Disputa privind statul de drept: Manfred Weber evocă un posibil plan „Next Generation” fără Polonia şi Ungaria

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 3 decembrie 2020, 21:18 Actualitate | Internaţional


Manfred Weber
Foto: Facebook - Manfred Weber
Preşedintele grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, confirmă posibilitatea ca fondul de redresare post-pandemie să fie activat fără Polonia şi Ungaria, care au blocat acest fond şi bugetul multianual al UE pentru a se împotrivi noului mecanism care condiţionează accesarea fondurilor europene de statul de drept, în timp ce premierul polonez Mateusz Morawiecki consideră că o asemenea condiţionare este o „încălcare fundamentală” a legislaţiei europene, întrucât este adoptată în afara tratatului UE, scrie joi agenţia EFE, citată de Agerpres.

Într-un interviu publicat de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, premierul Morawiecki a insistat că se opune acestui mecanism întrucât el „poate fi folosit de manieră arbitrară şi cu motivaţii politice”.

„Acesta este paradoxal pentru că este un mecanism care ocoleşte tratatele europene. Un mecanism care se presupune că garantează respectarea statului de drept, dar este el în sine o încălcare fundamentală a statului de drept”, afirmă şeful guvernului polonez. El mai crede că această dispută poate duce la o ruptură a UE.

Tot joi, la Budapesta, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, a reafirmat că Ungaria va continua să blocheze bugetul UE, dar rămâne dispusă pentru a continua negocierile în vederea găsirii unei soluţii acceptabile pentru toţi.

„Nu putem accepta propunerile în forma actuală”, a mai spus şeful de cabinet al lui Viktor Orban. Acesta din urmă a calificat drept „ipocrite” aşteptările ca Ungaria să fie recunoscătoare pentru fondurile europene, dat fiind că statele mai bogate din vestul Europei, „cu Germania în frunte”, scot anual din Ungaria circa 6 miliarde de euro, în timp ce fondurile accesate în fiecare an de această ţară din bugetul UE sunt de circa 4 miliarde de euro. „Apartenenţa Ungariei la UE nu costă Germania bani, ci ei profită de pe urma noastră”, a susţinut Viktor Orban, citat de MTI.

Dar liderul grupului popularilor europeni (PPE) din Parlamentul European, germanul Manfred Weber, a confirmat joi că există variante legale prin care planul de redresare „Next Generation” să fie pus în practică fără participarea Poloniei şi Ungariei.

„Este tehnic şi legal posibil. Şi este realizabil”, a spus Weber la o întâlnire online cu corespondenţii de presă străini în Germania. El a menţionat ca posibilă variantă concretă un acord interguvernamental de cooperare consolidată - mecanism permis de tratatul UE - între celelalte 25 de state membre ale blocului comunitar.

Acuzând Polonia şi Ungaria că sunt „iresponsabile” şi că „se joacă cu focul”, Weber a mai susţinut că inclusiv bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie ocolind veto-ul acestor ţări, dar într-un aşa-numit mod de urgenţă. Acesta ar însemna, spune Weber, că unele capitole bugetare nu ar putea fi disponibile, cum ar fi fondurile pentru politica de coeziune, ceea ce ar afecta de asemenea cele două ţări.

*******

După ce la reuniunea ambasadorilor statelor UE din 16 noiembrie a fost adoptat prin majoritate calificată un mecanism ce condiţionează accesarea fondurilor europene de situaţia statului de drept, Polonia şi Ungaria au blocat prin veto într-un vot preliminar la aceeaşi reuniune bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 (de 1.074 de miliarde de euro) şi planul „Next Generation” care constă într-un un fond de redresare de 750 de miliarde de euro.

Acest mecanism de condiţionalitate, adoptat în urma unei înţelegeri între Parlamentul European şi preşedinţia germană a Consiliului UE, permite suspendarea fondurilor europene în cazul unui stat membru atunci când Comisia Europeană consideră că acesta încalcă statul de drept, dacă statele membre aprobă prin majoritate calificată această măsură împotriva respectivei ţări.

Guvernele de la Varşovia şi Budapesta văd în acest mecanism un instrument politic arbitrar şi abuziv prin care să fie sancţionate ţările care promovează politici neagreate la Bruxelles. Ungaria se teme în special că va fi sancţionată pentru măsurile ei împotriva migraţiei şi pentru chestiunile ce ţin de identitatea de gen, precum înscrierea definiţiei familiei tradiţionale în Constituţie propusă recent de guvernul de la Budapesta, în timp ce Polonia se află în conflict cu instituţiile europene pe tema reformelor judiciare şi a drepturilor persoanelor LGBT.

