Altă faţă a foamei: Cum au ajuns americanii cu SUV-uri şi bine îmbrăcaţi să stea cu orele la cozi pentru mâncare

de Raluca Abrihan     HotNews.ro
Miercuri, 29 aprilie 2020, 7:22 Actualitate | Coronavirus


cozi la ajutoare de alimente in Pittsburgh
Foto: Captura Press TV
​Zilele trecute ONU anunţa că o mare parte din lume este pe cale de a se confrunta cu o foamete ”de proporții biblice” din cauza pandemiei. În acelaşi timp, vedem imagini din Statele Unite, cu mii de oameni care stau cu orele la cozi kilometrice pentru mâncare. Doar că americanii aşteaptă să primească o bucată de pâine în maşini scumpe, bine îmbrăcaţi şi înconjuraţi de gadgeturi. Imagini pe care nu le-am asocia tocmai cu foametea.

O parte din Aeroportul Internaţional din Pittsburgh (Pennsylvania, Statele Unite) a fost transformată într-o bancă de hrană pentru americanii care nu-şi mai permit să-şi cumpere mâncare. Mii de americani aşteaptă la cozi pentru a primi ajutorul oferit de ONG-uri americane. SUV-uri şi alte maşini pe care cei mai mulţi dintre noi nu şi le permit, se întind pe mulţi kilometri. Cum se explică acest paradox - americani ce par a fi mai bogaţi decât mulţi dintre români şi foarte departe de imaginile celor care mor de foame în Africa, să sufere de foame?

Problema alimentaţiei este de foarte multă vreme dezbătută în Statele Unite, în condiţiile în care peste 4,3% dintre gospodăriile americane sunt considerate a avea probleme grave în asigurarea hranei, potrivit datelor pentru 2018 ale Departamentului de Stat al Agriculturii (USDA) din Stele Unite. Cu toate acestea SUA nu se numără printre cei care au ratificat "Pactul internațional pentru drepturile economice, sociale și culturale" (ICESCR), ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, semnat de peste 170 de state, care prevede, printre altele şi dreptul la hrană ca fiind un drept fundamental. O explicaţie simplistă ţine de faptul că astfel de intervenţii din partea statului nu sunt în concordanţă cu modelul american de democraţie şi libertate.


Totuşi, SUA au implementat câteva programe de sprijin şi asistenţă socială, precum Healthy Food Financing Initiative (Iniţiativa de sprijin financiar pentru mâncarea sănătoasă), din timpul administraţiei Obama, în 2010, prin care se încerca încurajarea micilor întreprinzători care produc şi vând alimente sănătoase să se dezvolte şi în zonele defavorizate, programe de oferirea a hranei în şcoli şi, cel mai important, Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP) prin care cei cu venituri foarte mici sau fără venituri primesc bani de mâncare.

Cine poate primi acest ajutor? Se face un calcul în funcţie de venitul anual al unei familii. Spre exemplu, beneficiază de SNAP o familie cu patru copii al cărei venit anual nu depăşeşte 31.000 de dolari, care primesc circa 133 de dolari de persoană, pe lună (sumele diferă în funcţie de venit, dar şi de statul în care locuieşte familia) - asta înseamnă, medie, cam 1,5 dolari pentru o masă.

Foamea spulberă stereotipuri

În Statele Unite, în peste jumătate dintre gospodăriile unde există problema lipsei de alimente nu sunt familii de culoare, iar două treimi dintre familiile cu copii aflate în această situaţie, au cel puțin un adult care lucrează şi de cele mai multe ori au un job cu normă întreagă, arată un reportaj realizat de National Geographic.

În 2006, guvernul SUA au înlocuit cuvântul „foamete” în rapoartele şi statisticile care se referă la aceste familii cu sintagma „nesiguranță alimentară”, care descrie de fapt situaţia din gospodărie în care membrii nu aveau suficientă hrană, cel puţin în anumite perioade dintr-un an. Indiferent de termenul folosit de autorităţi, numărul americanilor care suferă de foame a crescut enorm în ultimii ani. Drept urmare, în situaţii de criză precum cea de acum, a pandemiei COVID-19 lucrurile ajung să fie dramatice.

În 2012, SUA aveau 48 de milioane de persoane aflate în starea de "nesiguranţă alimentară", cu peste 50% mai mulţi, faţă de câţi erau la mijlocul anilor'90.

În 1980, existau câteva sute de programe alimentare pentru situații de urgență în toată țara, astăzi mai sunt 50.000. Procurarea hranei a devenit o grijă majoră pentru milioane de americani. Practic, 1 din 6 persoane rămâne fără mâncare cel puţin o dată pe an. În cele mai multe ţări europene, media este de una din 20, potrivit nationalgeographic.com.

Problema foamei in SUA pare de domeniul absurdului. În multe dintre gospodăriile menţionate mai sus, de cele mai multe ori găseşti în frigidere doar muştar şi ketchup. În foarte multe se mâncă cel mult o dată pe zi, iar de cele mai multe ori acea masă constă fie în macaroane cu brânză sau conserve. Fructele şi legumele proaspete sunt puse pe masă probabil doar în primele zile de la plata SNAP - ajutorul pentru hrană primit de la stat.
Domeniile din care provin cei care primesc astfel de ajutoare sunt extrem de diverse - de la muncitori în agricultură, la profesori pensionari, până la imigranţi fără acte.

O altă nedumerire legată de aceşti oameni ţine de greutatea lor. Mulţi dintre cei pe care i-am văzut în reportajele din ultimele zile, stând la coadă să primească ajutoare cu mâncare, sunt supraponderali. Răspunsul e destul de simplu, totuşi. Alimentaţia proastă şi obezitatea merg mână-n mână. Pentru mulți dintre americanii flămânzi, kilogramele în plus sunt de fapt rezultatul unei diete sărace în nutrienţi - un efect secundar nedorit al foamei în sine, explică Melissa Boteach, vicepreşedinte al programului "Sărăcie şi Prosperitate" al Centrului American de Progres.


Sursa foto: captura nationalgeographic.com

Orașul Spring, suburbie a Houston, statul Texas - un loc ce ar putea părea la o primă privire un orăşel liniştit, cu străzi şi case frumoase, perfect pentru ca o familie să-şi crească copiii. Dacă până nu de mult astfel de suburbii chiar se încadrau într-un astfel de tablou, acum, multe s-au transformat în cămine ale sărăciei. Locuinţele în marile oraşe s-au scumpit enorm, aşa că mulţi dintre cei cu venituri mici au fost nevoiţi să se mute în astfel de zone şi aşa au ajuns micile orăşele, precum Spring să se transforme în poluri ale sărăciei. Deşi la o primă vedere, cum ziceam, locuitorii de aici nu par a se confrunta cu problema hranei. Familiile de aici au maşini, în primul rând că acestea sunt o necesitate, nu un lux în astfel de zone, sunt bine îmbrăcaţi pentru că haine şi încălţăminte se găsesc la preţuri mici în magazine de reduceri, au smartphone-uri, televizoare smart şi alte gadget-uri pentru că de cele mai multe ori acestea sunt luate pe abonamente de la operatorii de telefonie sau cablu.

Aici locuieşte Jacqueline Christian, o tânără mamă, singură, are un serviciu cu normă întreagă, conduce o maşină sedan destul de confortabilă şi se îmbracă modern. Fiul ei, de 15 ani, este de asemenea bine îmbrăcat şi are o pereche de Air Jordans în picioare. Însă, ei locuiesc la centru al oamenilor fără adăpost, se îmbracă doar din magazine cu reduceri, iar adolescentul a a cosit peluzele caselor din jur o vară întreagă ca să îşi poată permite tenişii. Şi cu toate că cei doi primesc bonuri de mâncare în total de 325 de dolari pe lună, în cea mai mare parte din timp femeia abia are ce pune pe masă. Ea lucrează ca infirmieră la domiciliul clienţilor. Câştigă circa 7,75 dolari pe oră şi aleargă toată ziua dintr-o parte în alta a oraşului Houston pentru a ajunge la cei pe care îi îngrijeşte. Drept urmare, n-ar putea să lucreze ce lucrează dacă n-ar avea maşină. Iar după o zi lungă de muncă, seara, după ce îşi ia băiatul de la şcoală, în drum spre centrul în care locuiesc, îi este greu să reziste tentaţiei de a opri la un fast-food, unde un meniu e de regulă sub 10 dolari, mul mai ieftin şi, evident, mai rapid decât gătitul unei cine sănătoase.

Dar, zeci de mii de oameni din SUA trăiesc în ceea ce se numeşte "deşert al alimentelor" - adică au cel mai apropiat magazin la aproape un kilomentru distanţă de casă, nu au maşini pentru că nu-şi permit sau pentru că sunt fie prea bătrâni, ori prea bolnavi ca să le conducă. Transportul în comun, deloc ieftin, nu acoperă multe zone sau este insuficient. Şi de multe ori, chiar dacă ar putea găsi fast-food-uri sau mici magazie mai aproape (deşi acestea din urmă aproape au dispărut din multe oraşe), acestea nu primesc tichete sociale. În aceste "deşerturi" accesul la mâncarea sănătoasă, şi aşa de multe ori prea costisitoare, este extrem de dificil. Drept urmare cei de aici îşi fac provizii cu mâncare ultra-procesată sau conserve.

Problemele din agricultură

În zona rurală din statul american Iowa, renumită cândva pentru soulurile fertile, în 2007 se producea o şesime din întreaga producţie de porumb şi soia din SUA. Doar că acestea ajung pe mesele multora sub formă de sucuri carbogazoase - porumbul este folosit pentru porducerea îndulcitorului sau renumitele nuggets de pui prăjite în uleiul de soia. Până la urmă, acestea sunt produsele care primesc cele mai mari subvenţii din partea statului, care în 2012, a cheltuit aproximativ 11 miliarde de dolari pentru culturile de porumbul și soia, Iowa fiind printre statele care au primit cele mai mari subvenții, se mai arată în reportajul din National Geographic.

De la începutul anilor 1980, costul fructelor și al legumelor a crescut în medie cu 24%, în State. În timp ce, costurile băuturilor carbogazoase, îndulcite cu sirop de porumb - au scăzut cu 27%.

Criza coronavirus a făcut ca foamea să fie şi mai înspâimântătoare pentru cei aflaţi oricum în dificultate până acum. Circa 43% dintre americani fie au rămas fără loc de muncă, fie au avut salariile tăiate, de la declanşarea pandemiei în SUA, scrie bbc.com.

Numărul şomerilor a ajuns la 26,4 milioane în ultima săptămână (mult peste întreaga populaţie a României). Ceea ce reprezintă peste 15% din forța de muncă din SUA. Guvernul american a alocat 2 trilioane de dolari pentru ajutoare sociale şi de şomaj, extinzând eligibilitatea pentru cei care nu se încadrau la ajutoarele de şomaj. Astfel, peste 16 milioane de americani, au primit o formă de ajutor social până pe 11 aprilie, mai scrie bbc.com.

Factorii care au dus la acest fenomen, al "insecurităţii alimentare", după cum o numesc americanii, sunt diverşi, de la aliementele sănătoase prea scumpe, probabil din cauza unei agriculturi prost subvenţionate, până la distanţele prea mari pe care trebuie să le străbată unii pentru a-şi cumpăra mâncare. În orice caz imaginea foamei de aici arată total diferit faţa de ce vedem pe alte continente.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

29224 vizualizari

 • +9 (33 voturi)    
  Hai să-i plângem pe americani! (Miercuri, 29 aprilie 2020, 7:41)

  BEDE [utilizator]

  Dacă ei au probleme, la noi precis că va fi mult mai rău decât la ei. E o chestie de timp până ajungem mai rău decât suntem acum. Probabil că în toamnă va fi mult mai rău d.p.d.v. economic, iar redresarea la noi va dura posibil 4-5 ani.
  Și câți din România erau în această "nesiguranță alimentară" anul trecut? Ce procent? Nu cumva procentual mai mult decât în USA?
  • +14 (22 voturi)    
   Nici nu e nevoie sa generalizezi (Miercuri, 29 aprilie 2020, 9:02)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Ne putem limita la mediul rural si cu asta am spus tot. Cand la noi in 2020 exista case sau scoli cu toaleta in curte, care e o placere iarna, ce poti sa mai zici?

   Ei au SUV-uri, noi toalete in curte.

   Oricum daca la ei se iau totusi masuri si vin ajutoare, gandeste-te ca la noi niciun partid nu-si bate capul. Maxim se imprumuta ca sa dea, ca doar nu dau din banii lor, apoi cand vine nota de plata vina e aruncata mereu pe opozitie, indiferent care e ea.

   Intre timp oamenii sufera, dar vor vota aceeasi incompetenti.
   • +11 (15 voturi)    
    E de luat in atentie! (Miercuri, 29 aprilie 2020, 10:17)

    florian3619 [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

    se va ajunge si la noiI In RO avem destule unitati administrative declarate aiurea comune/orase/ municipii, fara minime utilitati publice. De ce statul nu intervine asupraI statului acestora si continua sa le finanteze bugetul local? Adica subventioneaza salariile primarilor falimentari care contracteaza plantarea panselutelor; si asta fiindca miile din cei care primesc ajutor social sunt scutiti medical? Nu mai vorbim de trupele de asalt - adica Politiile locale, in care s-au oplosit toti resapatii sau pensionarii dun servicii. Si primarii nu pot inventaria si taxa turmele de SUV-uri precum si suprafata caselor mai mari decat dispensarul+scoala+cimitirul?
  • 0 (16 voturi)    
   Si la americani (Miercuri, 29 aprilie 2020, 12:44)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   sunt cocalari cu 4 clase,ca in Romania,cu masini scumpe si figuri de mari afaceristi.Americanii destepti nu sunt descoperiti financiar si nu asteapta ca milogii pomana guvernamentala.Si la ei sunt oameni care vor doar sa para dar sunt rupti.....acolo!
   • +3 (11 voturi)    
    locuri de muncă (Miercuri, 29 aprilie 2020, 19:33)

    di livio [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

    În Statele Unite, în peste jumătate dintre gospodăriile unde există problema lipsei de alimente nu sunt familii de culoare, iar două treimi dintre familiile cu copii aflate în această situaţie, au cel puțin un adult care lucrează şi de cele mai multe ori au un job cu normă întreagă, arată un reportaj realizat de National Geographic...cel puțin un adult care lucrează,dramatic...lucrezi și nici de mîncare n-ai bani...România îi prima în UE, ca să vezi...are cel mai mare procent de săraci între cei care au loc de muncă...și ficusu o arde cu Ardealu și psd
 • +1 (43 voturi)    
  Dar e OK (Miercuri, 29 aprilie 2020, 7:44)

  war4peace [utilizator]

  ...Îl au pe Trump președinte.
 • +9 (35 voturi)    
  Și mai au de suferit (Miercuri, 29 aprilie 2020, 7:46)

  Captain Obvious [utilizator]

  Nu cred că sunt nici la un sfert din evoluția pandemiei
  Asta din cauza divizării republicani/democrați cu ideile diferite fata de boală. Daca stăteau izolați câteva săptămâni nu se ajungea aici.
  Au privit de sus aceasta pandemie
  • +6 (22 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 aprilie 2020, 8:59)

   [anonim] i-a raspuns lui Captain Obvious

   • -11 (21 voturi)    
    O sa fim toti deja bolnavi cand apare vaccinul (Miercuri, 29 aprilie 2020, 10:11)

    mmagic [utilizator] i-a raspuns lui

    O sa-l scoata cam de pomana cand o sa-l scoata si fiind scos in graba clar rolul lui va mai fii doar ca sa imbolnaveasca de covid19 si restul populatiei care inca nu s-a imbolnavit. Nu e treaba usoara sa scoti un vaccin bun.

    Pentru ca poate ne amintim cu totii copii bolnavi de polimelita care pe vremea lui Ceausescu care se imbolnaveau dupa vaccinarea antipolimielitica si ramaneau cu sechele urate.

    Asta pentru ca era un vaccin de proasta calitate mult prea puternic cu virusi inca virulenti.
 • +4 (38 voturi)    
  American dream (Miercuri, 29 aprilie 2020, 8:56)

  holinessdani [utilizator]

  Toti astia care criticati europa ar trebui sa emigrati in usa sa vedeti si voi putin realitatea.
  La inceputul pandemiei in usa testele pt virus erau contra cost: in jur de 2 mii de dolari. Abia dupa cateva saptamani cand imbolnavirile au atins cote imense statul a inceput sa subsventioneze testele. Dar a fost prea tarziu.
  Dar propaganda corporatisto-multinationala functioneaza si va contunua sa functioneze in continuare: cumparati hamburgherul, cumparati american dream!
  • -2 (38 voturi)    
   da mai, la Moscova sunt moaca (Miercuri, 29 aprilie 2020, 10:50)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   De unde ai scos prostia aia cu 2000 de dolari testul contra cost? Sau te bazezi pe faptul ca o minciuna repetata de mai multe ori devine realitate?
   • +7 (17 voturi)    
    Samanta de adevar (Miercuri, 29 aprilie 2020, 13:40)

    gamma [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    According to the Herald, Osmel Martinez Azcue went to China for work and returned to Miami in January with “flu-like symptoms.” He went to Jackson Memorial Hospital, worried that he might have contracted the new coronavirus, called COVID-19. The initial cost for his visit was $3,270, billed to his insurance company.

    L-au testat pentru 22 de patogeni + o vizita la urgenta , l-au gasit cu gripa si nici nu l-au mai testat de covid . Acu ca sa fiu rau daca-l testau de covid poate se facea nota de plata 5000$ ... nu-i de mirare ca sunt disperati dupa bani .
    • -5 (13 voturi)    
     o samanta de ce? (Miercuri, 29 aprilie 2020, 19:15)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui gamma

     Adica l-au testat pentru 22 de patogeni si asigurarile au platit tot. Oricum ar fi reiese vreo 150 dolari per patogen si nu se spune nimic despre Covid. Ceva mai specific avem?
     • +3 (3 voturi)    
      Oh nuuu (Joi, 30 aprilie 2020, 8:08)

      gamma [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      1,400 sunt direct din buzunarul lui si cei 22 patogeni sunt o figura de stil . Ai facut un test de gripa , ai gasit forma C si n-ai gasit celelalte litere ale alfabetului . Hai sa nu mestecam BS, e common knowledge ca serviciile medicale americane sunt foarte foarte scumpe .
 • -9 (33 voturi)    
  Stirea asta e o manipulare (Miercuri, 29 aprilie 2020, 9:36)

  justin puscasu [utilizator]

  care pe mine ma ingrijoreaza.
  Mesajul este cam asa: daca pana si in America cea prospera si puternica s-a ajuns la foamete, noi, care suntem mici si napastuiti de soarta, ce putem face?
  • +4 (30 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 aprilie 2020, 10:05)

   [anonim] i-a raspuns lui justin puscasu

   • -1 (29 voturi)    
    Cainele moare de drum lung... (Miercuri, 29 aprilie 2020, 10:26)

    justin puscasu [utilizator] i-a raspuns lui

    iar prostii cauta solutii pentru altii.
 • -12 (38 voturi)    
  Felicitari Mujicistanului! (Miercuri, 29 aprilie 2020, 9:39)

  Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator]

  Zilele trecute, unii ii plingeau pe rusi ca a scazut pretul petrolului.

  Dar iata ca Imperiul Raului este bine-mersi, si isi permite si sa cumpere pe Hot News!!!

  Altfel cum s-ar putea explicat gretzaoasa propaganda sovietica prezenta in articol???
  • -7 (25 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 aprilie 2020, 11:18)

   [anonim] i-a raspuns lui Nostalgicul Cristian Ioan

   • +9 (15 voturi)    
    Nu stiu (Miercuri, 29 aprilie 2020, 13:49)

    gamma [utilizator] i-a raspuns lui

    Poate este propaganda pro intoarcere la munca ? Ca daca nu murim de foame in Duster ?

    Apropo trebuie sa te corectez - nu URSS ci China este noul rai pe pamant . Sarcastico propagandistic viral vorbind exista chiar o samanta de adevar :)
  • +4 (20 voturi)    
   Daca nu-ti place e propaganda? (Miercuri, 29 aprilie 2020, 14:24)

   pontex [utilizator] i-a raspuns lui Nostalgicul Cristian Ioan

   E crudul adevar din pacate. America lui Trump, visul american, 26 milioane someri, cozi la mancare, gropi comune. MAGA.
   • -5 (15 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 aprilie 2020, 16:38)

    [anonim] i-a raspuns lui pontex

    • +4 (4 voturi)    
     Tu sigur nu te vindeci (Joi, 30 aprilie 2020, 2:28)

     4real [utilizator] i-a raspuns lui

     ia-ti pastilele.
   • -6 (10 voturi)    
    nu este vorba ca imiplace mie sau nu! (Miercuri, 29 aprilie 2020, 17:10)

    Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui pontex

    Placerea mea este ceva subiectiv.
    Realitatea obiectiv este ceava .. obiectiv!

    Este PRINCIPIAL IMPOSIBIL ceea ce sustin propaganda mujica!
   • -5 (13 voturi)    
    Pontex fiule, citez din articol: (Miercuri, 29 aprilie 2020, 19:22)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui pontex

    "În 2012, SUA aveau 48 de milioane de persoane aflate în starea de "nesiguranţă alimentară", cu peste 50% mai mulţi, faţă de câţi erau la mijlocul anilor'90."
    Cine era presedinte in 2012? Mos Craciun? Bush? Reagan? Trump?
    Sau Obama?
    Avem aceasi cifra in 2019? NU, fiindca nici dreaq din presa progresista nu ar scapa cifrele.
    • +3 (3 voturi)    
     Obama derangenent syndrom (Joi, 30 aprilie 2020, 2:27)

