Câinii și pisicile, animale a căror carne este consumată de o minoritate de chinezi, au fost excluși pentru prima oară de pe lista oficială a animalelor comestibile, care este stabilită de autoritățile de la Beijing, scrie AFP.

Câini în lesăFoto: Profimedia

Textul, supus dezbaterii publice până în 8 mai, a fost publicat miercuri de ministerul Agriculturii și afacerilor rurale și enumeră animalele care pot fi crescute pentru carne, blană sau scopuri medicale.

Câinii și pisicile nu mai sunt prezente pe această listă.

"Este pentru prima oară când guvernul chinez stabilește că pisicile și câinii sunt animale de companie și nu destinate consumului", a afirmat, într-un comunicat, asociația americană Humane Society International (HSI).

Potrivit acestei asociații, circa 10 milioane de câini sunt uciși anual în China pentru carnea lor.

Mii de câini sunt omorâți anual la festivalul cărnii de câine din Yulin (sud), în condiții extrem de crude.

Această decizie vine după ce în februarie s-a interzis comerțul și consumul de animale sălbatice, o practică suspectată de propagarea noului coronavirus.

Comerțul cu animale sălbatice a fost de asemenea interzis în timpul crizei SARS din 2002-2003, un coronavirus a cărui transmisie a fost legată de consumul de animale sălbatice. Dar acest comerț a fost reluat rapid.