Autoritățile din Belarus au anunțat că au arestat peste 6.000 de persoane în timpul celor trei nopți de proteste suprimate violent care au urmat scrutinului prezidențial de duminică, transmite The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Liderii opoziției au fost încarcerați sau forțați să părăsească țara ca urmare a unei acțiuni masive de suprimare desfășurate după alegerile despre care comisia electorală din țară afirmă că au fost câștigate cu o largă majoritate de către președintele Alexandr Lukașenko.

Printre persoanele care au părăsit țara se află și Svetlana Tikhanovaskaia, principalul candidat al opoziției, aceasta fugind în Lituania după ce a primit amenințări la adresa copiilor ei.

Familii disperate s-au adunat în fiecare dimineață la un centru de detenție de la periferia capitalei Minsk implorând poliția să le ofere informații despre rudele dispărute în timpul protestelor.

La o demonstrație din Minsk de miercuri sute de femei îmbrăcate în alb și ținând flori au format un lanț uman pentru a protesta la adresa violenței poliției și arestărilor în masă.

Teatrul Liber din Belarus, un grup de actori independenți critici la adresa guvernului, a relatat că doi dintre membri săi au fost arestați și sunt încarcerați în condiții îngrozitoare.

Zeci de jurnaliști din Rusia au fost de asemenea arestați iar echipele de televiziune ruse au fost atacate de către polițiști fiindu-le sparte camerele.

Ministrul de interne a anunțat că 3.000 de persoane au fost reținute luni noaptea, 2.000 marți și încă 1.000 miercuri.

Accesul la internet pare să fi revenit parțial miercuri după aproape trei zile în care serviciul a fost tăiat într-o tentativă de a împiedica protestatarii să se organizeze. Tăierea internetului în Belarus a constituit un exemplu rar în Europa în care autoritățile au decis trimiterea întregii țări în offline pentru a suprima dizidența.

Uniunea Europeană a amenințat cu reimpunerea de sancțiuni asupra Belarusului din cauza suspiciunilor de fraudare a alegerilor și a suprimării violente a demonstrațiilor, anunțând că o ședință de urgență a miniștrilor de externe ai Uniunii va avea loc vineri pentru a discuta situația din țară.

Josep Borrell, liderul diplomației europene, a declarat că votul de duminică nu a fost „nici liber, nici corect”.

Însă orice noi sancțiuni trebuie aprobate unanim de către toate cele 27 de state membre ale blocului comunitar iar unele îndoieli persistă cu privire la poziția liderului ungar Viktor Orban, acesta cerând în luna iunie ridicarea restricțiilor existente.

Potrivit comisiei electorale din Belarus, Tikhanovskaia a primit doar 10% din voturi în timp ce președintele în exercițiu Alexandr Lukașenko ar fi obținut 80% din sufragii, un anunț care a scos oamenii în străzi, nefiind recunoscut de către opoziție.

Protestatarii din Minsk s-au confruntat cu poliția care a folosit grenade grenade paralizante și gloanțe de cauciuc asupra mulțimii furioase din cauză că forțele de ordine au atacat demonstranții care depuneau flori în locul unde un tânăr a fost ucis cu o zi în urmă.

Într-o înregistrare video publicată marți dimineața candidata opoziției Svetlana Tikhanovaskaia, vizibil agitată, a declarat că a fost pusă să accepte un ultimatum privind familia sa și forțată să fugă din țară.

Citește și: