Premierul italian Mario Draghi a respins miercuri criticile formulate de Vatican la adresa legii anti-homofobie depuse în parlamentul de la Roma, afirmând că Italia este „un stat laic”, relatează Euronews.

Mario DraghiFoto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Proiectul de lege privind „măsuri de prevenire și combatere a discriminării și violenței pe bază de sex, gen, orientare sexuală, identitate de gen și dizabilități” a fost adoptat de Camera Deputaților în luna noiembrie a anului trecut, fiind dezbătută în prezent în Senatul italian.

Într-o notă diplomatică extrem de neobișnuită transmisă Italiei pe 17 iunie, Vaticanul a obiectat față de limbajul legii, Sfântul Scaun exprimându-și îngrijorările vizavi de posibila încălcare a dreptului la libertatea de conștiință a catolicilor și a autonomiei bisericii.

Însă într-un discurs susținut în fața senatului miercuri, Draghi a subliniat că Italia este „un stat laic, nu un stat confesional așadar parlamentul este cu siguranță liber să dezbată și legifereze”.

„Sistemul nostru legislativ conține toate garanțiile necesare pentru a asigura că legea respectă întotdeauna principiile constituționale și angajamentele internaționale, inclusiv Concordatul cu biserica”, a declarat acesta.

„Secularismul nu reprezintă indiferența statului față de fenomenul religios, secularismul este protejarea pluralismului și a diversității culturale”, a adăugat acesta.

Premierul tehnocrat a subliniat de asemenea că Italia este una dintre țările Uniunii Europene care a condamnat într-un comunicat comun recenta lege anti-LGBT adoptată în Ungaria.

Vaticanul notase că unele părți ale proiectului de lege contravin Concordatului în vigoare între Italia și Sfântul Scaun deoarece ele „reduc libertatea Bisericii Catolice” în ceea ce privește organizarea și exercitarea cultului, precum și „libertatea deplină” de expresie și conștiință acordată credincioșilor și asociațiilor catolice.

Proiectul de lege depus de Alessandro Zan, un legiuitor al Partidului Democrat de centru-stânga, nu acordă derogări bisericilor catolice italiene de la obligația de a participa la festivități legate de ziua națională împotriva homofobiei care va fi stabilită pe 17 mai.

Italia și Vaticanul și-au normalizat relațiile prin Acordul Lateran din 1929 după 60 de ani de criză. Acordul include un Concordat care a fost revizuit în 1984 pentru a pune capăt statutului special al religiei catolice care nu mai este religia de stat în Italia.