Apelurile pentru boicotarea produselor franţuzeşti câştigă teren în unele ţări musulmane, ca represalii împotriva preşedintelui Emmanuel Macron, care nu s-a delimitat de caricaturile cu profetul Mahomed apărute în Franţa, relatează duminică agenţia DPA, potrivit Agerpres.

Emmanuel MacronFoto: GONZALO FUENTES / AFP / Profimedia

Franţa ''nu va renunţa la caricaturi'', a declarat Macron joi seară, la o ceremonie în memoria profesorului Samuel Paty, decapitat într-un atac islamist după ce le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed.

Vineri, caricaturile au fost proiectate pe o clădire guvernamentală franceză, stârnind furie în lumea arabă. Apeluri pentru boicotarea produselor franţuzeşti şi hashtag-uri cu mesaje în apărarea profetului Mahomed s-au viralizat pe reţelele de socializare.

Internauţi din Egipt l-au ridiculizat pe preşedintele Macron, înfăţişându-l cu imaginea unui câine în postări pe reţelele de socializare. Au fost de asemenea distribuite liste cu mărci franţuzeşti, precum cele ale producătorilor auto sau mărci renumite de produse lactate, cu îndemnul la boicotarea lor.

În Kuwait, 50 de societăţi au anunţat că au retras din oferta lor toate produsele franţuzeşti, potrivit website-ului de ştiri al-Qabas. Conform altor relatări, magazine din Qatar au retras produsele franţuzeşti de pe rafturi.

În acest timp, Organizaţia Cooperării Islamice (OCI) a condamnat ''practica difuzării caricaturilor satirice înfăţişându-l pe Profetul Mahomed'', considerând-o ''dăunătoare pentru relaţiile franco-musulmane''.

La rândul său, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a atacat din nou duminică pe omologul său francez, căruia i-a pus la îndoială sănătatea psihică, la o zi după o declaraţie similară în urma căreia Franţa şi-a rechemat ambasadorul de la Ankara.

Cu două săptămâni în urmă Erdogan calificase drept o provocare declaraţiile făcute de Macron într-un discurs în care a anunţat prezentarea în decembrie a unui proiect de lege menit să combată separatismul şi în special islamismul radical. Franţa trebuie să ''atace separatismul islamist'', un ''proiect conştient'' care vizează să ''creeze o ordine paralelă şi să nege Republica'', a declarat atunci preşedintele francez Emmanuel Macron, care a apreciat că islamul este ''o religie care trăieşte o criză astăzi peste tot în lume''.

Citește și: Parisul solicită încetarea apelurilor la boicot din partea ”minorității radicale”, după ce țări musulmane au cerut boicotarea produselor franțuzești