Economia SUA a avut în 2020 cel mai rău an de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, dar actuala campanie de vaccinare și ultimul plan de susținere a economiei dau speranță unei redresări în 2021, potrivit AFP.

Statia "Ford", un nou hub in DetroitFoto: YouTube

Criza Covid-19 a provocat o contracție a PIB-ului de 3,5% din 2019, potrivit estimării preliminare a Departamentului de Comerț publicată joi.

Aceasta este mai mult decât se aștepta Banca Centrală Americană (Fed), care prognozase o contracție de 2,5%, ca în 2009, în timpul Marii recesiuni care a urmat crizei financiare.

"Mesajul este clar. (...). Trebuie să facem mai mult pentru economie și pentru muncitorii și familiile americane. Congresul ar trebui să adopte rapid planul de salvare american al președintelui", a reacționat Brian Deese, directorul Consiliului Economic Național al Casei Albe, într-o declarație.

Joe Biden a prezentat un plan de urgență de 1,9 trilioane de dolari, pe care speră să îl treacă rapid în Congres.

"Fără o acțiune rapidă, riscăm o criză economică continuă, care va face ca americanii să se întoarcă mai greu la muncă și să se pună pe picioare. Costul inacțiunii este prea mare", a adăugat Brian Deese.

Cheltuielile cu consumul gospodăriei, care reprezintă aproape trei sferturi din economia SUA, au scăzut cu 3,9% față de un an mai devreme.

Investițiile la export, afaceri și autoritățile locale au fost, de asemenea, la jumătate în 2020, iar exporturile au scăzut cu 13%.

Cheltuielile guvernului federal, pe de altă parte, au crescut, în special pentru a finanța pachetul masiv de stimulare de 2,2 trilioane de dolari adoptat în martie.