În premieră pentru relațiile Franța-Turcia, președintele Emmanuel Macron și-a rechemat ambasadorul de la Ankara pentru consultări, după ce Recep Tayyip Erdogan l-a insultat, afirmând că are nevoie de un control psihiatric, relatează BBC News.

Emmanuel MacronFoto: S. Caillet / BSIP / Profimedia Images

Erdogan a spus că Macron ar trebui să își facă un control privind sănătatea mintală în contextul în care liderul de la Paris s-a angajat să apere valorile seculare și să lupte împotriva islamului radical. ”Nu vom renunța la caricaturile nostre”, a mai declarat președintele francez, a începutul săptămânii.

Macron a luat astfel atitudine față de decapitarea profesorului francez de istorie Samuel Paty, care a fost asasinat în plină stradă după ce arătase la cursuri caricaturile cu profetul Mahomed. De menționat totuși că inițiativa sa de combatere a islamului radical a fost lansată înainte de asasinat.

Palatul Elysée a denunţat afirmaţiile considerate "inacceptabile" ale preşedintele turc, care a pus la îndoială "sănătatea mintală" a preşedintelui Franţei din cauza atitudinii sale faţă de musulmani şi a menţionat "absenţa mesajelor de condoleanţe şi sprijin din partea preşedintelui turc după asasinarea lui Samuel Paty", la o săptămână după decapitarea acestui profesor de către un islamist într-o suburbie a Parisului.

"Afirmaţiile preşedintelui Erdogan sunt inacceptabile. Excesele şi grosolănia nu sunt o metodă. Îi cerem lui Erdogan să schimbe cursul politicii sale deoarece este periculoasă din toate punctele de vedere. Nu intrăm în polemici inutile şi nu acceptăm insulte", a comentat preşedinţia franceză pentru AFP.

Preşedinţia franceză a remarcat, de asemenea,"declaraţiile foarte jignitoare din ultimele zile" ale preşedintelui turc,"în special apelul la boicotarea produselor franceze".

"De la ofensiva sa în Siria, Franţa nu a încetat să denunţe comportamentul preşedintelui Erdogan, iar ultimele săptămâni ne-au dat dreptate", notează aceasta.

Palatul Elysée a mai cerut Turciei să pună capăt ”aventurilor sale periculoase” în Marea Mediterană şi în regiune şi a denunţat "comportamentul iresponsabil" al Ankarei în conflictul din Nagorno-Karabah.

”Care-i problema cu acest individ pe nume Macron?”

”Care-i problema cu acest individ pe nume Macron în ceea ce privește islamul și musulmanii?”, și-a început discrusul Erdogan referitor a inițiativele președintelui francez privind combaterea islamului radical, inițiativă care ar urma să fie concretizată printr-un pachet de legi și care a fost lansată înainte de asasinarea profesorului francez de la Paris, dar după un alt atac cu cuțitul care avusese loc în capitala Franței.

Erdogan a adăugat: "Macron are nevoie de tratament mintal. Ce altceva poți spune despre un șef de stat care nu înțelege libertatea religioasă și care se comportă în acest fel față de milioane de oameni care trăiesc în țara sa și au altă credință?”, a mai declarat Erdogan.

În noiembrie anul trecut, preşedintele Turciei a mai pus o dată sub semnul întrebării sănătatea mintală a lui Emmanuel Macron, în replică la declaraţiile preşedintelui francez despre "moartea cerebrală" a NATO, invitându-l pe acesta să "îşi examineze propria moarte cerebrală".