​Un tribunal din Bruxelles a ordonat miercuri guvernului belgian să ridice în termen de 30 de zile toate măsurile restrictive impuse în contextul pandemiei, relatează Politico și Agerpres.

Masca de protectie, obligatorie in BelgiaFoto: Stringer / Zuma Press / Profimedia

În caz de neconformare, guvernului îi va fi aplicată o penalitate de 5.000 de euro pe zi, potrivit presei locale.

Acţiunea în justiţie a fost introdusă de Liga Drepturilor Omului, care a argumentat că nu a fost prezentată baza legală a măsurilor respective şi că, prin urmare, ordinele ministeriale care stabileau restricţiile sunt ilegale.

Judecătorul a hotărât în favoarea organizației, admițând argumentul acesteia conform căreia guvernul nu a prezentat o bază legală suficientă pentru impunerea restricțiilor și i-a acordat un termen de 30 de zile pentru remedierea situației.

Belgia a impus restricţii de circulaţie pe timp de noapte şi închiderea tuturor magazinelor cu produse neesenţiale - unde accesul este permis doar cu programare -, în cadrul eforturilor de combatere a pandemiei.

Toate călătoriile în afara ţării sunt interzise, cu excepţia celor esenţiale, cum sunt cele în scop profesional sau pentru îngrijirea unui membru de familie în străinătate.

Rămâne însă de văzut dacă guvernul belgian va respecta ordinul tribunalului, cu atât mai mult cu cât amenda este plafonată la 200.000 de euro, potrivit cotidianului Le Soir, scrie agenția dpa.

REFERINȚĂ: