Condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept este inacceptabilă pentru Polonia, a spus marți ministrul apărării, Mariusz Blaszczak, transmite Reuters.

Steagul UEFoto: pixnio.com

Declarația lui Blaszczak indică faptul că poziția țării sale a rămas neschimbată, în condițiile în care Polonia și Ungaria continuă să spună că își vor exercita dreptul de veto în privința bugetului Uniunii Europene și a fondului de revenire economică.

”Mecanismul de condiționalitate din forma actuală este inacceptabil pentru Polonia”, a spus acesta la postul public de radio.

Uniunea Europeană are nevoie până marți de un semn de la Polonia și Ungaria că vor renunța la folosirea dreptului de veto, în caz contrar va înființa fondul de revenire economică, a declarat luni, pentru Reuters, un înalt diplomat european.

Fondul de redresare (Mecanismul de redresare şi rezilienţă) în valoare de 750 de miliarde euro, propus de Uniunea Europeană, va fi lansat chiar dacă Polonia şi Ungaria îşi menţin veto-ul, a spus duminică preşedintele Parlamentului European, David Sassoli.

UE va pune în practică planul său de relansare în 25, dacă Polonia și Ungaria persistă în refuzul lor de a valida acest proiect de buget multianual, a avertizat și secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune.

Autorităţile de la Budapesta şi Varşovia şi-au exprimat veto-ul faţă de bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, în valoare de 1.100 miliarde euro, precum şi faţă de Mecanismul de redresare şi rezilienţă, în valoare de 750 miliarde euro, din cauza unei clauze din bugetul multianual care condiţionează accesul la fonduri de respectarea statului de drept.