În orice caz, chiar dacă astăzi cele 27 de state membre ar reuşi să deblocheze fondul de redresare, Comisia Europeană estimează că statele UE nu vor putea începe să acceseze sumele prevăzute în acest fond mai devreme de iunie 2021, întrucât mai este nevoie de timp pentru procesele de ratificare în statele membre şi de aprobarea executivului comunitar pentru planurile naţionale de redresare, a declarat agenţiei EFE un responsabil european.

Cât despre bugetul multianual, pentru ca acesta să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021 este nevoie ca liderii celor 27 de state membre să-l aprobe la summitul din 10-11 decembrie, astfel încât Parlamentul European să-l poată vota în timpul rămas până la sfârşitul anului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2833 vizualizari

 • +4 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 3 decembrie 2020, 21:40)

  [anonim]

  • -8 (28 voturi)    
   da, Bruxelles-ul a cam luat-o razna (Joi, 3 decembrie 2020, 22:46)

   c2 [utilizator] i-a raspuns lui

   de cand Marea Britanie a iesit din uniune

   de pensiile nesimtite ale magistratilor de la noi nu zice nimic ca alea cica nu incalca statul de drept

   https://www.riseproject.ro/romania-oaza-de-bani-a-magistratilor-din-uniunea-europeana/
 • +10 (42 voturi)    
  asa trebuia /trebuie procedat de urgenta (Joi, 3 decembrie 2020, 21:40)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  cine nu vrea decat beneficiile apartenentei la UE, fara sa respecte si obligatiile asumate in comun, out de la finantare...
  Sa simta pe pielea lui. Trebuie restructurata UE, sa se renunte la tampenia cu unanimitate pt deciziile esentiale, o aberatie care permite oricarui scelerat sau ipocrit sa blocheze un continent intreg, 500 milioane de oameni sa stea la mana unuia cu ambitii, gen Orban, PIS, Dragnea, etc....noi radem si criticam USA pt episodul Trump, dar avem in UE astfel de dependente mult mai grave.
  UE trebuie sa se reformeze si sa devina o federatie, cu buget comun, sistem comun de taxare, de salarizare, ca de aia are politica de "coeziune" de zeci de ani, nu? Ambitiile astea suveraniste nu isi au locul, in lumea de azi, interconectata, globalizata, daca nu esti mare, sa ai forta, practic nu contezi in fata gigantilor gen China, USA...sau altor tari mari.
  Pana la urma suntem cu totii pe o singura planeta, extrem de mica la scara Cosmosului, ar trebui sa fie un singur "sat" si stat global, asa cum vedem in StarTrek, cu mecanisme democratice, valori umaniste si universale.
  • -5 (37 voturi)    
   obligatii asumate? serios? (Joi, 3 decembrie 2020, 23:24)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Cand oare si-a asumat vreo tara UE obligatii ref cote obligatorii migranti chemati de altii sau de actiunile lor sau gen identitate de gen, gen?

   Deci ungaria si polonia sunt acuzate ca incalca legi nescrise, pardon, "valori", iar tu aplauzi pe unul care indeamna la incalcarea unora scrise cum ar fi chiar tratatul UE?!?
   Albul a ajuns negru si cine spune altfel este extremist dah dreapta, rasist, xenofob si alte foburi, se stie. + cu rusii, ma rog, chinezii, mai nou.
   • +8 (36 voturi)    
    nu ati obosit cu placa asta? (Joi, 3 decembrie 2020, 23:41)

    Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    ca migrantii, ca Soros, ca neomarxistii, ca LGBT, pe bune, nici nu ma mai obosesc sa citesc restul comentariilor de acest gen, ca prea sunt trase la indigo si trepetate obsesiv, cred ca sunteti un grup de postaci care aveti textele predefinite si doar copiati din ele ca sa faceti comentarii, ca altfel nu se explica....sau aveti probleme psihice, obsesii...

    Si raspunsul:

    UE s-a (re)fondat ca urmare a Tratatului de la Maaastricht si acesta a fost "consolidat" prin cel de la Lisabona. Acesta se numeste generic TFUE. In el se specifica principiile statului de drept, nediscriminarii, toleranteti fata de diversitatea de culturi, de opinii, de orice alte criterii obiective, sloganul UE a fost multa vreme "uniti in diversitate". Diversitate etnica, lingvistica, culturala, nationala, sexuala, etc, etc. Drepturile omului de asemenea sunt "sfinte" pentru UE.,
    La aceasta UE au aderat si HU si PL si RO. Nu la alta, imaginata de voi, care cica "nu cerea toleranta fata de migranti".

    Ca idee, daca nu ar fi fost aceasta toleranta, nu ar fi fost posibil ca milioane de romani sa plece dupa integrare, sa se mute in alte state UE pt lucru, de tot, sa beneficieze IMEDIAT in multe situatii de drepturi egale cu cei stabiliti dinainte. De aia a fost si este posibil, nene. Pentru ca UE dintotdeauna a fost cu toleranta si chiar incurajarea migratiei- interne, inter-state (libera circulatie) si chiar externe. UE a avut de la inceput politica de protejare refugiati- politici (cand era comunist, era f.f.f buna, se pare asta), apoi etnici, nationali, inclusiv economici- au fost episoade si in trecut, cand au primit mari mare de refugiati, nu doar in 2015. Si nu doar refugiati, ci si imigranti pt munca. Nu e ceva nou. Nou e pt voi, astia care acum ati descoperit apa calda, ca sa zic asa.
    UE, pe plan global de ex, este cel mai mare donator institutional si are cea mai mare greutate in mecanismele de finantare si ajutorare ale UN si altor entitati. Pentru ca se vrea umanista. E "soft power".
    • -5 (29 voturi)    
     Distante genetice (Vineri, 4 decembrie 2020, 1:35)

     cenzuratul [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

     Oamenii sunt egali in abilitati fizice si intelectuale, in temperament doar in basmele progresistilor. Oamenii sunt diferiti. Migratia romanilor in Italia nu e tot una cu migratia congolezilor in Italia.
     Diferentele dintre italienii si congolezii vor disparea cand reusiti voi sa pardoizati Italia.

     Si ce are "placa" cu controversatul Soros? E de notorietate publica ca finanteaza ONGurile ce trec migrantii Mediterana, ONGuri progresiste, ONGuri ce promoveaza granitele deschise. Ce anume nu e clar in intentiile controversatului Soros cand el insusi scrie: "the EU has to accept at least a million asylum-seekers annually for the foreseeable future" https://www.project-syndicate.org/commentary/rebuilding-refugee-asylum-system-by-george-soros-2015-09 ?
     • +3 (11 voturi)    
      precaritate intelectuala (Vineri, 4 decembrie 2020, 10:32)

      Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui cenzuratul

      nene, eu nu am zis ca HU si PL au aderat la TFUE, nu vezi ce aberatii debitezi? am zis ca au aderat la UE fondata pe baza TFUE.

      E clar, de aia si obsesii, repetati stahanovist aceleasi clisee, gradul de analfabetism functional este urias.
      Teoria conspiratiei, Soros, reptilieni, etc..

      Recomand sa urmariti de ex pe dl T Paleologu si ce spune despre adeptii teoriei conspiratiei (multi dintre acestia pretins aparatori ai credintei si valorilor crestine-crestinopati habotnici idiopati de fapt).
     • +6 (12 voturi)    
      Straw man (Vineri, 4 decembrie 2020, 10:35)

      bimor [utilizator] i-a raspuns lui cenzuratul

      "Oamenii sunt egali in abilitati fizice si intelectuale, in temperament doar in basmele progresistilor."
      Progresstii nu sustin asa ceva, e o acuzatie falsa.

      Soros e o marota a extremistilor de dreapta anti-semiti care l-au transformat in geniul rau planetar pentru a-si ascunde ticalosiile comise, gen Orban, Trump etc

      Soros a consolidat democratiile in lume, acesti autocrati surpa de zor la temeliile acestora.
    • -7 (23 voturi)    
     placa? (Vineri, 4 decembrie 2020, 1:58)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

     Ti-am dat punctual. Nu soros, nu neomarxisti, nu lgbt.

     Tu nu esti in stare sa faci diferenta intre migranti din afara ue si cetateni ue, desi chiar tu scrii: "milioane de romani sa plece dupa integrare". DUPA integrare, DOH. Ti se pare ca Libia sau Irak fac parte din UE?!? S-au "integrat" atat de bine in mare parte, ca acum nu se mai integreaza suedezii in nogo zones, si nu numai ei. Toata ziua muncesc acolo integratii, ca si-n zonele noastre cu "discriminati" pe care noi "nu suntem in stare, cica, sa-i integrrom.

     La fel, la diversitate iar faci o mare varza. Daca se scoala unu' maine ca e pisica si vrea buletin pe care sa scrie "miau" + pretentia de a i se spune asa, sub sanctiunea unei legi, asta inseamna drepturili omului in mintea ta? S-a ajuns de la incarcerarea celor pe invers, un abuz la vremea respectiva, la incarcerarea sau "anularea" celor care au alte pareri, pe motiv de "rasism", "extremism", bla bla. Halal "diversitate", pe alese.

     Apropo, PL si HU nu au aderat la TFUE. Au SCRIS practic tratatul de la Lisabona, pentru ca erau un UE de 3 anisori. Poate belesti ochisorii toleranti mai mult pe goagle si iesi din bula frumi. Si poate gasesti si articolele care incadreaza migrantii cu forta si identitatea de gen, gen, la stat de drept in tratatele alea. Stiu, e greu de facut diferenta intre ceva scris negru pe alb si ceva impus cu picatura prin vorbe si articole de bine.
     • +3 (13 voturi)    
      evident ca nu intelegeti (Vineri, 4 decembrie 2020, 10:38)

      Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      nici nu aveti cum. precaritatea intelectuala e evidenta, se vede din cliseele repetate, acelasi mantre cu Soros, globalistii, reptilienii, teoria conspiratiei...
      Eu nu am pus semnul egal intre migranti, nene, tocmai ca am detaliat, referitor la migratia interna, intre state si cea externa, am facut diferenta si am explicat ca UE a acceptat si pe cea interna si pe cea externa. Au fost valuri de migranti , dincolo de cei africani, extra UE.
      Au fost, de exemplu: turcii care s-au dus masiv in Germania, sarbii la fel, in anii 60-70, apoi in anii 90 albanezii in Italia, samd.
      UE, ca va/ne place sau nu, a fost mereu f permisiva pt imigratie.
      Ca aceasta poate ar trebui sa fie mai stricta, mai controlata, ca imigrantii nu se integreaza deplin, etc, acestea sunt aspecte ce se discuta si la nivel de politici, dar aici vorbim de principii de baza.

      Oricum, nu detaliez mai mult, ca e evident ca nu intelegeti, gradul de analfabetism functional e f.f.f ridicat...
      • -4 (10 voturi)    
       Bine, mai elitistule (Vineri, 4 decembrie 2020, 15:22)

       Joro [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

       Bine ca ne luminezi tu si ne ajuti sa depasim precaritatea intelectuala in care ne zbatem.
       Iar placa asta cu luatul in deradere a globalismului care distruge lumi am regasit-o la toti globalistii "progresisti". Voi chiar nu intelegeti ca natiunile sunt un organism viu si ca orice organism viu au memorie? Ei bine, tocmai memoria asta va va da planurile peste cap.
 • +8 (38 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 3 decembrie 2020, 21:51)

  [anonim]

  • -4 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 4 decembrie 2020, 19:15)

   [anonim] i-a raspuns lui

 • +9 (41 voturi)    
  Poate ar trebui dat un exemplu (Joi, 3 decembrie 2020, 22:03)

  bogdan1477 [utilizator]

  Ce-ar fi daca Ungaria ar fi invitata nitel in afara UE, macar asha, 1-2 ani de proba, sa vada cum e fara sa scoata Germania 6 mld din economia ei si sa nu mai beneficieze nici de fonduri europene, nici de piata unica, si dupa aia sa vada cum e mai bine. Altfel, populistilor astora cu cat le dai mai mult nas, cu atat prind mai mult curaj. Si dupa aia publicul populist din alte tari incepe sa-i admire, ca uite cum nu se lasa ei calcati in picioare...
 • -7 (25 voturi)    
  Marea miza: Next Generation (Vineri, 4 decembrie 2020, 1:03)

  cenzuratul [utilizator]

  Globalistii, bursierii Open Society, ONG-urile, progresistii vor ca sa evite disparitia noilor generatii de gandaci croitori, ursi panda, juglans regia.

  Polonia si Ungaria vor ca sa evite disparitia noilor generatii de polonezi si unguri.

  Niste birocrati de la Bruxelles cred ca pot santaja cu bani niste popoare care stiu ca-i pasc niste pericole existentiale.
 • -4 (16 voturi)    
  E CLAR (Vineri, 4 decembrie 2020, 9:50)

  jidanul [utilizator]

  Halal uniune e UE, n-au inteles nimic conducatorii de la UE ca odata cu intrarea tarilor estice in UE, interesele si problemele UE trebuie schimbate, reformate si transformate ca sa fie o singura baza comuna in mod real pentru interese si solutii comune, fara discrepante imbecile de genul Schengen si non-Schengen, euro si non-euro. UE chiar trebuie sa devina o uniune unita, ca un monolit, altfel se narui ca un castel de nisip.
 • +6 (20 voturi)    
  Acesti ciumati trebuie suspendati din UE (Vineri, 4 decembrie 2020, 10:12)

  demetru [utilizator]

  Vor bani dar nu respecta statul de drept.
 • 0 (10 voturi)    
  Afara cu Ungaria si Polonia (Vineri, 4 decembrie 2020, 11:00)

  komodor [utilizator]

  Ne-am saturat de fitele lor.
  • -3 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 4 decembrie 2020, 17:19)

   [anonim] i-a raspuns lui komodorAbonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by