China a cerut în mod oficial să se alăture importantului parteneriat trans-Pacific de liber schimb CPTPP, a anunțat ministrul chinez al comerțului, în ciuda tensiunilor geopolitice în creștere cu Australia, una dintre țările membre, potrivit AFP.

Wang WentaoFoto: Wikipedia

Semnat de 11 țări Asia-Pacific în 2018, acest Tratat de comerț trans-Pacific (CPTPP) este cel mai mare pact de liber schimb din regiune, reprezentând aproximativ 13,5% din economia globală.

"Pe 16 septembrie, ministrul comerțului Wang Wentao a făcut cererea oficială a Chinei de a se alătura" Acordului trans-Pacific (CPTPP) ", a declarat ministrul într-o declarație online.

El a adăugat că cererea a fost transmisă prin scrisoare ministrului comerțului din Noua Zeelandă, Damien O'Connor, cu care a avut o conversație telefonică cu privire la urmărirea acestei cereri de partea chineză.

China și-a exprimat deja dorința de a se alătura de mai multe ori, iar prim-ministrul Li Keqiang a declarat în martie că a doua cea mai mare economie din lume „va lua în considerare activ aderarea”.

Cu toate acestea, cei unsprezece membri ai CPTPP vor trebui să ajungă la un consens pentru a permite Beijingului să se alăture, o perspectivă delicată, pe fondul unui conflict geopolitic tumultuos cu Canberra, care a acuzat China că a impus tarife pentru o gamă de produse australiene, inclusiv vin și orz.

Australia a cerut OMC joi să intervină împotriva tarifelor la vinul său exportat în China, cea mare piață de export a acesteia.

Canberra a dezvăluit miercuri un parteneriat militar strategic cu Statele Unite și Regatul Unit, pentru a-i furniza submarine nucleare pentru a contracara influența chineză în regiunea indo-Pacificică. China a numit alianța „extrem de iresponsabilă”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, a declarat joi că „exportul de tehnologii submarine nucleare extrem de sensibile către Australia de către Statele Unite și Regatul Unit demonstrează încă o dată că„ utilizează exporturile nucleare ca instrument pentru strategia geopolitică și adoptă un dublu standard".