Paul Rusesabagina, eroul filmului „Hotel Rwanda”, judecat de la jumătatea lunii februarie la Kigali pentru „terorism”, nu s-a prezentat miercuri la procesul său și a informat autoritățile închisorii că nu va mai participa la audieri, considerând că dreptul său de a apăra a fost încălcat, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fostul manager al Hôtel des Mille Collines din Kigali, Paul Rusesabagina, în vârstă de 66 de ani, a devenit celebru după ce un film din 2004 i-a spus povestea modului în care, cu zece ani mai devreme, salvase peste 1.000 de oameni în timpul genocidului tutsi. Acest hutu moderat a devenit apoi un critic al regimului președintelui ruandez Paul Kagame.

Locuind în exil din 1996 în Statele Unite și Belgia, țară în care a obținut naționalitatea, a fost arestat la sfârșitul lunii august în Rwanda în circumstanțe tulburi, când un avion care zbura spre Burundi a aterizat în Rwanda, avocații săi denunțând „o răpire ”.

Într-un interviu acordat Al-Jazeera la sfârșitul lunii februarie, ministrul justiției din Rwanda a indicat că guvernul a finanțat operațiunea.

Paul Rusesabagina este vizat de nouă acuzații, inclusiv cea de terorism. Este urmărit în special pentru că a sprijinit Frontul de Eliberare Națională (FLN), un grup rebel acuzat de atacuri mortale în ultimii ani în Rwanda.

Într-o scrisoare citită miercuri la ședința de judecată, directorul închisorii în care este încarcerat a informat instanța că domnul Rusesabagina a indicat „că nu va mai apărea niciodată în fața acestei instanțe, nu numai astăzi, ci chiar și pentru audierile viitoare.

"Asistența consulară belgiană nu este eficientă, i se refuză accesul la avocații săi, i se refuză medicamentele (împotriva hipertensiunii) și este închis într-o cameră fără ferestre", a declarat cu indignare fiica sa Carine Kanimba la o conferință de presă.

Pentru ea, „nu va exista un proces echitabil”: „El riscă nu doar închisoarea pe viață, ci și moartea (...) Vorbesc cu autoritățile belgiene, cu premierul, Alexander De Croo, pentru că se află în poziția de a-mi putea elibera tatăl "prin" negocieri" cu Kigali, a declarat Kanimba pentru AFP.

Rusesabagina contestă dreptul instanței de a-l judeca, din cauza naționalității sale belgiene. Apropiații săi spun că sunt „foarte îngrijorați” pentru sănătatea sa, deoarece medicamentele trimise prin diplomația belgiană, potrivit lor, nu au ajuns niciodată la el.