Curtea Supremă a Statelor Unite a admis luni să revizuiască decizia de reper Roe v. Wade din 1973 care a legalizat avortul la nivel național, acceptând să analizeze o lege din statul Mississippi care interzice avorturile după 15 săptămâni de sarcină, anunță Reuters și CNN.

Actualii judecatori ai Curtii Supreme a SUAFoto: SCOTUS

Judecătorii au fost de acord să audieze cazul în următoarea sesiune a Curții care va începe în luna octombrie și se va încheia în iunie 2022, aceștia urmând să delibereze asupra răsturnării unei părți centrale a deciziei din urmă cu aproape 50 de ani.

Decizia Curții, care va fi pronunțată cel mai probabil anul viitor, ar putea permite statelor americane să interzică avortul înainte ca fetusul să fie viabil în afara uterului, contrazicând decenii de jurisprudență.

În decizia Decizia Roe v. Wade, reafirmată ulterior în 1992, judecătorii constituționali americani au afirmat că statele nu pot interzice avortul înainte ca fetusul să fie viabil în afara uterului, lucru considerat de medici ca având loc în general între 24 și 28 de săptămâni.

Legea din Mississippi ar interzice avortul mult mai devreme de termenul respectiv și alte state au susținut recent proiecte legislative care ar interzice procedura medicală și mai devreme de atât.

„Alarme cu privire la drepturile reproductive au început să sune zgomotos. Curtea Supremă a acceptat să revizuiască o interdicție privind avortul care fără nicio îndoială încalcă aproape 50 de ani de jurisprudență a Curții Supreme și reprezintă ultimul test de răsturnare a Roe v. Wade”, a declarat Nancy Northup, președintele Centrului pentru Drepturi Reproductive.

Judecătoarea Amy Coney Barrett a fost a treia nominalizare a fostului președinte republican Donald Trump pentru Curtea Supremă (FOTO: Shutterstock Editorial / Profimedia Images)

Majoritate conservatoare

Decizia Roe v. Wade a recunoscut că abilitatea unei femei de a obține un avort reprezintă un drept constituțional garantat de dreptul la viața privată. O hotărâre din 1992 a Curții într-un alt caz a reafirmat decizia, interzicând legile care plasează „o povară nejustificată” asupra posibilității unei femei de a obține un avort.

Activiștii anti-avort speră că instanța supremă a SUA să răstoarne decizia Roe v. Wade sau să limiteze sfera de aplicare a acesteia după ce conservatorii au obținut o majoritate de 6-3 la Curtea Constituțională ca urmare a confirmării de către Senat a judecătoarei Amy Coney Barrett, a treia nominalizare a fostului președinte republican Donald Trump.

În luna iunie a anului trecut Curtea a declarat neconstituțională o lege privind avortul din statul Louisiana care impunea restricții asupra medicilor care efectuează procedura.

Însă decizia a fost pronunțată înainte ca fosta judecătoare liberală Ruth Bader Ginsburg, o apărătoare înfocată a drepturilor reproductive, să se stingă din viață și să fie înlocuită de Barrett.

Judecătorul-șef al Curții, conservatorul Justin Roberts, s-a alăturat la momentul respectiv judecătorilor liberali în pronunțarea deciziei. Acesta a subliniat însă că a făcut acest lucru doar fiindcă s-a simțit obligat de jurisprudența Curții, aceasta invalidând în 2016 o lege similară adoptată în Texas.

Legea din Mississippi, la fel ca altele trecute în legislativele din state conduse de republicani, a fost adoptată ca o provocare directă la adresa Roe v. Wade în speranța că schimbarea majorității la Curtea Supremă în favoarea conservatorilor ar putea răsturna decizia din 1973.

Citește și: