Media nord-coreene au difuzat miercuri imagini cu liderul de la Phenian, Kim Jong Un, prezidând o reuniune consacrată coronavirusului şi ameninţării unui taifun, în contextul în care zilele trecute au apărut diverse speculaţii în străinătate alimentate din nou de starea sa de sănătate, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Kim Jong UnFoto: KCNA

Serviciile de informaţii sud-coreene au afirmat că liderul nord-coreean a delegat o parte din puteri surorii sale Kim Yo Jong din cauza "stresului".

Un fost consilier al defunctului preşedinte sud-coreean Kim Dae-jung a afirmat pe Facebook că este de părere chiar că liderul de la Phenian este în comă, fără a prezenta totuşi vreo dovadă.

Însă Kim a prezidat marţi o reuniune a celei mai înalte comisii a Partidului Muncitorilor, partidul unic aflat la putere, relatează agenţia oficială KCNA. La întâlnire s-ar fi discutat despre reacţia guvernului la epidemia de coronavirus.

Coreea de Nord, care şi-a închis extrem de repede frontiera când epidemia de COVID-19 a apărut în China vecină, nu a confirmat nici un singur caz de contaminare pe teritoriul său. O epidemie de mare amploare ar fi dezastruoasă în această ţară în care infrastructura de sănătate este cunoscută ca fiind insuficientă.

Cotidianul Rodong Sinmun a difuzat la rândul său imagini de la reuniune, în care se vede cum Kim, îmbrăcat în alb, se adresează anturajului său. Într-o fotografie el pare să fumeze o ţigară.

Kim a evidenţiat "unele lacune" în eforturile de prevenire şi a cerut măsuri mai puternice pentru a remedia "carenţele", conform KCNA.