Hella Mewis, directoarea germană a unui centru cultural răpită luni seara în centrul Bagdadului, a fost eliberată în cursul nopții de joi spre vineri, a anunțat armata irakiană fără a preciza identitatea răpitorilor ei, relatează AFP.

Hella MewisFoto: Ameer Al Mohammedaw / AFP / Profimedia Images

„Forțele de securitate au eliberat-o pe activista Hella Mewis”, a anunțat armata irakiană într-un comunicat laconic.

Centrul de artă Tarkib condus de aceasta este cunoscut în capitala irakiană pentru susținerea tinerilor artiști și a protestelor antiguvernamentale din toamna trecută.

Răpirea acesteia l-a determinat pe ministrul de Externe german, Heiko Maas, să constituie o celulă de criză la Berlin pentru a investiga circumstanțele dispariției femeii.

Islamismul politic a cunoscut o revitalizare în Irak după răsturnarea dictaturii lui Saddam Hussein în 2003, iar arta nereligioasă este adesea calificată drept „haram” (interzisă).

Najem Wali, un romancier irakian care trăieşte în Germania, a descris-o pe Mewis într-un interviu din 2017 acordat revistei Der Spiegel ca pe o femeie care încalcă convenţiile irakiene, de exemplu vizitând cafenele, purtându-şi părul pieptănat pe spate şi acoperindu-şi rareori capul.

În 2016, Mewis a organizat o demonstraţie cu biciclete pentru femei de-a lungul fluviului Tigru din Bagdad. Se spune despre ea că are contacte politice în ţară şi că are o poziţie bună în Irak.