Scandal uriaș în Italia: OMS, acuzată că a conspirat cu guvernul să ascundă un raport incriminator privind gestionarea pandemiei / Organizația încearcă să blocheze ancheta procurorilor italieni

de S.J.     HotNews.ro
Vineri, 11 decembrie 2020, 16:11 Actualitate | Coronavirus


Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS
Foto: Fabrice COFFRINI/ AFP/Profimedia Images
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a fost acuzată că a conspirat cu ministerul sănătății italian pentru a bloca un raport care dezvăluia gestionarea proastă a pandemiei de către guvernul de la Roma în primul val de COVID-19, relatează The Guardian.

Raportul, redactat de cercetătorul OMS Francesco Zambon și alți 10 colegi din Europa, a fost finanțat de guvernul Kuweitului cu obiectivul de a furniza informații țărilor în care coronavirusul nu ajunsese încă, Italia fiind prima țară europeană grav afectată de pandemie și una din primele la nivel mondial.

Numit „O provocare fără precedent: Prima intervenție a Italiei în fața COVID-19”, documentul a fost publicat pe website-ul OMS în 13 mai și dat jos o zi mai târziu.

Raportul de 102 pagini afirma că planul Italiei de combatere a unei pandemii nu a fost actualizat din 2006 și, din cauza lipsei de pregătire, răspunsul inițial din partea spitalelor a fost „improvizat, haotic și creativ”.

Acesta a adăugat de asemenea că a durat ceva timp până la formularea unor protocoale formale.

Documentul ar fi fost înlăturat la cererea lui Ranieri Guerra, directorul adjunct al OMS pentru inițiative strategice. Guerra a fost director general pentru medicină preventivă în ministerul sănătății italian între 2014 și 2017 și prin urmare responsabilă de actualizarea planului pandemic în conformitate cu noile recomandări ale OMS și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Guerra este în prezent printre oamenii de știință care fac parte din echipa de lucru anti-Covid a guvernului italian.

Planul neactualizat este o componentă crucială în investigațiile preliminare efectuate de procurorii din Bergamo, oraș aflat în Lombardia - epicentrul pandemiei de COVID-19 în Italia, legate de o posibilă neglijență criminală a autorităților.

Italia a depășit joi 62.000 de decese cauzate de COVID-19, cel mai mare număr înregistrat de o țară europeană.


Ranieri Guerra, director adjunct OMS pentru inițiative strategice


Blocarea audierilorProcurorii folosesc de asemenea un raport redactat după primul val al pandemiei de un general în rezervă al armatei, Pier Paolo Lunelli, care a concluzionat că până la 10.000 de decese cauzate de COVID-19 s-ar fi putut datora pregătirii insuficiente a autorităților italiene.

Cercetătorul Zambon, care are biroul în sediul OMS din Veneția, a fost citat de trei ori pentru a vorbi cu procurorii italieni dar s-a lovit de opoziția OMS care a insistat că el și ceilalți 10 cercetători implicați în redactarea raportului din luna mai ar trebui să beneficieze de imunitate.

Doar Guerra, directorul adjunct al OMS, a fost audiat de procurorii italieni dar conținutul conversației nu a fost dezvăluit.

După ce au fost emise primele citații pe numele lui Zambon și ale celorlalți cercetători, OMS a spus că procurorii italieni trebuie să apeleze la canalele diplomatice și să își formuleze cererile prin intermediului ministerului de externe italian.

Zambon a primit ultima citație pe 10 decembrie dar a fost blocat din nou de OMS din a se prezenta la audieri în pofida faptului că a cerut aprobarea să discute cu procurorii.

„Când am primit primele citații am înștiințat departamentul juridic al OMS și la scurt timp după acesta a răspuns că nu pot merge întrucât sunt protejat de imunitate, în pofida faptului că voiam să merg fiindcă aveam ceva de spus”, a declarat Zambon pentru The Guardian.

Zambon afirmă de asemenea că Guerra l-a amenințat cu concedierea dacă nu va modifica partea din raport care face referire la neactualizarea planului pandemic.

