Bărbatul arestat joi în apropierea reședinței premierului canadian, Justin Trudeau, la Ottawa, a fost pus sub acuzare și nu mai puțin 22 de acuzații au fost formulate împotriva lui, inclusiv "purtarea unei arme cu un scop periculos", a spus poliția vineri, potrivit AFP.

Justin TrudeauFoto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Corey Hurren, în vârstă de 46 de ani, din Manitoba și un rezervist al armatei canadiene, se confruntă cu acuzații legate în principal de transportul unei arme de foc, „purtând o armă cu un scop periculos”, precum și „rostirea de amenințări ", a declarat poliția regală canadiană.

Hurren este de asemenea acuzat în mod oficial de utilizarea și manipularea „unei arme de foc în mod neglijent”.

El a fost reținut și este programat să apară la Ottawa pe 17 iulie.

În timpul unui briefing de presă, vineri dimineață, Mike Duheme, un oficial al GRC, a declarat că bărbatul transporta mai multe arme, dar a refuzat să comenteze motivațiile suspectului. Anchetatorii cred că a acționat singur, a spus purtătorul de cuvânt.

Bărbatul a fost arestat joi dimineață, după ce a forțat cu ridicarea portalului la intrarea unei zone care adăpostește reședința oficială a guvernatorului general, reprezentant al reginei Elisabeta a II-a - șeful statului în titlu Canada - și a primului ministru.

În jurul orei 6:30 dimineața, Hurren ar fi forțat cu camioneta porțile de fier ale Rideau Hall din Ottawa, proprietatea în care locuiesc atât prim-ministrul, cât și guvernatorul general. Poliția spune că camionul a fost ”neutralizat” după ce a lovit porțile, dar totuși a mers peste 100 de metri în curte.

Filmele de securitate îl arată pe Hurren purtând o armă, apoi se îndreaptă spre o grădină de trandafiri, unde s-a adăpostit pentru scurt timp. În cele din urmă, poliția l-a interceptat în timp ce se apropia de o seră de la marginea îndepărtată a proprietății.

Ei au spus că au avut un „dialog” cu Hurren, care a durat mai mult de o oră și jumătate, înainte de a-l aresta.

„Nu a existat niciodată niciun pericol pentru prim-ministru și pentru familia sa și pentru guvernatorul general,”, a spus Duheme. El a mai precizat că Hurren avea „mai multe” arme cu el.