​VIDEOINTERVIU Revoltele din Statele Unite: Cum se explică jafurile şi de ce poliţia este mai bine "echipată" să rezolve problema decât Garda Naţională

de Raluca Abrihan     HotNews.ro
Miercuri, 3 iunie 2020, 12:23 Actualitate | Internaţional


Proteste în SUA
Foto: Profimediaimages Robyn Beck AFP
​​Revoltele generate de moartea lui George Floyd continuă în Statele Unite - ţara unde cetăţenii (protestatarii) "vorbesc de la egal la egal cu autorităţile". Cum vede sociologul Dani Sandu, care a trăit mai multă vreme în SUA, situaţia de acolo şi de ce poliţia, care a pornit acest conflict, are mai multe şanse de a-l rezolva decât Garda Naţională?

Pe scurt, în interviu:
 • în Statele Unite cetăţenii au dreptul de a se opune şi de a trage trage la răspunde autorităţile / printre care şi dreptul de a deţine arme.
 • Evenimentele din istoria actelor de violenţă împotriva afro-americanilor, mai ales cele venite din partea poliţiştilor, sunt strâns legate între ele. Elementele declanşatoare - cum este moartea lui George Floyd - vin de obicei pe un fond de instabilitate economică - criza produsă de pandemia COVID, dar au mereu la baza problema discriminării rasiale, care este departe de a fi rezolvată în SUA.
 • Garda Naţională ar putea duce la o escaladare a conflictului şi nu la o rezolvare a problemei. Poliţia are mai multe instrumente şi este mai bine pregătită în gestionarea revoltelor din stradă.
 • Jafurile - explicaţia clasică a acestora ţine de faptul că mişcările de revoltă de masă de acest tip sunt văzute ca un prilej de o minoritate foarte predispusă la criminalitate. Cei mai mulţi protestatari se delimitează de aceste grupuri.


 • Cum se raportează americanii la autoritate?
Din multe puncte de vedere raportarea este de la egal la egal. Cel puţin tradiţional, sunt multe legi, sunt foarte multe drepturi date cetăţenilor de a se opune şi de a trage trage la răspunde autorităţile. Vedem aici şi dreptul posesiei de arme prin cel de al doilea amendament.

Felul în care multe grupuri aleg să se opună autorităţilor este una dintre problemele.

Mare parte din limitările federale, prin limitările legislaţiei federale care au fost aduse celui de al doilea amendament au fost aduse în perioade în care mişcări paramilitare ale celor de culoare, precum Black Panther sau Malcolm X, au fost foarte active şi foarte vizibile. Americanii şi mai ales aleşii, reprezentanţii în Congres şi în Senat au fost de acord să limiteze dreptul oamenilor de a purta arme automate doar în momentele în care cei de culoare s-au afişat purtând arme automate, în public, în oraşe precum Detroit, Chicago etc.

sursa foto: Wikipedia.org / Warren K. Leffler / Library of Congress Urmele lăsate asupra Washington DC de protestul din 1968, de după asasinarea lui Martin Luther King Jr
 • Revolta de azi, în comparaţie cu alte revolte similare / 1968, după asasinarea lui Martin Luther King Jr sau 1992, după cazul Rodney King, un motociclist afro-american, care a fost bătut de patru poliţişti - care după un îndelungat proces au fost achitaţi. În revoltele după bătaia lui Rodney King, care au ţinut 6 zile, au murit peste 60 de oameni.
N-aş vorbi despre o paralelă între aceste evenimente, ci mai degrabă de un fir roşu, o linie care leagă toate aceste evenimente, chiar şi mai devreme de 1968.

Ele sunt întotdeauna pentru minoritatea de culoare şi aliaţii ei albi o modalitate de a pune o presiune atât pe factorii de decizie politici, cât şi pe cei juridici pentru ca inegalităţile între albi şi negri să dispară.

Faţă de 1968 multe dintre aceste inegalităţi au fost, dacă nu rezolvate, măcar adresate. Totuşi, multe au rămas, iar progresul, la mai bine de 50 de ani de la Legea drepturilor civile (Civil Rights Act) vedem că în mai multe rânduri a fost dat înapoi. Iar acest lucru se întâmplă în special în momente critice precum perioada crizei financiare, iar acum în perioada COVID şi mai ales în timpul preşedinţiei lui Donald Trump. Practic ce vedem acum este o ieşire în stradă pentru a continua această negociere ce ţine de mulţi ani, dar cu mijloace greu de ignorat. Nu ne referim neapărat la violenţa, dar aceasta este unul dintre elemente.

Înregistrarea video cu poliţiştii care îl bat pe Rodney King
 • Este momentul 1968 unul de referinţă?
Literatura de sociologie despre mişcările sociale din SUA, mai ales pe cele legate de probleme rasiale, ne arată că obiectul protestului a existat acolo dintotdeauna. Probabilitatea de revoltă a fost relativ constantă în timp. Ce a făcut diferenţa au fost incidentele care au dus la declanşarea acestor revolte. Practic ce s-a întâmplat în 1968 a fost determinat de incidentul asasinării lui Martin Luther King, dar nu putem spune că mişcarea şi revolta respective au fost exclusiv urmări ale asasinării lui.

Acesta a fost doar incidentul care a dus la declanşarea, la coordonarea participanţilor la revoltă, la prezenţa lor în stradă.

La fel cum putem vorbi despre mişcările din 1992. Ele au fost cauzate de factorii de discriminare structurală ce s-au acumulat în timp, dar incidentul care a făcut ca revolta să se manifeste exact atunci, exact acolo a fost faptul că un act de violenţă al poliţiei din Los Angeles, care a oprit şi a bătut un motociclist de culoare, pe numele său Rodney King, a fost înregistrat video şi a fost transmis în media şi a strâns mulţi oameni care s-au revoltat apoi.

Aici vedem o paralelă importantă a evenimentelor din ultimii 20-30 de ani. În momentul în care astfel de incidente sunt capturate video sau audio, ele nu mai pot să fie atât de uşor contextualizate şi respinse ca fiind controversate, să se dea vina într-un fel sau altul pe victime.

Ce vedem în ultimii 5 ani, de la începutul mişcării Black Lives Matters, este că avem în fiecare an zeci de incidente în care oameni de culoare, deseori tineri, deseori neînarmaţi, de cele mai multe ori total nevinovaţi ce au fost abuzaţi şi chiar omorâţi din acţiunea poliţiei sau din acţiuni nesancţionate apoi de poliţie.
 • Cum s-ar putea rezolva problema de acum?
Întâi, trebuie menţionat că problemele de acum au fost cauzate şi de situaţia economică, dar în acelaşi timp au fost cauzate şi de faptul că pandemia, lockdown-ul au dus la o diluare a încrederii în autorităţi, a încrederii că ele mai pot să rezolve această problemă majoră. Ceea ce a subliniat din nou incapacitatea de a rezolva problema structurală cu care se confruntă de atâtea ori.

Întrebarea are cel puţin două straturi, iar primul se referă la cum s-ar putea rezolva aceste mişcări în acest moment - care este problema cea mai urgentă. Cred că încet există şanse ca aceste mişcări să devină mai paşnice, există o conştientizare în rândul poliţiei că multe dintre provocări nu vin de la demonstranţii paşnici. Avem puţine totuşi puţine acte de violenţă ce se văd din sutele de mişcări ce se întâmplă din sutele de oraşe din SUA şi din lume, doar câteva dintre ele devin în unele momente violente. Avem decizii ce au fost luate în multe din oraşele mari ce par a duce la despărţirea grupurilor mai violente de cele paşnice.

sursa foto: Profimediaimages, Seth Herald, AFP - protestatari paşnici în Columbus, Ohio, aşezaţi la pământ pentru a aminti de moartea lui George Floyd

Speranţa mea este de a avea o intervenţie mai paşnică tocmai din partea poliţiei şi nu din partea armatei, nu din partea Gărzii Naţionale.

Chiar dacă poliţia a fost implicată în multe incidente rasiale cum este cel care a declanşat această revoltă, poliţiştii fac pregătire pentru acţiona în situaţii ca acestea, de înţelegere şi de calmare a problemelor de acest tip şi din acest punct de vedere sunt mult mai bine echipaţi să rezolve astfel de proteste, decât armata.

În toate locurile în care au avut astfel de mişcări de protest în ultimii 40 de ani, intervenţia armatei a dus la morţi, la escaladarea violenţei şi a dus la crearea unor efecte pe termen lung, mai ales la efecte pe plan politic.

Pentru a rezolva problema mare, problema structurală este nevoie de schimbarea naturii leadrshipului american. Nu e de mirare că protestele devin atât de virulente şi de polarizatoare cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale. Donald Trump este considerat de mulţi responsabil pentru ce se întâmplă acum în stradă în SUA. Felul în care el a ales să răspundă la aceste proteste a fost tocmai de a le inflama şi mai mult. Poate cu un scop. Există cercetări în ştiinţele sociale care spun că protestele de acest tip atâta timp cât rămân paşnice şi de masă tind să avantajeze Partidul Democrat, dar în momentul în care devin violente, ele devin mai degrabă favorabile Partidului Republican, din care face parte şi Trump.
 • Şi atunci cum vor influenţa aceste evenimente alegerile?
Depinde de multe decizii. Sistemul politic american este clar împărţit pe planuri de subsidiaritate. Armata - Garda Naţională nu poate să intervină unde nu este cerută de primari sau de guvernatori. Guvernatorii nu au un interes direct la fel de mare de a-l păstra preşedinte pe Trump, precum cel de a păstra pacea sau de a opri violenţa din statele respective, aşa că mă aştept ca Garda Naţională, chiar dacă este invitată, să fie totuşi ţinută în frâu de aceşti lideri locali. Altfel urmările politice ale acestor proteste sunt încă puţin clare. Joe Biden a fost foarte precaut în felul în care s-a raportat la proteste. A fost prezent la protestele din Delaware, dar nu a transmis un mesaj precis către liderii mişcărilor. În general el este văzut ca un lider antiviolenţă astfel că probabil nu va exista o polarizare politică imediată legată de cine ce parte a mişcărilor susţine.
 • Cum se explică jafurile şi distrugerea multor business-uri americane?
Explicaţia cea mai la îndemână, explicaţia clasică ţine de faptul că mişcările de revoltă de masă de acest tip sunt văzute ca un prilej de o minoritate foarte predispusă la criminalitate, ce le foloseşte în momentul care le apare. Orice mişcare de acest gen este folosită de oamenii predispuşi la criminalitate pentru a-şi face treaba "mai bine".

Ce se întâmplă această dată este totuşi mai complicat, pe lângă aceste jafuri au apărut foarte multe acte de violenţă directă împotrivă poliţiei şi autorităţilor - cazuri de incendiere a maşinilor de poliţie şi ale instituţiilor publice. New Yorker a dezvăluit că o maşină de poliţie a fost incendiată chiar de doi tineri avocaţi, angajaţi ai unor firme mari de avocatura din Manhattan. Ne gândim evident că ei nu fac parte din acele grupuri de o criminalitate ridicată.

Furia acumulată în perioada pandemiei, a preşedinţiei lui Trump şi toate declaraţiile lui, îndelungata tradiţie de discriminare la care este supusă minoritatea de culoare creează un tip de furie care nu este tocmai uşor de înţeles raţional. Sunt foarte oameni care în aceste momente ar putea fi vulnerabili la gesturi extrem de violente care nu sunt neapărat reprezentative, dar care vor avea urmări dramatice.

sursa foto: Profimediaimages / TNS/ABACA, Abaca Press / Mai mulţi protestatari din Kansas fotografiază şi filmează cum arde un SUV al poliţiei, incendiat în timpul protestelor

De aceea spre ca intervenţia autorităţilor să nu escaladeze pentru că există atât de multă furie acumulată în special în oraşele mari. Oraşele cu cât sunt mai mari şi au o minoritate de culoare cu atât mai mari, drept urmare ele sunt cele mai predispuse la violenţe. Şi sunt şi oraşele în care populaţia a resimţit cel mai dur criza adusă de pandemie. Sunt foarte mulţi care au rămas fără slujbe şi li s-a limitat capacitatea de a se deplasa, sunt mulţi care locuiesc în spaţii mici, insalubre, toate astea au dus la acumulare de tensiune. Deci vorbim şi de un factor adus de problemele economice.
Plus, obişnuita retorică ce a luat destul de multă amploare mai ales în campania internă din Partidul Democrat - despre inegalitatea socială şi despre marii capitaliști şi câştigurile lor.
 • Şi-a atins vârful această revoltă?
Cred că dacă nu a ajuns, ar trebui să ajungă în următoarele zile, însă totul depinde de felul în care autorităţile federale vor trata această problemă. Tweeturile şi declaraţiile lui Trump din ultimele zile au crescut în intensitate şi par a invoca din ce în ce mai mult nevoia de retaliere prin violenţă. Şi dacă într-un astfel de context autorităţile - vorbim despre poliţie, care este în mod tradiţional un electorat mai degrabă conservator, mai degrabă republican - armată, la fel - dacă aceşti oameni se vor simţi cumva protejaţi sau încurajaţi de deciziile şi mesajele preşedintelui să escaladeze conflictul şi să trateze protestatarii cu mai multă violenţă atunci s-ar putea să nu fim nici pe aproape de vârf şi să vedem şi mai multă violenţă.

Tot din literatura de sociologie despre mişcările de acest gen constanta este că dintr-un punct de vedere formal, violenţa din partea protestatarilor apare numai în situaţiile în care protestatarii au mai multă putere şi mai multă dinamică decât poliţia, iar violenţa poliţiei apare în situaţii în care poliţia are este în poziţie de superioritate.

Vedem totuşi că există o încredere mai crescută a populaţiei mari, a populaţiei liberale şi a populaţiei de culoare că există posibilitatea de a rezolva problemele de inechitate rasială prin politici publice şi prin alegerea unor lideri politici care să simpatizeze cu genul acesta de soluţii.

Dar, din păcate, există şi o creştere a mişcărilor extremiste, atât de stânga cât şi de dreapta ce sunt tot mai mult antistat, antiautoritate. Există voci care spun că în New York şi în Chicago, în unele momente, a apărut chiar o coalizare între grupările de extremă stânga şi de extremă dreapta pentru a creşte nivelul de violenţă şi pentru a escalada conflictul.


Dani Sandu este sociolog şi cercetător în departamentul pentru ştiinţe sociale şi politice de la Institutului Universitar European, a lucrat la Banca Mondială, este absolvent al unui masterat în sociologie şi ştiinţe politice la Universitatea din Cincinnati, în perioada 2010 - 2012, după care a lucrat şi pentru campania fostului preşedinte american Barack Obama, iar recent s-a întors de la New York, unde şi-a continuat cercetările în domeniul sociologiei.

sursa foto: YouTube / AP / Fratele lui George Floyd îi îndeamnă pe protestatari să renunţe la violenţe

sursa foto: Profimediaimages / Jason Redmond / AFP / Protestatarii paşnici se delimitează de violenţe / un cuplu, în faţa poliţiei, în Seattle, Washington

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14561 vizualizari

 • -3 (91 voturi)    
  Urmeaza intreviu si cu un simpatizant republican? (Miercuri, 3 iunie 2020, 12:54)

  YorkshireTerrier [utilizator]

  Pentru echidistanta, nu de alta...

  „Dani Sandu (...) a lucrat şi pentru campania fostului preşedinte american Barack Obama”

  Poate HN sa faca asta sau se revolta echidistanta in voi doar la gandul asta?
  • +7 (63 voturi)    
   Putin zambeste (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:47)

   cato [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

   Insinuezi ca au existat romani atat de idioti incat sa tina cu omul lui Putin?
  • +1 (23 voturi)    
   Ce ghinion! (Miercuri, 3 iunie 2020, 22:55)

   Mihai Bucur [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

   De ani buni, in Statele Unite universitatile au cultivat o stanga politica tot mai dementa. In replica, s-a reactivat si intarit si extrema dreapta. Intre cele doua nu poate exista dialog, societatea este mai divizata decat oricand. Ar fi fost nevoie de un mare om de stat, care sa regrupeze cumva oamenii decenti in jurul centrului politic, acel centru politic care in trecut a stiut sa faca din America liderul lumii democrate. Dar in 2016 nu a venit la conducere un om de stat, ci un om de afaceri, si inca unul cu mentalitatea din afacerile imobiliare! Fiind si un om de showbiz, de fapt un circar, acest om n-a facut decat sa divizeze si mai mult societatea americana. El a reusit sa se aleaga si apoi a condus bazandu-se pe provocari, ura si incitare la ura. In pofida aparentelor, el a slabit Statele Unite pe termen mai lung, fiindca le-a redus statutul in lume. Cu spiritul de mic om de afaceri in cautare de deal-uri economice minore, si lipsit de orice viziune in politica externa, el a subminat atat aliatii europeni ai Americii, cat si pe aliatii din Asia, care aveau mare nevoie de America in fata amenintarii chineze. Rezultatul este ca Trump a accelerat ascensiunea Chinei, devenita adevarat lider mondial multumita lui, ba a adus si Rusia din nou ca protagonist pe scena mondiala. Ce a obtinut el pentru America in schimb, se vede si din criza covid si din criza protestelor din aceste zile. Asta a adus Americii si lumii acest tip incantator, de o mare inteligenta si seriozitate, care stie cum sa gaseasca mereu vorbele cele mai potrivite si care se lauda cum le apuca el pe femei de undeva. Daca va place, spalati-va pe cap cu el, dar sa nu negam ca America ar fi avut mare nevoie in actuala situatie din lume de altceva. Nu stiu de ce sau de cine, dar sigur nu de Trump.
   • +6 (34 voturi)    
    Partial adevarat (Joi, 4 iunie 2020, 0:43)

    vorbis [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Bucur

    Mai putin partea cu stanga radicala din Universitati. E refrenul obosit al conservatorilor radicali nemultumiti ca lumea nu se misca dupa ideologia lor prea obosita pentru sec 21.
   • -2 (2 voturi)    
    nu va suparati inainte de 2016 cine a fost (Joi, 4 iunie 2020, 22:48)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Bucur

    Presedinte?
    Tot un om de afaceri?
    Cine l-a oprit pe prea-slavitul Obama, omul providentei, primul presedinte american de semi-culoare, sa uneasca America in jurul unui tel comun? A avut 8 ani de zile la dispozitie pentru asta.
 • -4 (74 voturi)    
  ehem (Miercuri, 3 iunie 2020, 12:59)

  Point [utilizator]

  o sa incerc sa-l ajut cum pot pe stimatul sociolog cat si pe multstimata reporterita.
  cautati va rog statisticile cu cei ucisi de politie si o sa aveti marea surpriza sa vedeti ca albii morti detin primul loc.cu mult mai multe procente.
  ehem:
  ''văzute ca un prilej de o minoritate foarte predispusă la criminalitate, ce le foloseşte în momentul care le apare'' va rog denumiti minoritatea
  ''Şi-a atins vârful această revoltă?''
  mulpredelicata reporterita online confunda termenii in mod voit?
  in final,rog pe dl sociolog sa ia in calcul urmatoarele date din 2007.repet,un activist blm spune clar si raspicat cum e folosita ''organizatia'' doar 15 min

  https://www.youtube.com/watch?v=kpZbVrIP1zc&feature=emb_logo
  • -7 (65 voturi)    
   În completare la observațiile dvs (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:20)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui Point

   „...dar au mereu la baza problema discriminării rasiale, care este departe de a fi rezolvată în SUA.”

   Să mă scuze dl. sociolog din America, poate că eu nu sunt atât de conectat la viața de acolo și nu știu:care mai sunt, concret, discriminările la care sunt supuși negrii ? Mai există spații speciale în localuri și în autobuze ? Sunt refuzați la joburi pentru că sunt negri ? Sau care-i treaba ?
   ...Sau poate că dl. sociolog se referă la discriminarea albilor de către negri ? Că n-ar fi total exclus...
   • +13 (49 voturi)    
    Esti cam neconectat la Terra, nu doar la Sua (Miercuri, 3 iunie 2020, 16:17)

    vudejea [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

    Toata lumea stie si recunoaste problema discriminarii negrilor in Sua ! De la presedinti de stat la omul de rand. Toata lumea, afara de tine..Deci , nu faci parte din lume...:) Pe de alta parte, in afara de tine, n-am auzit nici macar pe Trump sa sustina o asa iditenie, ca nu ar fi discriminare rasiala in Sua..Mananci aerul degeaba, nenicule... Discriminarea imbraca mii si mii si mii de forme , nu doar dupa spatii speciale si cea mai jegoasa discrimnare e cea dupa cularea pielii...Doar oamenii cu o gandire medievala mai pot sa o sustina or sa o ignore..Adica tu
    • -11 (29 voturi)    
     wow (Miercuri, 3 iunie 2020, 17:31)

     Point [utilizator] i-a raspuns lui vudejea

     ce violenta verbala.chiar ca medievala.
     ''toata lumea'' este reprezentata prin dvs?
     numiti va rog cele cateva mii de forme
    • -3 (15 voturi)    
     Doar ... (Joi, 4 iunie 2020, 6:22)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui vudejea

     .. afro-americanii (nu se spune "negrii", rasistule!!!) sunt discriminati in SUA?

     Discrimineara exista la toate natiunile si rasismul se intalneste la aproape toti oamenii. De exemplu, tu: esti un rasist (ca si mine), dar tu esti mult mai rasist decat sunt eu. Cum iti permiti sa numesti afro-americanii "negrii"? Aici se vede adevarata fata: esti din ala care cica el nu este rasist dar cand colo, ce sa vezi?

     In alta ordine de idei, cei mai "agitati" impotriva rasismulu sunteti voi aia, care ati sarit in sus cand a fost vorba ca refugiati sirieni sa fie primiti in Romania si in Europa. Sau cand Erdogan a vrut sa construiasca o moschee la Bucuresti. Sau cand radeati la glumele grupului Divertis cand impersonau arabi care au trait in Romania. Cu singuranta nu ti-ar placea sa locuiesti intr-un bloc plin de romi, asa-i? Sau la Tandarei? Este? Caci tu nu esti rasist, doar altii.

     Nu poti sa fortezi pe cineva sa-i placa ceva sau altcineva. Ii place sau nu. Problema este sa nu urasti pe cineva si, in cazul de fata, problema este brutalitatea fortelor de ordine, care este la fel de brutala cu orice rasa. Sa imparti lumea doar in doua rase, este cel mai abject rasism si, din pacate, sunt multi ca tine.
     • +5 (7 voturi)    
      si unde se mai pune la socoteala (Joi, 4 iunie 2020, 13:31)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Alius

      Ca o parte dintre romani si-au luat portia de libertate indurand fortele ordine absolut brutale deci nu vorbim despre rasism ci despre

      BRUTALITATEA FORTELOR DE ORDINE

      care uneori apare si se manifesta atunci cand sefii dorm sau nu le pasa ce fac subaternii lor sau cand exista ordin clar de la mai marii stapani ca trebuie sa aplice o lectie dura alora care ridica ciocul si sunt nemultumiti.

      cat suntem de mici si de uituci si nici barna din proprii nostri ochi nu o putem zari macar ...
    • -3 (5 voturi)    
     LOL (Joi, 4 iunie 2020, 19:22)

     Mawrkuss [anonim] i-a raspuns lui vudejea

     "Toata lumea stie si recunoaste problema discriminarii negrilor in Sua !"