În plus, acesta declară că în pofida faptului că a înștiințat înalți oficiali ai OMS cu privire la amenințări și riscurile pe care acestea le reprezintă pentru transparența și neutralitatea organizației, aceasta nu a declanșat nicio anchetă internă.Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa


Plan „copy-paste”La momentul respectiv OMS nu a explicat de ce raportul a fost înlăturat dar a afirmat într-un comunicat de săptămâna trecută că acesta „conținea date inexacte și inconsecvente”.

Documentul nu a criticat guvernul italian însă a subliniat punctele critice în gestionarea pandemiei, pornind de la planul pandemic depășit care a fost doar „reconfirmat” și nu actualizat în 2017, potrivit lui Zambon.

„Echipa a verificat amănunțit acest lucru și a descoperit că toate planurile aprobate după 2006 au fost doar copiate cu copy-paste, fără ca măcar o virgulă să fie schimbată în text”, relatează acesta.

Zambon susține că la o lună înainte de publicarea raportului i-a trimis un sumar al descoperirilor lui Guerra care i l-a arătat ministrului sănătății italian, Roberto Speranza.

Emailuri primite de Zambon în luna mai de la Guerra și Hans Kluge, directorul pentru Europa al OMS - care a scris introducerea documentului înlăturat - par de asemenea să sugereze o înțelegere între ministerul sănătății italian și OMS să țină la sertar raportul.

Documentele, consultate de jurnaliștii The Guardian, au fost dezvăluite recent de un documentar Report, o emisiune de investigații a televiziunii publice italiene Rai.

Într-un email datat 13 mai, Guerra îi scria lui Zambon „să nu uite” că „[guvernul italian] tocmai ne-a dat [OMS] o contribuție voluntară de 10 milioane pe baza încrederii și a recunoașterii a ceea ce am făcut până acum...după 6 ani fără nimic”.

Un email primit de Zambon din partea lui Hans Kluge în 15 mai notează că: „[raportul] nu înlătură un aspect cheie: relația mea cu ministerul care a fost foarte dezamăgit”.

Kluge își încheie emailul afirmând că va scrie ministerului sănătății italian pentru a forma un grup de experți din cadrul OMS, ministerului sănătății italian și a altor instituții de sănătate pentru a revizui documentul.

„Kuweitul (cel care a comandat raportul) este fericit, acum trebuie să facem și MoH (ministerul sănătății italian) fericit”, a mai scris Kluge.

OMS a notat într-un email trimis joi jurnaliștilor de la The Guardian că „în prezent lucrăm cu guvernul italian pentru a lămuri problema”.

Ministerul sănătății italian a negat într-un comunicat orice implicare în înlăturarea raportului:

„Din câte cunoaștem, acesta nu este un document oficial al OMS și nu a fost niciodată trimis ministerului sănătății care, prin urmare, nu l-a evaluat niciodată și nu a comentat pe marginea sa. Orice informații în legătură cu acesta nu provin din surse instituționale”.Roberto Speranza, ministrul italian al sănătății


Implicații de natură penalăDacă procurorii din Bergamo găsesc că Italia nu și-a actualizat planul pandemic toți miniștrii sănătății și prim-miniștrii italieni din 2013 până în prezent riscă să fie puși sub acuzare.

Antonio Chiappani, procurorul-șef al parchetului din Bergamo, a declarat săptămâna aceasta pentru Corriere della Sera că: „Italia a fost nepregătită pentru Covid, au existat o mulțime de improvizații...trebuie să descoperim de ce au existat atât de multe victime comparativ cu alte locuri”.

Zambon afirmă că informațiile incluse în raportul său ar fi putut preveni decese în țările care au fost afectate ulterior de pandemie.

„Am încercat cu disperare să scriu tuturor oficialilor importanți, inclusiv directorului general [Tedros Adhanom], avertizându-i despre pericolul [blocării raportului]”, afirmă acesta.

„Publicarea sa avea potențialul de a salva vieți iar răspunderea legală a OMS era în joc, deoarece un conflict de interese personal a fost considerat mai important decât să împărțim lecțiile învățate de cea mai grav afectată țară la momentul respectiv”, susține Zambon.

OMS a afirmat în comunicatul său că Guerra a vorbit cu procurorii „în capacitatea sa personală”, precizând că „personalul OMS este alcătuit din funcționari civili internaționali care își desfășoară toate activitățile imparțial și fără teama pedepselor sau fără să aștepte favoruri”.

