Miercurea viitoare va începe procesul a 14 persoane acuzate de complicitate cu militanții islamiști francezi care au comis atacurile din 2015 asupra sediului revistei satirice franceze Charlie Hebdo și a unui supermarket evreiesc din Paris, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

În cele trei zile de vărsare de sânge care au marcat începutul unui val de violență islamistă și-au pierdut viața 17 persoane, numeroase altele fiind ucise în atacurile care au urmat.

În 7 ianuarie 2015, frații Said și Cherif Kouachi au intrat în birourile revistei Charlie Hebdo declanșând un carnagiu care a lăsat în urmă 12 persoane omorâte.

În ziua următoare, Amedy Coulibaly, o cunoștință de-a lui Cherif Kouachi, a ucis o femeie polițist. În 9 ianuarie Coulibaly a omorât patru evrei la un supermarket cușer din estul Parisului.

Cei trei atacatori au fost uciși de poliție în confruntări separate.

Coulibaly a declarat într-o înregistrare video că atacurile au fost comise în numele Statului Islamic și coordonate de organizația teroristă, însă și al Qaeda a revendicat atacurile de la Charlie Hebdo.

Zineb el Rhazoui, în vârstă de 38 de ani, care a lucrat ca jurnalist la Charlie Hebdo cu doi ani înainte de comiterea atacurilor, a declarat că speră ca oamenii să își amintească de foștii ei colegi drept ființe umane blânde și cultivate.

„Cei care au comis acest măcel l-au comis fiindcă au crezut într-o ideologie iar această ideologie va trebui adusă în fața instanței. Sper că se va întâmpla acest lucru”, a mai declarat el Rhazoui.

Suspecții al căror proces va începe săptămâna viitoare au fost acuzați de furnizarea de arme atacatorilor, apartenență la o organizație teroristă și finanțarea terorismului.

Dintre cei 14 acuzați, trei vor fi judecați în absență și se crede că ar putea fi morți. Despre Hayat Boumedienne, și frații Mohamed și Mehdi Belhoucine se crede că au plecat în zone din Siria aflate sub controlul Statului Islamic înainte de comiterea atacurilor.

Printre acuzați se află și Ali Riza Polat despre care procurorii francezi afirmă că i-a ajutat pe cei trei atacatori să își acumuleze stocul de arme și muniții. Dacă va fi găsit vinovat ar putea fi condamnat la închisoare pe viață.