Aflată într-un centru de comandă la mii de kilometri distanță, echipa israeliană ar fi folosit o armă cu AI plasată într-un vehicul cu aspect abandonat pentru a-l doborî pe Mohsen Fakhrizadeh în noiembrie anul trecut, scrie New York Times, citat de timesofisrael.com.

HotNews.roFoto: Hotnews

Omul de știință iranian Mohsen Fakhrizadeh a fost asasinat în noiembrie 2020 printr-o lovitură sofisticată care a durat mai puțin de un minut și nu a rănit pe nimeni, nici măcar pe soția omului de știință care era lângă el. Întregul dispozitiv cântărea aproximativ o tonă și a fost introdus prin contrabandă în Iran în părți minuscule care apoi au fost reasamblate.

Echipa Mossad a gestionat întreaga operațiune de la un centru de comandă din afara țării, potrivit raportului despre care publicația spune că se bazează pe interviuri cu oficiali americani, israelieni și iranieni, „inclusiv doi oficiali ai serviciilor de informații familiarizați cu detaliile planificării și execuției operațiunii."

Raportul detaliază modul în care Israel a urmărit îndeaproape mișcările lui Fakhrizadeh încă din 2007 și a început pregătirile pentru o operațiune de asasinat la sfârșitul anului 2019 și începutul anului 2020, în urma unei serii de întâlniri între oficialii israelieni conduși de directorul de atunci al Mossadului Yossi Cohen și oficiali americani, inclusiv președintele american de atunci Donald Trump, secretarul de stat american Mike Pompeo și directorul CIA Gina Haspel.

Fakhrizadeh, în vârstă de 59 de ani, fizician, ofițer al Corpului de Paza Revoluționară Islamică și profesor la Universitatea Imam Hussein din Teheran, a fost ucis în timp ce pleca cu soția sa de la casa lor de vacanță din Marea Caspică la o altă reședință. El își conducea propriul vehicul, un Nissan Teana negru, iar soția sa era așezată pe scaunul pasagerului de lângă. Bodyguarzii săi îi urmau în mașini separate în spate.

Raportul a detaliat modul în care omul de știință a ignorat avertismentele cu privire la o posibilă tentativă de asasinat, precum și sfaturile echipei sale de securitate, insistând să conducă singur mașina sa ne-blindată.

Arma computerizată a Mossad a fost atașată pe o mașină abandonată, o camionetă albastră Nissan Zamyad, staționată la o intersecție de pe drumul principal, unde ”ținta” urma să facă o întoarcere în U, conform raportului. Camionul a fost încărcat cu explozivi ca să poată fi distrus după lovitură.

Când echipa a aflat că Fakhrizadeh pleacă, „asasinul, un lunetist priceput, și-a luat poziția, a calibrat obiectivele mitralierei, a înclinat ușor arma și a atins ușor trăgaciul” - totul dintr-o „locație nedezvăluită, aflată la mii de kilometri distanță”.

După ce agenții l-au identificat pe Fakhrizadeh drept șoferul Nissan-ului, au dezlănțuit o grindină de gloanțe, lovind mașina la baza parbrizului. Autoturismul a virat, apoi s-a oprit, iar Fakhrizadeh, rănit, a coborât și s-a ghemuit în fața ușii deschise. Acolo a fost lovit de încă trei gloanțe care „i-au sfâșiat coloana vertebrală”.

O gardă de corp a sosit la fața locului cu o armă și „se uita în jur după agresor, aparent confuz”. Soția lui Fakhrizadeh a fugit la el și s-a așezat lângă el. Imediat, s-a auzit zgomotul produs de explozia mașinii care adăpostea mitraliera.

15 gloanțe au fost trase în total, iar operațiunea a durat mai puțin de 60 de secunde, scrie New York Times. Nimeni altcineva nu a fost lovit sau rănit.

Mitraliera controlată de la distanță, se alătură acum dronei de luptă în arsenalul de arme de înaltă tehnologie pentru uciderea la distanță” și este „probabil să remodeleze lumea securității și spionajului”, mai arată New York Times.