj al asociaţiei de protecţie a animalelor Aware, făcut public în septembrie, a indicat că 78% dintre sud-coreeni consideră că producerea şi comercializarea de carne de câine şi de pisică trebuie interzise, iar 49% susţin interzicerea consumului.

Un alt sondaj realizat de Realmeter a consemnat în schimb că sud-coreenii sunt divizaţi în ce priveşte interzicerea de la nivel guvernamental a consumului de carne de câine, cu toate că 59% susţin restricţii legale asupra sacrificării câinilor pentru consum uman.

În ce-i priveşte, comercianţii de carne de câine insistă asupra dreptului lor de a continua cu această ocupaţie, subliniind că riscă să-şi piardă sursele de venit.

Pe același subiect: