Fiica lui Paul Rusesabagina, eroul filmului „Hotel Rwanda”, judecat la Kigali pentru „terorism”, a cerut vineri Belgiei să intervină pentru ca tatăl ei de naționalitate belgiană să fie eliberat și repatriat și a denunțat un „proces nedrept”, potrivit AFP.

Paul RusesabaginaFoto: Wikipedia

Fostul manager al hotelului Mille Collines din Kigali, Paul Rusesabagina, în vârstă de 66 de ani, a devenit renumit după filmul din 2004 care povestea cum a salvat mai mult de 1.000 de oameni în timpul genocidului ruandez. Acest hutu moderat a devenit apoi un critic al regimului președintelui ruandez Paul Kagame.

Locuind în exil din 1996 în Statele Unite și Belgia, țară în care a obținut naționalitatea, a fost arestat la sfârșitul lunii august în Rwanda în circumstanțe tulburi, când un avion care zbura spre Burundi a aterizat în Rwanda, avocații săi denunțând „o răpire ”.

"Asistența consulară belgiană nu este eficientă, i se refuză accesul la avocații săi, i se refuză medicamentele (împotriva hipertensiunii) și este închis într-o cameră fără ferestre", a declarat cu indignare fiica sa Carine Kanimba la o conferință de presă.

Pentru ea, „nu va exista un proces echitabil”: „El riscă nu doar închisoarea pe viață, ci și moartea (...) Vorbesc cu autoritățile belgiene, cu premierul, Alexander De Croo, pentru că se află în poziția de a-mi putea elibera tatăl "prin" negocieri" cu Kigali, a declarat Kanimba pentru AFP.

Paul Rusesabagina, al cărui proces a început miercuri, se confruntă cu 13 acuzații, inclusiv finanțare acțiunilor de terorism, crimă și rebeliune, pentru presupusul său sprijin pentru Frontul de Eliberare Națională (FLN), un grup rebel acuzat de atacuri mortale în Rwanda.

Rusesabagina contestă dreptul instanței de a-l judeca, din cauza naționalității sale belgiene. Apropiații săi spun că sunt „foarte îngrijorați” pentru sănătatea sa, deoarece medicamentele trimise prin diplomația belgiană, potrivit lor, nu au ajuns niciodată la el.

Potrivit Ministerului de Externe belgian, Paul Rusesabagina "a beneficiat de asistență consulară completă de la început" și a primit patru vizite de la personalul diplomatic pentru a "monitoriza starea sa medicală".

Miniștrii belgieni ai Justiției și Afacerilor Externe au cerut „un proces echitabil și transparent” și dreptul acuzatului „de a-și pregăti apărarea în cele mai bune condiții”, în timpul schimburilor cu omologii lor din Rwanda, a indicat pentru AFP un purtător de cuvânt al diplomației belgiene.