Vaticanul s-a opus în mod oficial unui proiect de lege dedicat luptei împotriva homofobiei în Italia, o intervenţie diplomatică neobişnuită în problemele interne italiene, relatează France24 și Agerpres.

Papa FranciscFoto: AFP / Profimedia Images

Proiectul de lege aflat în dezbatere în Senat îşi propune să pedepsească actele de discriminare şi incitare la violenţă împotriva homosexualilor, lesbienelor, persoanelor transgender şi persoanelor cu dizabilităţi.

Potrivit ziarului italian Corriere della Sera, o notă diplomatică a fost transmisă pe 17 iunie de către arhiepiscopul Paul Gallagher - însărcinat cu relaţiile Vaticanului cu alte state - ambasadei italiene pe lângă Sfântul Scaun.

Această notă, nesemnată, susţine că anumite părţi ale proiectului de lege italian încalcă tratatul bilateral în vigoare între Italia şi Sfântul Scaun, punând sub semnul întrebării libertatea garantată a Bisericii Catolice în materie de organizare şi exercitare a cultului, precum şi libertatea de expresie acordată credincioşilor şi asociaţiilor catolice.

Prin urmare, proiectul de lege nu va scuti şcolile italiene catolice de obligaţia de a participa la activităţi pentru ziua naţională împotriva homofobiei.

În nota diplomatică este exprimată îngrijorarea Sfântului Scaun în legătură cu faptul că legea ar putea conduce la urmăriri penale.

„Este un act fără precedent în istoria relaţiilor dintre cele două state. Nu există precedente, cel puţin publice”, a scris Corriere della Sera.

Sfântul Scaun şi Ministerul italian al Afacerilor Externe nu au dorit să ofere o reacţie imediată la dezvăluirile făcute de ziar.

Proiectul de lege privind „măsurile de prevenire şi combatere a discriminării şi violenţei pe motive de sex, gen, orientare sexuală, identitate de gen şi dizabilităţi”, prezentat de deputatul Alessandro Zan, de la Partidului Democrat (centru-stânga), a fost aprobat în Camera Deputaţilor în noiembrie.

În prezent, el este dezbătut în Senat.

Citește și: