Eurodeputatul ungar Jozsef Szajer, membru al partidului lui Viktor Orban, FIDESZ, și al PPE (centru-dreapta), și-a anunțat duminică demisia și retragerea din viața politică, invocând motive personale, potrivit AFP.

Jozsef SzajerFoto: Parlamentul European

Anterior, presa belgiană a publicat informația că circa 25 de oameni, majoritatea bărbați, au fost amendați pentru nerespectarea măsurilor de combatere a pandemiei de coronavirus după ce au participat la o orgie sexuală organizată vineri seara în centrul Bruxellesului și la care au fost prezenți inclusiv un europarlamentar și diplomați (sursa - Le Soir). BBC, care citează presa belgiană, afirmă că era vorba de o petrecere gay.

József Szájer a admis marți că a fost unul dintre participanții la orgia sexuală organizată vinari în centrul Bruxellesului.

Acesta este căsătorit cu Tunde Hando, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii din Ungaria și în prezent judecătoare la Curtea Constituțională.

Într-o declarație pentru presa ungară citată de Euronews, acesta a precizat că le-a spus polițiștilor că este europarlamentar deoarece nu avea un acto de identitate asupra sa.

„Nu am consumat droguri, am propus poliției să mi se facă imediat un test, dar nu nu a fost cazul. Poliția a afirmat că a fost găsită o pastilă de ecstasy. Nu era a mea, nu știu cine a adus-o și cum. Am dat poliției o declarație legată de acest lucru.

Regret că am încălcat regulile de carantină, a fost iresponsabil din partea mea, îmi voi asuma sancțiunile”, a afirmat acesta.

Politicianul ungar a fost unul dintre autorii controversatei constituții ungare din 2010, care prevede printre altele că instituția căsniciei se bazează pe uniunea dintre un bărbat și o femeie. Noua Constituție a fost criticată de activiștii pentru drepturile omului, care au acuzat crearea unui mediu ostil pentru comunitatea LGBT+.

Potrivit dhnet.be, pe lângă eurodeputatul ungar alte două persoane, identificate drept D. O., născut în 1977 și P. B., născut în 1987, au invocat imunitatea diplomatică.

Poliția a pătruns vineri seara într-un local situat deasupra unui bar gay, pe rue des Pierres, unde participanții consumau alcool și stupefiante, potrivit DH.

În momentul intervenției poliției, mai multe persoane erau dezbrăcate, arată DH, iar una dintre ele a încercat să fugă pe o cornișă, dar s-a rănit și a fost prins de o patrulă venită ca întăriri. DH precizează că persoana care a încercat să fugă era un deputat european dintr-o altă țară. Acesta a invocat imunitatea parlamentară ceea ce a antrenat intervenția, în plină noapte, a ministrului belgian al Afacerilor Externe. Cu toate acestea, imunitatea diplomatică nu poate fi invocată în caz de flagrant delict.

------------------

Această plecare din Parlamentul European, care devine efectivă în 31 decembrie, nu este legată de conflictul dintre premierul Viktor Orban și Uniunea Europeană în chestiunea statului de drept, a afirmat duminică Szajer, într-un comunicat în care își anunța demisia dar nu și participarea la orgia sexuală. Unii analiști au speculat pe marginea acestui subiect pe rețelele sociale, după apariția informației privind demisia acestuia, dar înainte de a se ști despre petrecerea din Bruxelles.

Szajer este deputat european din 2004 și este un apropiat al premierului Viktor Orban.

"Demisia nu are nicio legătură cu actuala dezbatere politică la nivel european. În această dezbatere, aprob și susțin deplin poziția guvernului ungar", a declarat eurodeputatul de 59 de ani.

Acesta spunea atunci că a luat decizia "după o lungă perioadă de gândire" și a invocat „povara grea” a participării „zilnice la lupta politică”.

"Mai degrabă decât politica zilnică, am intenția să-mi continui viața publică și munca începută în timpul schimbării regimului într-un registru intelectual pe termen mai lung", a explicat el fără alte precizări.