Poliția din Berlin a anunțat luni că investighează un youtuber care s-a plimbat sâmbătă pe străzile capitalei germane îmbrăcat în haine tradiționale arabe, ținând în lesă și biciuind o persoană deghizată în Emmanuel Macron, relatează AFP și The Local.

Fayez KanfashFoto: TikTok

Ancheta are loc pe fondul protestelor masive izbucnite în numeroase țări musulmane împotriva președintelui francez ca urmare a declarațiilor acestuia în care a apărat caricaturile la adresa profetului Mahomed în numele libertății de exprimare după decapitarea profesorului Samuel Paty.

„Bărbatul îmbrăcat într-un caftan l-a tras cu o funie după el pe unul dintre cunoscuții săi care purta o perucă și o mască Macron în districtul Neukölln, l-a insultat și a acționat de parcă l-ar fi bătut”, a explicat poliția berlineză pe Twitter.

Un videoclip postat sâmbătă pe Twitter arată un bărbat, îmbrăcat într-un halat tradițional alb și purtând un keffiyeh roșu și alb pe cap, conducând o altă persoană pe stradă care poartă o perucă blondă și o mască cu efigia lui Emmanuel Macron.

Persoana este târâtă, ca un sclav, pe o stradă aglomerată din sudul Berlinului și, ocazional, primește lovituri ușoare. Aproximativ zece tineri urmează procesiunea din Neukölln, acesta găzduind o numeroasă comunitate arabă.

Tagesspiegel l-a identificat pe bărbatul cu frânghia drept Fayez Kanfash, un youtuber sirian în vârstă de 20 ani care locuiește în Berlin de mai mulți ani, după ce acesta a urcat înregistrări ale acțiunii pe canalele sale de TikTok și Youtube.

Încă nu este clar dacă acțiunea sa de sâmbătă s-a dorit a fi satirică sau a fost o formă de protest la adresa declarațiilor lui Macron despre libertatea de exprimare.

Canalul de Youtube al lui Fayez conține zeci de videoclipuri care par să aibă mai mult un scop distractiv decât prozelitism religios real. Cu toate acestea, propaganda religioasă pare să joace un rol important.

Într-una dintre cele mai recente producții ale sale, youtuber-ul cheamă tinerii germani într-o piață mare din Berlin, întrebându-i dacă știu ce să facă în cazul în care vor să se convertească la islam.

El le cere să repete profesiunea de credință musulmană, explicându-le că aceste cuvinte permit să se convertească la islam oricui dorește cu adevărat. La final, le face cadou un telefon sau un laptop.

Într-un alt videoclip încărcat de Fayez pe Youtube, doi imami intervin într-un apartament al unei persoane care pare posedată, plasându-i un coran pe cap în timp ce recită invocații religioase.

Proteste împotriva Franței și a președintelui Emmanuel Macron au avut loc în mai multe țări musulmane după declarațiile acestuia privind apărarea libertății de exprimare.

În Germania, unde cancelarul Angela Merkel și-a exprimat sprijinul pentru președintele francez, o mână de protestatari s-au adunat joi și vineri la Berlin, în special în fața Porții Brandenburg unde se află ambasada franceză, să scandeze lozinci împotriva Franței și a șefului său de stat.

Autoritățile germane au recomandat școlilor să păstreze luni un minut de reculegere la cursuri în memoria lui Samuel Paty, la fel ca în Franța.

REFERINȚE: