Instagram și-a cerut scuze după ce a dezactivat temporar conturile a două jurnaliste de la publicația franceză Charlie Hebdo care au distribuit imagini cu prima pagină a revistei satirice, acestea înfățișând reproduceri ale unor caricaturi cu profetul Mahomed, relatează Euronews.

Je suis CharlieFoto: Brendan Donnelly / Alamy / Profimedia Images

Jurnalista Laure Daussy a semnalat pe Twitter dezactivarea contului de Instagram, afirmând că este „uluitoare”. Colega sa, caricaturista Coco Boer i-a răspuns că același lucru s-a întâmplat și cu contul său în cursul zilei de duminică.

Charlie Hebdo, revista satirică franceză, a republicat caricaturi cu profetul Mahomed care au fost prima dată publicate în 2006 și citate de către extremiștii islamici ca fiind motivul pentru atacul terorist din ianuarie 2015 asupra redacției publicației care a lăsat în urma sa 12 morți și 11 persoane rănite.

Conturile au fost reactivate rapid, Instagram afirmând că dezactivarea acestora a avut loc „din greșeală”.

„Totul a fost reactivat. Este posibil ca raportările masive ale postărilor cu coperta să fi cauzat suspendarea automată”, a notat Coco pe Twitter.

„Aceste conturi au fost dezactivate din greșeală. Le-am reinstaurat imediat după ce problema ne-a fost adusă la cunoștință și ne pare atât de rău pentru orice confuzie sau disconfort cauzat”, a anunțat un purtător de cuvânt al companiei.

Tot duminică, ministrul culturii francez, Roselyne Bachelot, a afirmat că „blasfemia este un drept în Republica Franceză seculară: trebuie să luptăm ca el să fie respectat”.

Președintele Emmanuel Macron a apărat la rândul său vineri publicația Charlie Hebdo, criticând „separatismul islamic” și pe cei care încearcă să obțină cetățenia franceză fără a accepta „dreptul de a comite blasfemie” în Franța.

Charlie Hebdo a republicat caricaturile în ziua în care a început procesul a 14 persoane acuzate de complicitate în organizarea atacului terorist din ianuarie 2015 asupra redacției revistei.