Un bărbat din Florida a fost condamnat luni de un tribunal de la Washington la opt luni de închisoare pentru participarea la asaltul asupra Capitoliei din 6 ianuarie, o premieră de la atacul care a zguduit democrația americană, potrivit AFP.

suporteri Trump in Capitoliul americanFoto: Captura Twitter

Paul Hodgkins, în vârstă de 38 de ani, intrase împreună cu sute de alți susținători ai lui Donald Trump în sediul Congresului, în timp ce oficialii aleși au certificat victoria democratului Joe Biden la alegerile prezidențiale, a declarat Departamentul de Justiție într-un raport.

Fotografiile din dosar îl arată pe bărbatul cu barbă, cu părul lung, din Camera Senatului, ochelari de schi la gât și purtând un steag mare în numele fostului președinte republican.

Arestat pe 16 februarie după ce a fost denunțat, el a pledat vinovat de obstrucționarea procedurilor oficiale, iar procurorul federal a cerut o pedeapsă de 18 luni de detenție.

Potrivit documentelor instanței, Paul Hodgkins a intrat în Capitoliu cu un rucsac care conținea ochelari de protecție, frânghii și mănuși din latex, printre altele. Ajunsese la hemiciclu, unde își făcuse fotografia.

Procuratura a recunoscut însă că „nu a participat personal sau nu a încurajat violența sau distrugerea bunurilor” și că „a acceptat responsabilitatea foarte devreme”.

De asemenea, petrecuse mai puțin de o jumătate de oră în templul puterii legislative din Statele Unite.

Începând cu 6 ianuarie, peste 535 de protestatari au fost arestați în toată țara pentru participarea lor la asaltul asupra Congresului SUA și peste 165 au fost acuzați.

Înainte de Hodgkins, alte două persoane fuseseră condamnate la închisoare. O femeie a pledat vinovat și a primit o pedeapsă cu trei ani cu suspendare în iunie, iar un bărbat a primit trei luni după ce a pledat vinovat, însă această sentință acoperea arestul preventiv.

Procedurile de vinovăție sunt norma în Statele Unite, unde marea majoritate a urmăririlor penale federale sunt încheiate fără proces.