Economia SUA a avut cel mai rău an din 1946 încoace
Criza Covid-19 a provocat o contracție a PIB-ului de 3,5% din 2019, potrivit estimării preliminare a Departamentului de Comerț publicată joi.
Aceasta este mai mult decât se aștepta Banca Centrală Americană (Fed), care prognozase o contracție de 2,5%, ca în 2009, în timpul Marii recesiuni care a urmat crizei financiare.
"Mesajul este clar. (...). Trebuie să facem mai mult pentru economie și pentru muncitorii și familiile americane. Congresul ar trebui să adopte rapid planul de salvare american al președintelui", a reacționat Brian Deese, directorul Consiliului Economic Național al Casei Albe, într-o declarație.
Joe Biden a prezentat un plan de urgență de 1,9 trilioane de dolari, pe care speră să îl treacă rapid în Congres.
"Fără o acțiune rapidă, riscăm o criză economică continuă, care va face ca americanii să se întoarcă mai greu la muncă și să se pună pe picioare. Costul inacțiunii este prea mare", a adăugat Brian Deese.
Cheltuielile cu consumul gospodăriei, care reprezintă aproape trei sferturi din economia SUA, au scăzut cu 3,9% față de un an mai devreme.
Investițiile la export, afaceri și autoritățile locale au fost, de asemenea, la jumătate în 2020, iar exporturile au scăzut cu 13%.
Cheltuielile guvernului federal, pe de altă parte, au crescut, în special pentru a finanța pachetul masiv de stimulare de 2,2 trilioane de dolari adoptat în martie.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
Noroc ca acum in fruntea Americii se afla un politician responsabil si serios care va scoate tara din criza si va relansa economia. Cum a facut-o si Obama si cum o fac democratii mereu.
PS: Caută și cifrele Japoniei și Taiwanului, care nu au avut lockdown.
A reusit mult mai bine decat tari mari din UE care erau laudate de aceeasi presa care-l injura pe liderul conservator.
Doar -3,5% in USA lui Trump, in conditiile in care Germania dnei Merkel va avea cam -6%, de alte tari UE nici nu are sens sa vorbim, se ajunge pe la un -12% in Spania.
"Banii din elicopter" propusi asistatilor social si somerilor de regimul Biden nu vor face prea mult daca guvernatorii si primarii democrati continua sa blocheze activitatea economica.