     LOL Bandwagon logical fallacy much?
  • +9 (33 voturi)    
   ahem.. (Miercuri, 3 iunie 2020, 15:52)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Point

   Negrii sunt doar 13% din populatia SUA, de aceea sunt mai multi albi ucisi.

   mappingpoliceviolence.org
   • -4 (30 voturi)    
    poate (Miercuri, 3 iunie 2020, 17:27)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    aveti dreptate cu faptul ca sunt doar 13%,insa nu luati in calcul procentul de crime facute de albi sau de negri.ceva parca nu se potriveste...
    va rog renuntati la ochelarii de cal sau site-urile cu un singur adevar
   • -4 (28 voturi)    
    adevar graiesti, (Miercuri, 3 iunie 2020, 19:30)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    cei 13% dau 60% din infractori.
    Dar asta e desigur din cauza rasismului care nu le ofera locuri moaca la facultati.
    • -2 (6 voturi)    
     culmea e ca le ofera LOL (Joi, 4 iunie 2020, 19:39)

     Mawrkuss [anonim] i-a raspuns lui AliKimiku

     chiar au locuri moka in facultati, mai multe decat se ofera albilor...
     • -1 (3 voturi)    
      LOL, stiam (Joi, 4 iunie 2020, 22:52)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Mawrkuss

      Culmea e ca la 13% din populatie crimele black on black sunt 50% din total. In fiecare zi mor vreo 12 negri ucisi de alti negri.
      Dar astea sunt statistici plictisitoare care ne arata faptul ca negrii nu sunt rasisti sunt self-rasisti.
   • -3 (17 voturi)    
    Ahem ... (Joi, 4 iunie 2020, 6:33)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    https://www.gsp.ro/sporturi/altele/jon-jones-ufc-a-pus-la-punct-2-americani-pe-strazi-mai-e-vorba-de-george-floyd-600509.html?utm_source=adevarul.ro&utm_medium=widget&utm_campaign=Adevarul-Widget

    Sa intelegem ca e ok sa se omoare albi, dar nu "negri" (alt rasist plin de egalitate rasiala).

    Si cum ar trebui sa fie: la fiecare afro-american omorat de politie, politia sa omoare 2 caucazieni?

    Eu am vazut asa: un dobitoc politist, pentru 20 USD, a omorat un om. Si se pune problema brutalitatii politiei, iar in cazul de fata este vorba actiunea un politist care a mai avut astfel de "interventii", cu persoane de diferite rase, deci prdispus la astfel de abateri. In schimb, ca voi sunteti clar rasisti, vedeti un alb si un negru. Daca era omorat un asian-american, nu mai erati interesati. Dovada ca nu ati reactionat la nici un astfel de eveniment, desi sunt destule. Si asta pentru ca, poate nu credeti: sunteti rasisti!

    Inca o data, pentru toti "lupatorii" impotriva rasismului: dragilor, rasismul din voi va da de gol, oricat v-ati sradui voi sa ascundeti: se spune AFRO-AMERICANI, numai rasistii spun "negrii".

    Da, ahem...
    • -3 (11 voturi)    
     un alt politic corect (Joi, 4 iunie 2020, 11:20)

     jondo [utilizator] i-a raspuns lui Alius

     ce ai facut concret pt minoritati (tigani, negri, etc) in afara de a corecta modul de adresare?
     • +2 (8 voturi)    
      Ca si tine .. (Joi, 4 iunie 2020, 15:53)

      Alius [utilizator] i-a raspuns lui jondo

      .nimic. Dar nu ma bat cu caramida in piept ca tine si ca altii, sa arat cat nu sunt rasist, cand de fapt pute rasismul in voi de la o posta.
    • 0 (6 voturi)    
     tacere deplina in cazul David Dorn (Joi, 4 iunie 2020, 19:41)

     Mawrkuss [anonim] i-a raspuns lui Alius

     tacere deplina in cazul David Dorn, un politist de culoare omorat pentru un televizor zilele astea.

     Daca il cautati pe youtube, este postat filmul cu el zacand pe caldaram... black live "matter"... un slogat gol de continut tocat la nesfarsit de democrati pentru proriul lor avantaj, si fara nici o relevanta pentru comunitatea neagra sin sua.
   • -2 (4 voturi)    
    statistica (Joi, 4 iunie 2020, 19:38)

    Mawrkuss [anonim] i-a raspuns lui pehash

    staistica nu e pentru toti, dar uita-te pe astea si zi-mi te rog cum iti explici ca jumatate din crimele sin SUA sunt comise de o comunitatea care e doar 12% din populatie:

    crimes commited in 2018 by:
    - white offender: 3,011
    - black offender: 3,177 (sunt numai 12% din populatie negrii totusi...)

    white offenders killing:
    - whites: 2,677
    - blacks: 234 (unde e discriminarea/oropsirea de case zici?!)

    black victims by:
    - white offender: 234
    - black offender: 2,600 (!!! black lives matter? - se pare ca negrilor nu prea le pasa, nu albillor!)

    sursa aici: https://ucr.fbi.gov/crime-in-the-u.s/2018/crime-in-the-u.s.-2018/tables/expanded-homicide-data-table-6.xls
    • +1 (3 voturi)    
     au crima in sange (Joi, 4 iunie 2020, 21:55)

     nginx [utilizator] i-a raspuns lui Mawrkuss

     au gena ucigasa. Asta vrei sa auzi? Cauta in istorie si in conditile social-economice raspunsul. Dar na, dai din nou de rasism, ala care ziceti voi ca nu exista.
  • -1 (3 voturi)    
   degeaba, ca nu ai cine sa te intelegi (Joi, 4 iunie 2020, 19:13)

   Mawrkuss [anonim] i-a raspuns lui Point

   romanul e destul de usor de dus de nas si pune botul la ce aude de la formatorii de opinie fara sa se documenteze asupra problemelelor.

   "sociologul" Dani Sandu e foarte superficial in "analiza" lui, din pacate, si evident ca trage niste concluzii puterni motivate politic si fara suport real.

   Recomand sa cititi sociologi adevarati, care chiar stiu care e problema in comunitatile de negri sin SUA. Si ca sa nu fiu acuzat ca as fi partinito, va dau chiar un sociolog negru, un articol scris chiar in 2015 sa nu ziceti ca este legatura cu ce se intampla zilele astea: https://www.nytimes.com/2015/05/10/opinion/sunday/the-real-problem-with-americas-inner-cities.html
 • -19 (51 voturi)    
  alo (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:00)

  cucuveauamov [utilizator]

  Ambasa SUA nu ne mai trimite comunicate in care sa ne traga de urechi sa respectam Statul de Drept? bun model ne aleseseram
  • -2 (68 voturi)    
   alo, alo (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:32)

   freestyle [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   si unde vezi tu ca nu se respecta statul de drept in SUA? nici unul care a fost retinut nu poate fi acuzat fara dovezi, iar daca este acuzat nu este condamnat fara un proces. si va fi un proces corect. adica cu drept la avocat platit de stat, daca el nu isi poate permite, juriu si judecator.
   nu cade nimeni pe fereastra in timp ce vorbeste la telefon. si nici nu se pregateste congresul sa dea vreo amnistie sa-i faca scapati pe toti.
   • +10 (60 voturi)    
    Corect! Floyd nu a fost reținut! A fost omorat! (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:52)

    kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui freestyle

    fara proces, fara avocat, fara juriu and shit.
    • -5 (41 voturi)    
     asta spuneam si eu (Miercuri, 3 iunie 2020, 14:18)

     freestyle [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

     va fi un proces al celor care l-au omorat. nimeni nu-i condamnat fara proces. cati oameni nu sunt omorati in SUA. daca criminalul este prins va avea un proces corect. dar nu se fac revolte pentru fiecare deces violent. iar cei care chipurile sunt atat de "revoltati" incat devasteaza magazinele si ei vor avea parte de un proces corect. asta este statul de drept.
     • +14 (36 voturi)    
      spuneai tu ceva.. (Miercuri, 3 iunie 2020, 15:56)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui freestyle

      de un proces corect!?

