Poliția a folosit tunuri cu apă la Bruxelles joi pentru a dispersa mulțimea adunată joi într-un parc pentru un protest care fusese interzis de autorități din cauza pandemiei cauzate de coronavirus, potrivit AFP.

Confruntari cu politia în BruxellesFoto: Captura YouTube

Poliția, desfășurată în cordon, călare sau pe jos, a fost atacată cu pietre și sticle când a intervenit, iar cel puțin un polițist a fost rănit, a menționat AFP.

Câteva mii de oameni au participat la miting, potrivit presei belgiene.

Ministrul belgian al internelor Annelies Verlinden a anunțat că va face apel joi împotriva deciziei unei instanțe din Bruxelles potrivit căreia statul trebuie să ridice „toate măsurile anti-coronavirus” în decurs de 30 de zile, relatează The Brussels Times.

Verlinden a decis să conteste decizia la Curtea de Apel din Bruxelles și a subliniat că deocamdată măsurile aflate în vigoare se vor aplica în continuare.

Acţiunea în justiţie a fost introdusă de Liga Drepturilor Omului, care a argumentat că nu a fost prezentată baza legală a măsurilor respective şi că, prin urmare, ordinele ministeriale care stabileau restricţiile sunt ilegale.

Judecătorul a hotărât în favoarea organizației, admițând argumentul acesteia conform căreia guvernul nu a prezentat o bază legală suficientă pentru impunerea restricțiilor și i-a acordat un termen de 30 de zile pentru remedierea situației.

În caz de neconformare, guvernului îi va fi aplicată o penalitate de 5.000 de euro pe zi până la un plafon maxim de 200.000 de euro.