Sute de protestatari au ocupat mai multe străzi din Seattle și au declarat Dealul Capitoliului din centrul orașului o „zonă autonomă”, relatează The Guardian.

Zona Autonoma Chaz, SeattleFoto: Karen Ducey / Zuma Press / Profimedia Images

Timp de trei zile protestatarii au ocupat mai multe străzi și cel puțin o parte a unui parc din cartierul central al orașului după ce poliția a abandonat secția din zonă ca urmare a confruntărilor violente cu grupurile de protestatari.

„Cred că vedem în Chaz (n.r. denumirea dată de protestatari zonei ocupate) o fărâmă a realității pe care oamenii o pot avea”, afirmă Dae Shik Kim, 28 de ani, unul din numeroșii organizatori de la fața locului, adăugând că „cred că va arăta că nu avem nevoie de un stat polițienesc”

Zona are atât o atmosferă de protest cât și de festival urban, protestatarii organizând o mică grădină, un punct medical, o zonă pentru fumat și una în care oamenii pot primi provizii și alimente gratuit.

Protestatarii au amenajat și mai multe porțiuni ale zonei asemenea unor altare, cu flori și imagini cu George Floyd și alții care au fost uciși de către poliție.

Președintele american Donald Trump a scris pe Twitter că protestatarii sunt „teroriști domestici” care „au acaparat orașul Seattle, condus de Democrați Radicali de Stânga, bineînțeles. LEGE ȘI ORDINE!”.

Timp de mai multe zile zona a fost scena unor discursuri de tot felul, concerte și seri de film.

Străzile sunt împânzite cu imagini și semne care proclamă spațiul ca fiind pentru oameni.

„Intrați acum în Dealul Capitoliului liber”, scrie pe unul din semnele de la marginea zonei din centrul orașului care a avut întotdeauna un rol proeminent în mișcările sociale și politice din Seattle.

De-a lungul străzii care trece prin tabăra construită de protestatari mesajul „Black Lives Matter” e scris cu litere mari pe asfalt.

Protestatarii au descris zona ca un spațiu sigur și pașnic, unde majoritatea oamenilor poartă măști pentru a se proteja unii pe ceilalți de coronavirus și își oferă aptitudinile pe care le au.

Mai multe revendicări au fost formulate în timpul ocupației, dar principalele trei includ tăierea fondurilor poliției, folosirea acelor bani pentru a investi în comunitate, sănătate și servicii și renunțarea la dosarele penale deschise împotriva protestatarilor.

Shaun Scott, un scriitor și activist din Seattle, a făcut o paralelă între ceea ce se întâmplă în oraș și mișcarea „Occupy Wall Street”.

„Însă mișcarea de acum din Seattle diferențiază prin faptul că prezintă trei revendicări foarte clare pe care orașul le poate implementa într-o perioadă destul de scurtă de timp”, a afirmat acesta.

Lisa McCallister, o asistentă socială care a participat la proteste a descris Chaz ca fiind „uimitor”.

„E luarea înapoi a unui spațiu care a fost îmbibat în violență fără niciun motiv”, a declarat aceasta.

Președintele Donald Trump i-a îndemnat însă într-un alt tweet pe primarului orașului Seattle și pe guvernatorului statului Washington (în care orașul este situat): „luați-vă orașul înapoi ACUM...Dacă nu o faceți voi, o fac eu. Acesta nu este un joc”, adăugând că „Acești anarhiști urâți trebuie opriți IMEDIAT. MIȘCAȚI-VĂ RAPID!”

Primarul orașului, Jenny Durkan, a ripostat la mesajul președintelui, afirmând într-o conferință de presă de joi că povestea pe care acesta încearcă să o spună, cu teroriști domestici și o agendă radicală, este „pur și simplu neadevărată”.

„Amenințarea de a invada Seattle, de a ne diviza și incita la violență în orașul nostru, nu doar că nu este binevenită ci ar fi ilegală”, a afirmat aceasta.