      1. abia dupa ce au inceput protestele l-au arestat pe politist.
      2. la autopsia oficiala au spus ca a murit din cauza unei boli congenitale, desi o planeta intreaga a vazut cum l-a ucis politistul.
      • -9 (23 voturi)    
       mda, ala a fost arestat a doua zi (Miercuri, 3 iunie 2020, 19:33)

       AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       Protestele "pasnice" continua pentru ce?
       O lume intreaga a vazut imaginile? si cum l-a ucis politistul? Descrie in termeni medicali nu in termeni "lumii intregi" ca eu nu am vazut.
       • -2 (10 voturi)    
        A aparut si autopsia. E grava. (Joi, 4 iunie 2020, 15:41)

        Lok [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

        11 ng/ml fentanyl
        5.6 ng/ml norfentanyl (produs de metabolizare a fentanylului)
        19 ng/ml metamfetamina
        1.2 ng/ml delta THC
        42 ng/ml carboxy THC
        pozitiv la cotinina
        pozitiv la cafeina
        fara urme de alcool, metanol izopropanol sau acetona
        De la 10 ng/ml fentanyl intervine anestezia, idem coma. De la 7ng/ml in cazul de abuz de substante multiple (vezi mai sus) sunt documentate come de OD plus decese.
        • +3 (3 voturi)    
         grava rau (Joi, 4 iunie 2020, 21:56)

         nginx [utilizator] i-a raspuns lui Lok

         am si uitat de crima politaiului.
        • 0 (0 voturi)    
         sigur. si marmota?.. (Vineri, 5 iunie 2020, 23:47)

         pehash [utilizator] i-a raspuns lui Lok

         asta e autopsia care spune ca a murit in timp ce politistul il mangaia pe gat cu genunchiul?..
     • +9 (19 voturi)    
      Procese "corecte" (Miercuri, 3 iunie 2020, 23:13)

      bestol [utilizator] i-a raspuns lui freestyle

      Majoritatea set ermina cu achitarea politistilor.
      • -3 (13 voturi)    
       pai sa desfiintam politia (Joi, 4 iunie 2020, 11:22)

       jondo [utilizator] i-a raspuns lui bestol

       ca sunt in majoritate niste nazi pigs.
       • +3 (5 voturi)    
        cel mai usor este de facut treaba asta (Joi, 4 iunie 2020, 13:35)

        ..13 [utilizator] i-a raspuns lui jondo

        in USA.
      • -2 (2 voturi)    
       poate fiindca in majoritate (Joi, 4 iunie 2020, 23:04)

       AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui bestol

       Politistii au actionat corect?
       Sau poate, cum se va intampla cel mai probabil si in cazul de fata, procuratura se avanta cu incadrari idioate dictate de "Black Lives Matter" care nu pot fi sustinute in instanta si ca urmare politistii scapa basma curata?
 • +29 (41 voturi)    
  Rodney King a fost batut de politisti (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:04)

  Laurentiu Duma [anonim]

  nu a fost omorat. M-am oprit din citit sa verific link-ul, se pare ca autorul articolului are lipsuri mari in domeniul jurnalismului.
  • +8 (22 voturi)    
   A murit inecat in piscina. (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:25)

   LoBa [utilizator] i-a raspuns lui Laurentiu Duma

   https://en.wikipedia.org/wiki/Rodney_King

   Chiar in articolul la care face referire autorul scrie clar in primul paragraf ca a murit la 20 de ani de cand a fost batut.
  • -5 (27 voturi)    
   oare (Miercuri, 3 iunie 2020, 14:44)

   martel55 [utilizator] i-a raspuns lui Laurentiu Duma

   sa fie lipsuri sau dezinformare voita?
 • +16 (22 voturi)    
  Rodney King (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:29)

  DanielMarinache [anonim]

  Rodney King a murit in piscina. Bataia a fost mult inainte de moartea sa, nu a fost omorat in bataie.
 • +16 (22 voturi)    
  Unde m-am oprit (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:29)

  TheFreeOne [utilizator]

  "în Statele Unite cetăţenii au dreptul de a se opune şi de a trage trage la răspunde autorităţile" -> daca politistul zice sa ridici mainile si nu executi, o sa te trezesti sub o ploaie de gloante
 • +12 (48 voturi)    
  Idotii sar in apararea abuzurilor politiei SUA! (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:58)

  mike123 [utilizator]

  Daca se intimpla in Romania, atunci se schimba calimera, nu? Politia din Romania priveste si INVATA!
 • -5 (37 voturi)    
  hotnews (Miercuri, 3 iunie 2020, 14:09)

  freestyle [utilizator]

  despre cazul din Dallas in 2016, moartea lui Tony Timpa, nimic?

  'You're gonna kill me!'

  aha, era alb, deci nu se pune.
 • +2 (12 voturi)    
  minoritate (Miercuri, 3 iunie 2020, 14:13)

  nimrod [utilizator]

  Daca tot sunt aduse in discutie minoritatile oportuniste care urmand un fir rosu sau o paralela, in functie de situatie, distrug si jefuiesc de fiecare data cand au ocazia, imi amintesc de faptul ca fix Obama recunostea, la un moment dat, ca tocmai americanii care trag la caruta Uniunii sunt intr-un fel o minoritate.
 • +3 (11 voturi)    
  daca se declara stare de calamitate, (Miercuri, 3 iunie 2020, 14:21)

  iodixit [utilizator]

  armata e mai bine echipata.
  in turcia anilor 80 parca, daca iesea unu dintr-un magazin vandalizat, cu un tv-u in brate, era impuscat pe loc.
  altmiteri, armata-i doar de impresie artistica.
 • +12 (22 voturi)    
  privirea peste Balta e mai benefica :D (Miercuri, 3 iunie 2020, 14:38)

  victor L [utilizator]

  ” Pe 19 iulie 2019, în parcul din Vatra Dornei, un bărbat de 55 de ani a fost imobilizat de jandarmi şi a murit după ce unul l-a presat la pământ, iar altul i-a dat cu spray lacrimogen în faţă.
  Cazul Floyd de România. Niciun vinovat, la 10 luni de la decesul bărbatului din Vatra Dornei presat la pământ de jandarmi”.
  • -1 (13 voturi)    
   pedofil (Joi, 4 iunie 2020, 9:10)

   Scarface1000 [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   Omul era beat, s-a dat la minore in acel parc si s-a opus arestarii! Cand faci aceste lucruri apoi te opui arestarii o faci pe propriul risc...
   Nu zic ca e bine ca a murit. zic doar ca el putea evita acest lucru daca nu se imbata ca un porc, daca nu se dadea la MINORE si daca nu se OPUNEA imobilizarii !

   ps: ca sa intelegi mai bine gandeste-te ca ai o fata de 12-13 ani care vine la tine si spune "tati acel barbat beat m-a atins..." tu ce faceai??
   • -2 (2 voturi)    
    interventia i-a provocat moartea (Joi, 4 iunie 2020, 13:41)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

    Si daca si acum dupa ceva timp mai sunt romani care sa sustina ca interventia jandarmeritei de atunci asistata de seful ei a fost OK nu imi ramane decat sa imi iau lumea in cap...

    trebuie sa existe intotdeauna un raport proportional intre interventia organului si posibilul infractor astfel incat sa nu i sa aduca atingere vietii sale - chestia asta a fost declarata de Curtea Suprema din USA, ai nostrii au alte preocupari - ma bucur tare pentru ei ca sunt rasplatiti nu numai cu salarii frumoase, dupa merit, dar si cu pensii baban de speciale.
    • -2 (6 voturi)    
     deci (Joi, 4 iunie 2020, 15:47)

     Scarface1000 [utilizator] i-a raspuns lui ..13

     chiar nu sunt un sustinator infocat la politiei/jandarmeriei dar ti se pare 3000 lei Net un salar extraordinar de mare? Totusi un jandarm isi pune viata in pericol cat de cat cand e chemat la batai, la scandaluri, clanuri interlope etc etc
     Adica totusi eu , tu altii mergem la munca frumos la birou luam tot vreo 2500-3000 lei si nu avem nici un risc sa-ti iei un topor in cap sau o furca in spate de la toti nebunii, si dupa 8 ore mergem frumos acasa.
     Cat despre acel om ti-am spus NU ma bucura moartea lui dar in momentul cand opui rezistenta si te impingi cu organul statului iti asumi faptul ca in incaierare ti se pot intampla anumite lucruri. De ce nu a stat calm si sa-si expuna nevinovatia?
    • -2 (4 voturi)    
     raport proportional?? (Joi, 4 iunie 2020, 23:12)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui ..13

     Deci daca a vrut sa pupe o minora jandarmerita trebuia sa il pupe la randul ei?
     Doar in legislatia romana e tampenia aia cu "raspunsul proportional" adica daca unul ma ataca cu un cutit de 12 cm eu nu am voie sa il iau pe ala de 14 ca devin agresor, ori caut repede cutitul de 12(ca eu umblu cu vreo 10 la mine pentru toate situatiile) ori ma paste puscaria.
     In ceea ce priveste jandarmerita de la Suceava sau politistul din Minneapolis, niciunul nu avea dosarul presupusului infractor in geanta ca sa ste ce boli sau afectiuni au. Pur si simplu au aplicat procedurile cu mai mult sau mai putin zel.
     E o vorba batraneasca- Decat sa planga mama, mai bine plange mata!
     Better safe, than sorry!
     • +2 (2 voturi)    
      jandarmerita a fost (Vineri, 5 iunie 2020, 1:01)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      Indrumata de sefu - asa zice la manual si asa a facut. Nu am auzit de ceva mdificari in manual.

      nebunul din USA este psihopat - o mica testare putea releva starea sa si din dosarul sau se vedea cum a actionat si in alte cazuri...

      Nu plange mama mea daca unii din politie pleaca acasa - este scris de Curtea Suprema precum ca in nici o circumstanta atunci cand vrea sa fuga infractorul nu ii iei viata. Este neconstitutional asa zice Supreme Court.
 • -5 (37 voturi)    
  va (Miercuri, 3 iunie 2020, 14:43)

  martel55 [utilizator]

  tot invartiti in jurul cozii si cautati vinovati peste tot doar acolo unde sunt nu...dupa zeci de ani de propaganda exteremista neroamrxista in universitatile americane si in presa, asta e rezultatul, crearea unei generatii de oameni extrmeisti pentru care toti cei care nu le impartasesc ideile trebuie pedepsiti cumva...si ideile astea nu se refera la un trai mai bun, ci la tot felul de aberatii picurate in intea lor de-a lungul anilor, cum ar fi ca daca esti din diverse minoritati trebuie sa ai tot felul de drepturi...cel mai evident exemplu sunt cei doi avocati pe care nu nivelul de trai i-a impins la violenta si idncotrinarea continua in sistemuld e invatamant si apoi la locul de munca, indoctirnare in urma carora au ajuns sa creada ca daca nu estid e acord cu cineva ai dreptul, pentru ca "esti de partaea buna aistoriei" cum se aberau nniste angajati de la facebook, sa folosesti orice mijloace inclusiv violenta, pentru a inchide gura celor care nu iti sustin ideile, de a obtine puterea si a o folosi in mod totalitar impotriva celor de alte opiniii ideologice...s-a semanat vant atatia ani si acum incepe sa fie culeasa furtuna, iar semanatorii, ca niste lasi nu isi asuma nimic si icnearca sa arunce vina tocmai pe cei care le arata ipocrizia si totalitarsimul pe care il promoveaza
 • -3 (41 voturi)    
  Cam uniltateral prezentat (Miercuri, 3 iunie 2020, 14:49)

  Alnivol [utilizator]

  "Evenimentele din istoria actelor de violenţă împotriva afro-americanilor" - dar despre evenimentele din istoria actelor de violenta ALE afro-americanilor are de gand sa vorbeasca cineva? Aaa...nu? E haram? Comunitatea afro-americana...adica comunitatea negrilor din SUA ca nu mai sunt africani de ceva timp totusi, e responsabila pentru peste 50% din totalul actelor violente din SUA. 3-4% din populatie ( negrii tineri) se fac responsabili de peste jumatate din crimele violente printre care si omuciderile. Are de gand cineva sa vorbeasca despre asta si cum acest factor conteaza in felul in care politia relationeaza cu indivizi din cadrul acestei comunitati? Aaa...nu? Trebuie sa ne prefacem ca asta nu se intampla? Black lives matter?
  • 0 (18 voturi)    
   Esti un rasist! (Miercuri, 3 iunie 2020, 16:05)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui Alnivol

   Acei negrii mititei comit infractiuni datorita faptului sunt opresati de albi si nu au slujbe...
   • -5 (23 voturi)    
    ah (Miercuri, 3 iunie 2020, 17:34)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    in sfarsit un om cu simtul umorului
    naaaaiiis
   • -1 (7 voturi)    
    bravul SJW (Joi, 4 iunie 2020, 11:25)

    jondo [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    :))))
   • -4 (10 voturi)    
    Da cu cititul (Joi, 4 iunie 2020, 15:45)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    Ca e mega interesant.
    https://www.hennepin.us/-/media/hennepinus/residents/public-safety/documents/Autopsy_2020-3700_Floyd.pdf
    Omu era pe stimulenti seriosi in timp ce avea boli de inima. Gatul nu prezenta leziuni si urmele sufocarii/asfixierii nu au fost gasite.
    E clar ca politistul a folosit abuziv forta excesiva, dar nu cred ca va face o zi de puscarie. Autopsia va fi ignorata si protestele vor continua.
    • +2 (2 voturi)    
     autopsia care-ti place tie (Joi, 4 iunie 2020, 21:59)

     nginx [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     autopsia independenta a fost clara: asfixiere mecanica. Am vazut cu toti imaginile, nu tine cu pixelul albastru.
    • +1 (1 vot)    
     zice in autopsia independenta (Vineri, 5 iunie 2020, 1:03)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     ca era hemoragie in zona gatului - nu poti sa minti chiar in halul asta deci PA porcul i-a calarit cu simt de raspundere gatul.
 • -3 (33 voturi)    
  wow (Miercuri, 3 iunie 2020, 15:53)

  hanu [utilizator]

  Cu greu am reusit sa parcurg acest articol desprins parca din manualul revolutionarului cubanez.
  E common knowledge ca politia ucide in state mai multi albi decat negri. Incidente abominabile in care politisti ultrazelosi ucid albi exista, desigur, insa nu se vorbeste despre ele. Cumva Trump e vinovat, totusi, pentru politicile din perioada Obama- Biden. Hilar.
  Biden, Pelosi- peste 45 de ani in politica, trump- 3.
  Si cumva tot orange man trebuie invinovatit.
  Cert este ca este adevarat ca unii politisti sunt absolut corupti, rasisti, imprezentabili, dar asta nu e de ieri de azi. Prea laudatul Obama putea sa schimbe lucrurile, nu a facut absolut nimic.
  BLM+Antifa sunt organizatii neomarxiste folosite pe post de useful idiots intr-o campanie electorala EXTREM DE MURDARA.
  Guess what, de asta orange man a fost ales in 2016 si tot de asta are sanse majore sa mai iasa si in 2020 :)
 • -7 (33 voturi)    
  Articol lung, sa ascunda cat e de prost: (Miercuri, 3 iunie 2020, 16:25)

  Adu84 [utilizator]

  Elita politica a vandut Americanii in ultimii 30 de ani ( mutand fabriciile in Mexic, China, etc. si banii prin paradisuri fiscale ).

  Si populatiei i se pompeaza conflicte rasiale si religioase sa se certe si bogatii sa ramana linistiti.

  Acum ca ordinea si averea le este amenintata prin repozitionarea fata de China arunca pe piata tot ce pot: statele Democrate inca sunt inchise pentru COVID ( cu exceptia prostestelor :)) ) si acum a fost mobilizata Antifa ( care e un fel de Hezbolah al Iranului).
 • -10 (22 voturi)    
  Idioti utili pentru interese de grup (Miercuri, 3 iunie 2020, 18:28)

  Flav_ [utilizator]

  Este o rafuiala intre soroisti,globalisti (progresistii) nu e doar Soros in barca, el este doar port drapelul si conservatori, care sunt la butoane acum in USA. Problemele de fond nu-i intereseaza pe niciunul dintre jucatori, ca daca se ajunge acolo se duce toata sandramaua de rapa, nu conteaza din care tabara faci parte.
 • -11 (21 voturi)    
  Explicatii necesare (Miercuri, 3 iunie 2020, 19:03)

  Setalcott [utilizator]

  Un sociolog american ne ajuta sa intelegem "îndelungata tradiţie de discriminare"

  https://www.youtube.com/watch?v=0-UBd_hs0Xs
  • -2 (10 voturi)    
   white flight (Joi, 4 iunie 2020, 11:36)

   jondo [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   E un fenomen cunoscut, dar despre care nu se vorbeste oficial.

   Vezi "The great white flight of Detroit" din 1970.

   Sora mea e cetatean american, si am vb destul pe aceasta tema toate rudele mele americane (prin alianta).

   https://en.wikipedia.org/wiki/White_flight
 • -3 (17 voturi)    
  blmism (Miercuri, 3 iunie 2020, 20:37)

  Marcel Soviani [anonim]

  Nu inteleg cum cineva studiaza sociologia, lucreaza pentru Obama, si ne da sfaturi a ceea ce se intampla in SUA. Efectiv un astfel de individ nu poate fi obiectiv. BLM e o miscare creata de Obama. E creata pe modelul Black Panther si a gastilor lui Malcolm X. Toate aceste miscari au fost comuniste. Sa studiezi sociologia, ca sa ramai comunist la 30 de ani dupa caderea comunismului e ridicol. Pacat de banii care se arunca peste bord pentru educatia acestor indivizi.
  • +10 (26 voturi)    
   expertii mint (Joi, 4 iunie 2020, 0:29)

   pashanu [utilizator] i-a raspuns lui Marcel Soviani

   profesorii mint, oamenii de stiinta mint, presa americana minte, presa internationala minte, sondajele mint, ONU minte, OMS minte, UE minte, Papa minte, Soros minte, Bill Gates minte, serviciile de informatii mint, analistii mint, politologii mint

   Singurul care spune adevarul e Donald Trump. Asta suna binisor a nebunie pentru orice om normal la cap.
   • -1 (23 voturi)    
    Este de ajuns ... (Joi, 4 iunie 2020, 3:30)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui pashanu

    ..sa te duci in NY acum, seara, sa vezi cu ochii lu' mataluta adevarul gol-golut...
    • +2 (6 voturi)    
     daca o mana de nebuni (Joi, 4 iunie 2020, 14:00)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Alius

     Distrug inseamna ca toti sunt nebuni?

     Pick the cherry???
     Take the global picture!

     viata nu are numai alb si negru, are si roz si violet dar si nunate de gri...
     • 0 (2 voturi)    
      O mana de nebuni? (Joi, 4 iunie 2020, 17:54)

      Alius [utilizator] i-a raspuns lui ..13

      Deci o mana de nebuni dau foc, jefuiesc, distrug monumente, ard masini de politie, fortele de politie nu mai fac fata doar pentru ca o mana de nebuni...
      • +1 (1 vot)    
       io as mai spune ceva (Vineri, 5 iunie 2020, 1:08)

       ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Alius

       Dar ma cenzureaza HNs.

       oricum nu cred ca polistitii sunt chiar asa de pisaciosi numai ca in fata unei multimi este mai greu decat in fata unui munte negru...

       Ghinion -

       dar m-am enervat asa de tare ca acuma una-doua as merge pana la tata Trump sa ii spun in fata PLEACA ACASA in MA_TA nesimtit ce esti!

       enough is enough!
   • -6 (22 voturi)    
    Ia strange-i mataluta .. (Joi, 4 iunie 2020, 3:34)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui pashanu

    ...pe toti cei enumerati de tine si strigati in cor: "Traiasca Pratidul Comunist! Traiasca slavitul Kim Jong-un!"

    Hai ca puteti.

    https://www.ntd.com/rioters-deface-memorial-honoring-those-killed-by-communist-regimes_472219.html
    • +1 (1 vot)    
     problema pusa in discutie (Joi, 4 iunie 2020, 13:53)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Alius

     Nu se leaga de un partid sau un nume - lider politic - este legata de ABUZUL DE PUTERE si este intalniit in toate locurile, in toate culorile, rasele sau sexele.

     Puteti spune insa simplu ca intotdeauna

     Pestele mai MARE il inghite pe cel MIC,

     desi plecam de ideea centrala ca toti suntem oameni si avem aceleasi drepturi teoretice.

     Daca nu am avea aceleasi drepturi nici economie de piata nu ar mai fi, nici concurenta ci doar monopluri si cartele, nu este asa???

     Bine ca macar se poate discuta cat de cat liber si oarecum in contradictoriu...
     • 0 (2 voturi)    
      Problema pusa in discutie ... (Joi, 4 iunie 2020, 17:57)

      Alius [utilizator] i-a raspuns lui ..13

      .. este rasismul oamenilor albi. Poate ca nu ai vazut: BLM. Si da, se leaga de un partid si de un nume: Trump. Trump este rasist, deci de-aia l-a omorat politistul alb pe afro-americanul respectiv. Asta e problema care se discuta aici. Poate ai ajuns mai tarziu pe "forum" si de aceea nu stii.
     • 0 (0 voturi)    
      pardon se pare ca ati inteles (Vineri, 5 iunie 2020, 1:10)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui ..13

      Dar nu vreti sa pricepeti,

      Numai bine si cred ca Trump va pierde.
   • -1 (1 vot)    
    pashanu e expert (Joi, 4 iunie 2020, 23:40)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui pashanu

    Hai sa ne lamurim ai inceput litania cu - presa americana.
    Da, presa americana minte, de peste 3 ani da 90% titluri negative despre Trump desi cifrele economice si sociale spuneau altceva.
    Presa europeana e mai la stanga presei americane deci e normal.
    Sondajele? Hillary??
    ONU? cand a facut ONU ceva real si util?
    OMS? hai hapciu! UE? multumesc, birocratie de stanga pe paine! Papa? teologia eliberarii, sa nu minti nu mai e pacat, sa nu crezi incalzirea globala este! Soros n-a mintit niciodata, el a ramas fidel neomarxistmului mereu. Bill? poate, serviciile? analistii? politologii?
    Pe bune? deci absolut toata lumea e de acord ca politia locala sau statala e mai buna decat Garda nationala? fiindca de asta vorbim aici. De parerea unui sociolog de 30 de ani.
  • -2 (18 voturi)    
   nu e creata de Obama... (Joi, 4 iunie 2020, 11:37)

   jondo [utilizator] i-a raspuns lui Marcel Soviani

   ...ci incurajata de el.

   In timpul protestelor violente din Ferguson, declansate de BLM, Obama invita membrii BLM la Casa Alba pt a le lauda atitudinea civica.
   • -1 (3 voturi)    
    asta cu sustinerea lui Trump a BLM-ului (Joi, 4 iunie 2020, 23:47)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui jondo

    Trebuie repetata de cat de mult de ori trebuie.
    Fiindca fabulosul Obama a bagat batul in gardul rasismului ori de cate ori a putut. Omul e cel care a vreme de 8 ani a aprins chibritul langa benzinari de culoare.
    De altfel s-a jucat cu chibritul si mai departe de casa!
 • +6 (12 voturi)    
  bun interviu (Miercuri, 3 iunie 2020, 23:59)

  samy19 [utilizator]

  multumim !
 • -4 (14 voturi)    
  cateva detalii omise (Joi, 4 iunie 2020, 11:18)

  jondo [utilizator]

  Multi negri (in special cei aducati) sustin deschis ca problema discriminarii este falsa.

  Iata aici o negresa republicana, Candace Owens, la audieri n Congres, denuntand problema "white supremacy" ca fiind "o farsa democrata".
  https://www.youtube.com/watch?v=0cUQqPxw3hc
  Ea este de asemenea un suporter al lui Trump.

  Sa nu uitam ca Ben Carson, genialul medic negru care este parte din stuff-ul lui Trump, are o retorica similara, si spune ceva de genul: "Comunitatea de negri are tot ce-i trebuie pt a deveni puternica. Trebuie doar sa renunte la a se mai considera oprimata si la a astepta ajutoare de la cei ce ii doresc sclavi in continuare" (am citat din memorie din cartea lui autobiografica "Maini pricepute").

  Cat priveste oamenii impuscati de politie...albii ocupa primul loc, mult inaintea negrilor.
  https://www.statista.com/statistics/585152/people-shot-to-death-by-us-police-by-race/

  "The risk is highest for white men, as approximately 1 in 1,000 white men can expect to be killed by police.[2]"
  https://en.wikipedia.org/wiki/Police_use_of_deadly_force_in_the_United_States
  • +4 (8 voturi)    
   deci exista si negri prosti (Joi, 4 iunie 2020, 15:16)

   olimpus [utilizator] i-a raspuns lui jondo

   are pentru cativa dolarei canta refrenul republican, nu exista rasism. Foarte convingator. Cat despre statisticile alea las-o balta, nu te duce capul sa le interpretezi, sunt mai multi albi impuscati pentru ca sunt mai multi albi in USA.

   Sau poate inseamna ca adevaratii infractori din USA sunt albii :)
   • -2 (2 voturi)    
    rata infractionalitatii (Joi, 4 iunie 2020, 17:11)

    jondo [utilizator] i-a raspuns lui olimpus

    sunt incomparabil mai multi infractori in comunitatile de negri decat in cele de albi: 4.7% pt negri fata de 0.7% albi. adica de peste 6 ori!

    https://en.wikipedia.org/wiki/Race_and_crime_in_the_United_States

    acum arata-ne cat te duce pe tine capul. :D

    acum o sa ne spui ca negrii nu au sanse si sunt oprimati. si uite asa, iese si marxism-leninismul din tine.
    • +1 (3 voturi)    
     duma zile (Joi, 4 iunie 2020, 22:02)

     nginx [utilizator] i-a raspuns lui jondo

     optimare=leninism. Cand o sa stea gaborul cu gheata pe capul tau sa nu tipi oprimare, ti se va raspunde ca esti bolsevic. Vai de capul vostru de rasisti penibli, sunteti patina pe cerebel
 • -2 (10 voturi)    
  Personalitati (Joi, 4 iunie 2020, 13:16)

  Setalcott [utilizator]

  Candance Owens e excelenta ca comunicatoare. Ben Carson e important din mediul politic si proesional.
  De o mare importanta sunt expertii academici. Thomas Sowell este dintr-o generatie mai veche, dar azi ii avem pe unii precum John McWhorter, Glenn Loury, Jason L. Riley, Walter E. Williams.
  • -1 (7 voturi)    
   sa adaugam si Shelby Steele in lista (Joi, 4 iunie 2020, 14:44)

   jondo [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   am aflat asta pt ca o urmaresc pe Candace. :)
  • +2 (8 voturi)    
   Owens e doar o unealta (Joi, 4 iunie 2020, 15:17)

   olimpus [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Avea si Vadim un maghir in partid pe care-l scotea la inantare de cate ori era acuzat ca e xenofob.
   • -1 (5 voturi)    
    daca e sa o dam pe anti-rasisme... (Joi, 4 iunie 2020, 17:14)

    jondo [utilizator] i-a raspuns lui olimpus

    jumatate de neuron de-al lui Thomas Sowell sau Ben Carson face cat 100 de creiere de gunoaie albe de stanga.

    :D
    • +1 (3 voturi)    
     Ben Carson (Joi, 4 iunie 2020, 22:06)

     nginx [utilizator] i-a raspuns lui jondo

     speranta republicanilor, viitorul presedinte negru conservator....ajuns sluga penibila la maimutoiul portocaliu. Am vazut valoarea sa.....

     Conservatorismul american e in putrefactie, n-a produs decat rebuturi ca Bush si Trump, iar acum isi traieste ultimele zile intr-o America in deriva....Pregatiti-va de 16 ani de progresism bai baieti.
 • 0 (2 voturi)    
  nu vazui nici o solutie propusa pe termen mediu (Joi, 4 iunie 2020, 14:15)

  ..13 [utilizator]

  Pe scurt protestarii o sa oboseasca, dar Trump NU.

  Jafurile o sa fie temperate ca nu mai este marfa pe raft. Sa asteptam o noua livrare???

  Am inteles solutia propusa acum, dar mai departe???
  care sunt politicile ale publice şi nu cred ca prin alegerea unor lideri politici care simpatizeze cu genul acesta de soluţii - care solutii - o sa ii ajute pe americani...

  mamaliga Biden vs. trotil Trump - none of them

  Pence a good option, but...

  personal am spus si o sa ma repet - Trump o pus de o mamaliga buna. ramane sa vad daca asa o sa fie...
 • 0 (2 voturi)    
  hmmm - eroare de imagine Dani Sandu??> (Joi, 4 iunie 2020, 14:31)

  ..13 [utilizator]

  Pentru un sociolog care se vrea de marca - nu se poate admite asa ceva,,,

  Ultimile reactii ale lui Trump arata ca undeva vrea si el sa se termine confruntarile - ca incearca sa isi tina boii acasa - atat cat poate.

  Deci unde sunt reactiile pe Twitter ale lui Sefu care cresc in intensitate violenta??? Vad numai ca merge la Biserica asta evident dupa ce stropeste putin cu gaze lacrimogene in zona si arunca cu cateva gloante de cauciuc, nimic altceva, business as usual marca Trump, si dupa care face poze si le salta in media social.

  Omul -Trump incearca, sa domoleasca violenta in felul sau propriu si este drept ca nu prea ii iese dar oarece straduinte nu se poate sa nu sa vada...

  Asa ca mi se pare ca nu se vede prea bine din pozitia lui Dani Sandu.

  Sanatate si spor la toata lumea.

  Slab dialog de la distanta.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by