Condiționarea fondurilor UE de statul de drept, ”inacceptabilă” pentru Polonia
Declarația lui Blaszczak indică faptul că poziția țării sale a rămas neschimbată, în condițiile în care Polonia și Ungaria continuă să spună că își vor exercita dreptul de veto în privința bugetului Uniunii Europene și a fondului de revenire economică.
”Mecanismul de condiționalitate din forma actuală este inacceptabil pentru Polonia”, a spus acesta la postul public de radio.
Uniunea Europeană are nevoie până marți de un semn de la Polonia și Ungaria că vor renunța la folosirea dreptului de veto, în caz contrar va înființa fondul de revenire economică, a declarat luni, pentru Reuters, un înalt diplomat european.
Fondul de redresare (Mecanismul de redresare şi rezilienţă) în valoare de 750 de miliarde euro, propus de Uniunea Europeană, va fi lansat chiar dacă Polonia şi Ungaria îşi menţin veto-ul, a spus duminică preşedintele Parlamentului European, David Sassoli.
UE va pune în practică planul său de relansare în 25, dacă Polonia și Ungaria persistă în refuzul lor de a valida acest proiect de buget multianual, a avertizat și secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune.
Autorităţile de la Budapesta şi Varşovia şi-au exprimat veto-ul faţă de bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, în valoare de 1.100 miliarde euro, precum şi faţă de Mecanismul de redresare şi rezilienţă, în valoare de 750 miliarde euro, din cauza unei clauze din bugetul multianual care condiţionează accesul la fonduri de respectarea statului de drept.

Cum a început „nebunia Ivermectinei” în România și ce știm până acum despre acest medicament. Medic: Nu trebuie să plecăm de la ideea că e miraculos înainte să i se demonstreze clar eficiența
De ce nu are România credite bancare pentru studenți? Cum funcționează un asemenea mecanism în alte state
Ce conține o doză de vaccin Pfizer, în afară de ARN mesager: Grăsimi, sare și zahăr / La ce folosesc ”ingredientele”
Claudiu Năsui i-a solicitat premierului Cîțu numirea unei persoane acuzată de colaborare cu Securitatea în funcția de secretar general / De ce orice numire de secretar de stat nu poate respecta acum legea- Documente
Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Liderii UE stiu ca Polonia si Ungaria sunt indreptatite sa nu recunoasca mecanisme juridice in afara tratatelor semnate la aderare si sunt constienti ca nu exista oficial o definitie a "statului de drept" la nivel UE.
V-ati putea intreba de ce nu exista inca asa ceva, de ce se mentin doar texte unde se vorbeste de "valori" si "principii" ale UE dar se evita cu mare grija in a se da o definitie cu consecinte juridice clar asumate?
Pai de aia, de frica acelor consecinte, de teama ca orice tara din UE, inclusiv Franta sau Germania, ar putea fi trase la raspundere pentru incalcari ale "statului de drept".
Avem un excelent exemplu recent, cu ceea ce se intampla in Franta in privinta "legii securitatii".
Norme care par sa puna politia in afara "statului de drept".
Marile state contributoare nete prefera ca acel "mecanism" de verificare a "statului de drept" sa fie controlat de ele si sa emita acuzatii in functie de diverse interese, nu de norme juridice foarte bine definite.
In clar, Comisia UE vrea un fel de ciomag juridic nedefinit pe care sa-l utilizeze arbitrar contra statelor mici (exclus sa te atingi de tari ca Franta ca pica UE) care eventual ar refuza sa aplice diverse politici impuse de conducerea Uniunii.
A evita divizarea Europei inseamna a accepta compromisuri, nu a forta o parte sa accepte tot ce cere o alta parte.
Polonia, Ungaria si celelalte state sa faca efortul de a gasi un mecanism de compromis, unul care sa nu semene cu un instrument de pedepsire ci cu un mijloc de colaborare.