„Pentru a-și păstra obiectivitatea și independența, OMS nu se implică în mod normal în probleme legale la nivel național”, adaugă instituția.

Zambon nu a primit un refuz formal din partea OMS să se prezinte la audieri după citația din 10 decembrie însă a fost informat miercuri noaptea că organizația a scris ministerului italian de externe pentru a-l informa că:

„Lui Zambon și celorlalți experți OMS menționați anterior li s-a cerut să nu se prezinte la aceste audieri”.

Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

96117 vizualizari

 • +27 (29 voturi)    
  oare (Vineri, 11 decembrie 2020, 16:13)

  gazpefoc [utilizator]

  Oare Romania de cand nu si-a actualizat planul pandemic??
  • +14 (18 voturi)    
   excelenta intrebare (Vineri, 11 decembrie 2020, 17:29)

   Boa [utilizator] i-a raspuns lui gazpefoc

   Probabil ca la noi ar trebui pusi sub acuzare toti prim-ministrii si ministrii sanatatii din 1990 incoace.

   Dupa cum in alte domenii precum educatie, economie, ar trebui inclupatii toti prim-ministrii si ministrii sanatatii din 1990 incoace pentru ca au facut prea multe reforme si strategii nerespectand niciuna dar bulversand definitiv sistemul.
  • -8 (24 voturi)    
   Păi cred că în primăvară s-au aplicat măsurile... (Vineri, 11 decembrie 2020, 17:33)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui gazpefoc

   ...în caz de atac cu arme biologice stabilite pe vremea lui Ceaușescu, la fel ca în celelalte state ale Pactului de la Varșovia.
 • +25 (53 voturi)    
  OMS = organizatie GLOBALISTA (Vineri, 11 decembrie 2020, 16:13)

  Gryphus [utilizator]

  OMS e de vina pt raspiandirea pandemiei pt ca A ASCUNS pandemia desi stia de ea in Noiembrie 2019

  si totusi nimeni nu cere capul acestei organizatii (in afara de Trump)
  • +8 (28 voturi)    
   nu numai atat (Vineri, 11 decembrie 2020, 17:37)

   tudormed70 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   nu doar ca nu ii cer capul dar l-au mai si infierat pe Trump cand a facut-o el
  • +3 (21 voturi)    
   eee acolo se vb la alt nivel... (Vineri, 11 decembrie 2020, 17:47)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   interese etc etc

   nu mai stiu cine a spus (parca un dictator):
   "moartea unui om e o tragedie, moartea unui milion e o statistica"
   cam asa gandeste OMS si tarile in general de "plebe" (adica de noi)
  • +5 (17 voturi)    
   Inca-i bine ca in China avem incredere..nu ascunde (Vineri, 11 decembrie 2020, 18:37)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   nimic!
 • +19 (29 voturi)    
  F buni (Vineri, 11 decembrie 2020, 16:23)

  ThalesdeTeleorman [utilizator]

  Foarte buni astia de la OMS si autoritatile din fiecare tara, in general. Apoi ne miram ca apar idioti care cred in microchipare prin 5G, prin vaccin ori antivaccinisti.
 • +12 (30 voturi)    
  Oh NOOOO, v-am spus eu!!!! (Vineri, 11 decembrie 2020, 16:28)

  Fu Leng [utilizator]

  OMS, aceasta organizatie onesta!
  • 0 (22 voturi)    
   Nu ai citit textul (Vineri, 11 decembrie 2020, 19:28)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   OMS a publicat ceva dar un director italian din OMS a dat jos textul pentru ca facea sa arate rau Italia . Problema ar fi la persoana dar voi atacati institutia . E ca unul care isi da foc la masina pentru o pana de cauciuc . Mai si vreti sa va bage in seama lumea ...
   • 0 (22 voturi)    
    Institutia e putreda. Punct. (Vineri, 11 decembrie 2020, 20:35)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui gamma

    Intre timp, cat suferi tu pt o institutie corupta, poate ai timp si sa mai inveti, daca poti, punctuatia in limba romana!!!
    • -1 (11 voturi)    
     Nazist gramatical de paie ... (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 9:00)

     gamma [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

     Corect este : "punctuatia limbii romane" cu diacritice cu tot . Ce fel de nazist esti daca nu folosesti diacritice ?
     • -1 (3 voturi)    
      Daca as trai in Romania as folosi (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 18:25)

      Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui gamma

      Dar asa, nu-mi foloseste. Si, daca as trai in Romania mi-ar fi rusine, sa scriu ca tine!
   • -2 (8 voturi)    
    https://www.google.ca/amp/s/www.nytimes.com/2017/0 (Vineri, 11 decembrie 2020, 21:59)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui gamma

    De acu 3 ani!
 • +6 (32 voturi)    
  Ii doare in popou de .... (Vineri, 11 decembrie 2020, 16:45)

  vodatepes [utilizator]

  Ii doare in popou de oameni simpli. Si oficiali se supara cand cetateni simpli incep sa nu mai aiba incredere in ei in informatiile oficiale si de aici incep conspiratile si lipsa de incredere. 62000 oameni care au decedat pentru ca uni nu si au facut treaba in cardasie cu OMS. Oare nu e adevarat ce a spus Trump despre OMS? Uite ca a avut dreptate.
 • -1 (19 voturi)    
  si cand te gandesti cati prosti (Vineri, 11 decembrie 2020, 17:38)

  alfa1 [utilizator]

  din conducerea la nivel inalt a Romaniei ne citeaza din OMS .....
 • +7 (21 voturi)    
  oms e o organizatie corupta... (Vineri, 11 decembrie 2020, 17:45)

  liviu_ [utilizator]

  n-as fi crezut!

  cand urlau toti ca oms e in cardasie cu china... UE era "nu ca tre sa le dam bani"

  e uite oms in toata splendoarea ei!
  cand e fifa sau uefa corupta nu pierzi decat la fotbal, meciuri si bani... cand oms e corupta mor oameni...
  oh well... o sa se trezeasca UE?! probabil ca nu!
 • +8 (18 voturi)    
  Camorra (Vineri, 11 decembrie 2020, 17:56)

  exis [utilizator]

  Ce e FIFA pentru sport, e OMS pentru sanatatea publica..
 • +5 (19 voturi)    
  cand zicea Trump ca OMS e corupta (Vineri, 11 decembrie 2020, 19:50)

  Scarface1000 [utilizator]

  pana la os toata lumea radea .

  Oare de ce Trump le-a taiat fondurile?
  • +1 (7 voturi)    
   Pai Trump e din domeniul Privat (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 2:25)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

   Aia de i se opun is 99% de la Stat. OMS e institutie care functioneaza din bani publici, toti angajatii ei is ca Bugetarii de fapt. Nu e greu de inteles de ce le-a taiat Trump fondurile, pe care o sa le redea Senilul Bideu, angajat de o viata la Stat!!!
   • -1 (5 voturi)    
    asta dacă electorii vor fi atât de iresponsabili (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 10:23)

    let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    să-l voteze pe biden marxistul.
    • +1 (3 voturi)    
     Ar fi încă mai iresponsabil (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 16:37)

     bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui let_s_twist_again

     să nu respecte opțiunile asumate.
 • +2 (12 voturi)    
  O alta lovitura chinezeasca (Vineri, 11 decembrie 2020, 20:21)

  Luk [utilizator]

  Italienii sunt tampiti, dar chinezii sunt dusmani.
  • +3 (3 voturi)    
   italienii nu sunt tâmpiţi (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 10:26)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   sunt doar latini delăsători, ca şi noi.
   iar chinezii sunt comunişti şi asta spune totul, dincolo de poleiala de prosperitate economică datorată know-how-lui occidental...
 • +1 (7 voturi)    
  l-au facut (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 5:28)

  gopo2016 [utilizator]

  pe trump nebun ca nu mai vrea cu mafioti din oms, niste slugi criminale care ne pun la mina big pharma cu care cred ca lucreaza fff strins sa omoare populatia lumi
 • +4 (4 voturi)    
  straniu (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 14:56)

  mgs [utilizator]

  Stau in Italia si aici nu vorbeste nimeni despre asa ceva. Poate o fi vreo lupta interna in cadrul OMS...!!!
  • 0 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 17:28)

   [anonim] i-a raspuns lui mgsAbonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by