Președintele în exercițiu, Aleksandr Lukașenko, a câștigat un nou mandat cu 80% potrivit rezultatelor parțiale transmise luni de Comisia Electorală din Belarus, scrie Reuters. Victoria ușor de anticipat a acestuia vine pe fondul unor masive proteste.

Aleksandr LukasenkoFoto: Natalia Fedosenko / TASS / Profimedia

12.18: Poliția a reținut nu mai puțin de 3.000 de persoane, potrivit celor mai recente date publicate de agenția RIA care citează ministerul de interne de la Minsk.

Candidata opoziției, Svetlana Tihanovskaia, o fostă profesoară de limba engleză care a ieșit la rampă cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor pentru a-l înfrunta pe actualul președinte, ar fi obținut doar 9,9%.

Aceasta a acuzat fraudarea scrutinului prezidențial, refuzând să recunoască rezultatul oficial și transmițând că se pregătește de proteste de lungă durată.

Potrivit Reuters, Tihanovskaia a susținut că este câștigătoarea alegerilor și că va încerca

Rezultatele vin după o noapte de proteste masive, cel puțin o persoană fiind ucisă după ce a fost doborâtă la pământ de poliție, alte zeci de protestatari fiind răniți, iar peste 120 arestați, potrivit organizației pentru drepturile omului Spring 96 citată de Reuters.

Un fost director de colhoz, Lukașenko se află la conducerea țării din 1994, fiind considerat ultimul dictator din Europa. În ciuda victoriei în scrutin, acesta se confruntă pentru prima oară cu o amenințare reală în ceea ce privește menținerea la putere, în condițiile în care curentul împotriva sa devine tot mai puternic.

Prezentându-se ca fiind un garant al ”stabilității”, Lukașenko se confruntă cu un val de nemulțumire din cauza modului în care a gestionat pandemia de coronavirus, dar și din cauza situației economice și a nerespectării drepturilor omului.

Svetlana Tihanovskaia a intrat în cursă după ce soțul ei, un blogger opozant al actualei puteri a fost arestat la scurt timp după ce a anunțat că va candida.

Mitingurile ei au reușit să strângă cel mai mare număr de manifestanți de la prăbușirea URSS în 1991.

Organizațiile pentru drepturile omului au transmis că peste 1.300 de persoane au fost reținute înaintea alegerilor, inclusiv observatori electorali independenți și membri ai echipei de campanie ai Svetlanei Tihanovskaia. Alegeri corecte și libere nu au mai fost în Belarus din 1995.

După ce a votat duminică, Lukașenko a declarat că toate datele privind luarea unor măsuri represive sunt acuzații fabricate și fake-news.

Continuarea mișcării de protest după scrutinul de duminică vulnerabilizează poziția actualului președinte care a tot încercat să repare relațiile cu Occidentul, pentru a slăbi astfel presiunea tot mai mare a Rusiei care forțează includerea țării într-o unine politică și economică.