Alexei Navalnîi și-a chemat joi susținătorii să „depășească frica” și să elibereze Rusia „de hoți”. „Nu vă lăsați păcăliți de această iluzie de forță”, a scris el, într-o postare pe Instagram, potrivit AFP.

Alexei Navalnii la tribunalFoto: - / Sputnik / Profimedia

Societatea civilă rusă și mass-media s-au ridicat joi în fața amplorii represiunii care îi vizează pe susținătorii adversarului Alexeï Navalnîi, un dosar care se află în centrul unei vizite în Rusia a șefului diplomației europene.

Acesta din urmă, spaniolul Josep Borrell, sosește joi seară pentru un schimb a doua zi cu ministrul de externe Sergey Lavrov. Întâlnirea promite să fie dificilă, Moscova calificând criticile occidentale drept „interferențe”.

Alexei Navalnîi a fost condamnat marți la doi ani și opt luni de închisoare pentru încălcarea condițiilor unui control judiciar din 2014. El susține că președintele Vladimir Putin încearcă să-l reducă la tăcere după ce a supraviețuit unei otrăviri vara trecută.

De asemenea, va fi judecat vineri într-un alt caz, pentru defăimare. Majoritatea asociaților săi apropiați au fost arestați sau urmăriți penal. Joi seară, locuința lui Lioubov Sobol, aflată în arest la domiciliu, a fost din nou perchiziționată de poliție, a declarat pe Twitter avocatul și soțul aliatei lui Navalnîi.

Arestările jurnaliștilor, precum cea a lui Serghei Smirnov, redactor-șef al site-ului de știri Mediazona, condamnat la 25 de zile de închisoare, au fost, de asemenea, puternic denunțate.

„Facem apel autorităților ruse să pună capăt violenței poliției, încălcărilor masive ale drepturilor fundamentale”, au scris 25 de personalități din organizațiile pentru drepturile omului.

Ca urmare a amplorii arestărilor, centrele de detenție din Moscova sunt supraaglomerate cu persoane acuzate sau condamnate pentru că au demonstrat fără autorizație, o infracțiune pedepsită cu 15 zile de închisoare.

Din lipsă de spațiu, zeci dintre aceștia au fost reținuți într-un centru de detenție pentru migranți, la 66 de kilometri de capitală, în Sakharovo. Rudele fac coadă acolo, uneori timp de câteva zile, pentru a le livra colete.

În prealabil, deținuții petreceau ore întregi în dube celulare fără apă sau toalete, a declarat ONG-ul specializat OVD-Info.

"Nu există niciun stat de drept în Rusia", a denunțat Denis Bondarenko, un avocat în vârstă de 27 de ani prezent pentru a livra produse de bază rudelor încarcerate.

„Nu există represiune”

Rusia, deja vizată de mai multe sancțiuni occidentale, rămâne surdă criticilor.

"Nu există represiune, ci doar măsuri polițienești care îi vizează cei care încalcă legea", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

Prin urmare, mesajul transmis de șeful diplomației europene are puține șanse să fie auzit. Cu toate acestea, el speră să-l cunoască pe Navalny. O purtătoare de cuvânt a sistemului de justiție rus, citată de agenția de știri TASS, a indicat că o astfel de întâlnire ar putea fi autorizată doar de o instanță.

Unele state UE ridică posibilitatea unor noi sancțiuni, în special Germania.

Proiectul de conducte submarine ruso-german, Nord Stream 2, este o pârghie pentru presiune. Franța cere abandonarea proiectului, dar Berlinul este reticent.

Cu toate acestea, „oprirea Nord Stream este o miză pentru Putin. El se teme”, potrivit analistului rus Alexeï Malachenko.

Misiunea lui Josep Borrell, în orice caz, pune capăt înghețării contactelor diplomatice la nivel european începând cu 2017. Vor fi discutate alte dosare în afară de cel al lui Navalnîi, nu lipsesc disputele privind Ucraina, Siria sau Libia.

"Relația cu Rusia este complexă. Există multe probleme de securitate care trebuie discutate", spune Borrell. La rândul său, Peskov a asigurat că Moscova dorește „să discute sincer dezacordurile”.