Un procuror italian a acuzat Organizația Mondială a Sănătății că obstrucționează ancheta privind blocarea unui raport despre gestionarea proastă a pandemiei de către autoritățile din Italia, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Procurorii din orașul Bergamo din nordul țării, epicentrul primului val al pandemiei din primăvara lui 2020, investighează dacă oficiali ai OMS au conspirat cu ministerul sănătății italian pentru a mușamaliza faptul că autoritățile italiene nu au actualizat planul de combatere a unei pandemii din 2006.

„Până acum am fost întâmpinați de un zid”, a declarat procurorul Maria Cristina Rota pentru Reuters.

Christian Lindemeier, purtătorul de cuvânt al OMS, a negat acuzațiile că agenția ONU obstrucționează justiția.

„Este practica OMS de a asista întotdeauna autoritățile locale în probleme de acest gen dacă ni se solicită și este adecvat. OMS analizează în prezent o cerere de asistență judiciară internațională din partea parchetului din Bergamo”, a declarat acesta.

Aproape 116.000 de persoane au murit din cauza COVID-19 în Italia, al doilea cel mai mare bilanț al deceselor din Europa după cel al Marii Britanii. Italia încă înregistrează zilnic sute de decese cauzate de coronavirus în contextul celui de-al treilea val care a afectat țara.

Rota afirmă că OMS a refuzat o cerere inițială pentru asistență și că a cerut ca orice întrebări să fie formulate prin canalele diplomatice formale.

Acest lucru a fost făcut în 8 martie dar procurorii nu au primit niciun răspuns din partea organizației, potrivit lui Rota. Aceasta afirmă de asemenea că OMS nu a transmis angajaților săi citațiile trimise de procurorii italieni pentru a se prezenta la audieri.

„A încurajat pe toată lumea să nu se prezinte”, afirmă Rota.

Ca organizație internațională, OMS afirmă că angajații săi beneficiază de imunitate diplomatică. Purtătorul de cuvânt Lindmeier susține că procurorii nu au trimis o cerere de ridicare a imunității și că nu au oferit context cu privire la emiterea citațiilor.

Ranierii Guerra, director adjunct pentru inițiative strategice al OMS (FOTO: Mauro Scrobogna / La Presse / Profimedia Images

Blocarea unui raport incriminator

Procurorii din Bergamo au deschis o anchetă anul trecut cu privire la gestionarea pandemiei și investighează acuzațiile potrivit cărora OMS a conspirat cu guvernul de la Roma pentru a suprima un raport incriminator redactat chiar de cercetătorii organizației cu privire la eșecurile sistemului de sănătate italian.

Raportul a fost publicat pe site-ul OMS pe 13 mai 2020 dar a fost dat jos în ziua următoare.

Consultat de către Reuters și subiectul unui documentar al televiziunii publice italiene RAI, documentul afirmă că Italia nu și-a actualizat planul de combatere a unei pandemii din 2006 și că răspunsul spitalelor locale la izbucnirea pandemiei de COVID-19 a fost „improvizat, haotic și creativ”.

Difuzarea documentarului RAI a declanșat un scandal uriaș în Italia.

Francesco Zambon, autorul principal al raportului, și-a dat demisia de la OMS luna trecută, afirmând că poziția sa în cadrul organizației a devenit insuportabilă după ce a dezvăluit public că mai mulți înalți oficiali l-au presat să revizuiască într-o notă mai pozitivă criticile aduse Italiei în document.

Lindmeier, purtătorul de cuvânt al OMS, spune că raportul a fost publicat prematur și că procesul formal de aprobare a acestuia nu a fost urmat pe deplin.

„Datele și informațiile conținute în raport nu primiseră aprobarea finală și au conținut inexactități și inconsecvențe. Dacă acțiunile cerute ar fi fost completate, raportul ar fi putut fi publicat normal sau, respectiv, republicat”, a declarat acesta pentru Reuters.

Procurorii din Bergamo anchetează dacă OMS a retras raportul la cererea lui Ranieri Guerra, directorul adjunct pentru inițiative strategice al organizației.

Guerra a fost director general pentru medicină preventivă în cadrul ministerului sănătății italian între 2014 și 2017 și era responsabil de actualizarea planului de combatere a unei pandemii.

Acesta a negat că ar fi responsabil de blocarea raportului. Guerra s-a întâlnit cu procurorii italieni în luna noiembrie a anului trecut și surse juridice afirmă că săptămâna trecută a fost pus sub urmărire pentru mărturie mincinoasă în timpul audierii.

Guerra a respins acuzația, afirmând într-un comunicat remis presei că este „uluit și amărât de această situație. Nu știu despre ce este vorba”.

Citește mai pe larg despre acest subiect: