Primarul orașului Seattle a anunțat că autoritățile vor restabili controlul asupra străzilor ocupate de protestatari în centrul orașului și declarate „zonă autonomă” după ce trei persoane au fost împușcate în cursul weekendului și numărul de infracțiuni violente a crescut, relatează BBC.

Zona Autonoma Chaz, SeattleFoto: Karen Ducey / Zuma Press / Profimedia Images

Primarul Jenny Durkan a declarat că violențele au devenit „tot mai dificile” pentru rezidenți și afaceri, susținând că orașul va lucra alături de demonstranți pentru a închide așa numita „zonă autonomă din Dealul Capitoliului”.

Centrul orașului a fost ocupat de către protestatari în 8 iunie după ce poliția a abandonat secția din zonă în urma unor ciocniri violente cu aceștia.

Durkan, care s-a confruntat cu presiuni tot mai mari pentru a restabili controlul asupra zonei, a afirmat luni în cadrul unei conferințe de presă că poliția se va întoarce la secție „în mod pașnic și în viitorul apropiat”.

„Impactul cumulativ al adunărilor și protestelor și atmosfera alături de violențele din timpul nopții au condus la circumstanțe tot mai dificile pentru afaceri și rezidenți”, a precizat primarul, subliniind că „efectele au crescut iar siguranța a scăzut”.

Anunțul oficialului a venit după ce duminică noaptea o persoană a fost împușcată la marginea zonei autonome denumite „Chaz” de către protestatari. Victima de 17 ani a refuzat să dea declarații poliției.

Alte două incidente au avut loc în cursul zilei de sâmbătă când un bărbat în vârstă de 19 ani a fost împușcat și și-a pierdut viața iar un altul a fost grav rănit.

În cadrul conferinței de presă de luni, șeful poliției Carmen Best a relatat că ofițerii au fost confruntați de o „mulțime ostilă” care a îngreunat intervenția personalului medical după împușcăturile de sâmbătă.

Aceasta a afirmat că după abandonarea secției de poliție numărul de violuri, agresiuni, jafuri și acte de vandalism raportate în zonă a crescut.

Întrebată de CNN când plănuiește să restabiliească ordinea în zonă, primarul Durkan a răspuns mai devreme în cursul lunii că „nu știu, s-ar putea să avem o vară de dragoste!”

Potrivit presei locale zona este în mare parte pașnică în timpul zilei însă atmosfera devine tensionată în cursul nopții când protestatarii mărșăluiesc și bărbați cu arme la vedere patrulează pe străzi.

Președintele Donald Trump amenințase anterior cu „recucerirea” orașului însă primarul Durkan și guvernatorul statului Washington, Jay Inslee, au respins comentariile acestuia.

„Amenințarea de a invada Seattle, de a ne diviza și incita la violență în orașul nostru, nu doar că nu este binevenită ci ar fi ilegală”, a afirmat Durkan.

REFERINȚE: