Ministrul belgian al internelor Annelies Verlinden a anunțat că va face apel joi împotriva deciziei unei instanțe din Bruxelles potrivit căreia statul trebuie să ridice „toate măsurile anti-coronavirus” în decurs de 30 de zile, relatează The Brussels Times.

Annelies VerlindenFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Verlinden a decis să conteste decizia la Curtea de Apel din Bruxelles și a subliniat că deocamdată măsurile aflate în vigoare se vor aplica în continuare.

Acţiunea în justiţie a fost introdusă de Liga Drepturilor Omului, care a argumentat că nu a fost prezentată baza legală a măsurilor respective şi că, prin urmare, ordinele ministeriale care stabileau restricţiile sunt ilegale.

Judecătorul a hotărât în favoarea organizației, admițând argumentul acesteia conform căreia guvernul nu a prezentat o bază legală suficientă pentru impunerea restricțiilor și i-a acordat un termen de 30 de zile pentru remedierea situației.

În caz de neconformare, guvernului îi va fi aplicată o penalitate de 5.000 de euro pe zi până la un plafon maxim de 200.000 de euro.

Guvernul belgian a impus măsurile antiepidemice în baza legii securității civile adoptate în 15 mai 2007 și care permite statului să ia măsuri urgente în „circumstanțe excepționale”.

Verlinden a declarat joi că baza legală a decretelor ministeriale a fost pusă sub semnul întrebării de mai multe ori în trecut dar că mai multe instanțe printre care și Consiliul Statului, cea mai înaltă instanță administrativă din Belgia, au decis anterior că actuala bază legală este suficientă.

Parlamentul belgian dezbate în prezent un proiect de lege care să ofere puteri specifice pentru combaterea unei pandemii, Verlinden afirmând că dorește ca acesta să garanteze legalitatea măsurilor antiepidemice.

Dacă va fi adoptat, legea va oferi „o bază legală permanentă pentru luarea acestor tipuri de măsuri restrictive în timpul unei pandemii”, a declarat ministrul belgian de interne.

REFERINȚĂ: