Donald Trump și-a anunțat joi sprijinul pentru un candidat care îl va provoca pe unul dintre cei mai mari dușmani ai săi republicani din Congresul SUA, Liz Cheney, în timpul unor alegeri primare așteptate ca un mare test al influenței fostului președinte american în tabăra sa, potrivit AFP.

TrumpFoto: Captura YouTube

Miliardarul republican a promis că va face totul pentru ca acest parlamentar „neloial” să-și piardă locul în Camera Reprezentanților, de când a votat în favoarea acuzării sale după asaltul de pe Capitol Hill de către protestatarii pro-Trump.

Donald Trump a fost achitat în cele din urmă de Senat, dar Liz Cheney, în vârstă de 55 de ani, fiica fostului vicepreședinte Dick Cheney, a continuat să-l acuze că a instigat la atacul violent din 6 ianuarie și a denunțat „marea minciună” a fostului președinte asupra alegerilor electorale care clama o fraudă care nu a fost niciodată demonstrată.

Într-un gest clar al influenței omului de afaceri asupra partidului său, Cheney a fost demisă în mai din funcția numărul trei a republicanilor în Cameră și înlocuită de un ales pro-Trump.

"Susțin cu tărie candidatul la Casa Republicană din Wyoming, Harriet Hageman, care se luptă împotriva republicanei moderate și neloiale, Liz Cheney", a declarat Trump într-o declarație.

Primarele vor fi organizate în 2022 înainte de alegerile parlamentare programate pentru noiembrie acel an.

Avocata Harriet Hageman candidase fără succes la funcția de guvernator al Wyoming-ului în 2018, un stat vast, slab populat, renumit pentru cowboy și parcurile sale naturale.

„La fel ca mulți rezidenți din Wyoming, am sprijinit-o pe Liz Cheney când a candidat la Congres”, a spus ea într-un comunicat. „Dar apoi a trădat Wyoming-ul, a trădat țara și m-a trădat pe mine”,a spus ea.

Liz Cheney este împreună cu un alt republican în comisia parlamentară pe care democrații au înființat-o pentru a investiga atacul din 6 ianuarie.

Ea a răspuns pe Twitter comunicatului de presă al lui Donald Trump, eliminând amenințările sale pe un ton combativ: „Te aștept”.