     4real [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     lasa ca acum e mai bine, zeci de milioane de flamanzi plus zeci de milioane de someri.
 • -1 (25 voturi)    
  articol partinitor, nedocumentat, rau intentioant (Miercuri, 29 aprilie 2020, 9:47)

  natbl73 [utilizator]

  articol publicat ieri in HN:

  https://www.hotnews.ro/stiri-international-23941740-reuters-purcelusi-avortati-pui-gaina-gazati-inseamna-pandemia-pentru-fermierii-americani.htm

  de ce nu isi iau SUV-ul, haina de blana si gadgeturile, si sa se duca sa se aprovizioneze de la acei fermieri care isi distrul productia de porci, pui, oua si lapte pentru ca nu au cui sa le vanda?
 • +9 (27 voturi)    
  ride ciob (Miercuri, 29 aprilie 2020, 11:06)

  victor L [utilizator]

  de oala sparta
  A ajuns romanul sa plinga de mila americanului.
  Articol de Scinteia.
  • -3 (9 voturi)    
   Corect! (Miercuri, 29 aprilie 2020, 17:12)

   Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   NUmic a daca in 1950, in 1975 sau chiar in 1989 era perfect de firesc ca Scanteia sau Munca de partid sa publice ASTFEL de articole, nu le vad rostul acum, cand nici mcar nu mai exista URSS!!!

   Cui fac ei reclama acum???
 • -6 (10 voturi)    
  Nu mai intelegi nimic (Miercuri, 29 aprilie 2020, 12:03)

  Setalcott [utilizator]

  Cine a inchis abatorele? Guvernatorii? Patronii? Si-au dat demisia angajatii? Atunci din ce traiesc?
  Asa-i cand lasi politicienii de capul lor. Toate astea au fost prevazute de cine a judecat putin.

  https://www.youtube.com/watch?v=HflBefvkf54
 • -2 (26 voturi)    
  Ce s-a intamplat cu Hot News? (Miercuri, 29 aprilie 2020, 12:43)

  Beer-gummy-bear [utilizator]

  Parca peste noapte au capatat o nota propagandistica, anti liberala, anti campionilor democratiei...
  Dupa articolul tendentios vis a vis de conferinta de presa a lui Johanis, acum vedem un articol scris parca de un incepator la Sputnic, cum ca americanii mor de foame cu hainele lor de fita cu tot!
  • +3 (11 voturi)    
   America lui Trump (Miercuri, 29 aprilie 2020, 14:25)

   pontex [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

   Nasol nu?
   • -2 (12 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 aprilie 2020, 16:40)

    [anonim] i-a raspuns lui pontex

  • -2 (10 voturi)    
   da-i in ma-sa de liberali! (Miercuri, 29 aprilie 2020, 17:14)

   Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

   Problema nu e ca articolul propagandistic ar fi anti-libera, ci ca este ant-uman!

   Arat ca in Lumea Linbera oamneii crap de foame, deci glorific Imperiul Raului!
   • -2 (10 voturi)    
    articolul progresist e o vara totala (Miercuri, 29 aprilie 2020, 19:40)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Nostalgicul Cristian Ioan

    Mai exact porneste de la un titlu de click bait cu SUV urile care stau la coada la mancare moaca si apoi ne plimba prin tot imaginarul de bon ton al stangii americane.
    Ba au ce manca dar nu sanatos si nu gasesc ridichii bio la McDonalds, ba Alimentara din colt e la 2 km si nu au cu ce sa se duca pana acolo(desi puteau sa se duca la coada la la aeroport cu SUV-ul), ba chiria e prea scumpa in orase si din cauza asta saracii cu SUV trebuie sa manance de la Mc samd.
    Avem o intreaga critica a sistemului american pusa in scena de FAO care de-abia asteapta sa intervina sa ajute "saracii" Americii asa cum ii ajuta de peste 50 de ani pe saracii reali ai Africii. Numai ca in loc sa le dea undita le dau direct peste iar saracii sunt din ce in ce mai saraci.
  • -2 (10 voturi)    
   Clarice Dinu (Miercuri, 29 aprilie 2020, 22:32)

   socialismic [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

   Au venit propagandisti noi. Au plecat jurnalistii obiectivi si au venit hippy new-age flower-power progresisti.
  • -2 (6 voturi)    
   exact (Miercuri, 29 aprilie 2020, 23:56)

   gurka [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

   am 3 comentarii blocate...am spus ceva de cenzura si comunisti :)
 • +5 (13 voturi)    
  Bah, ma faceti sa rad, SUV-uri scumpe??? (Miercuri, 29 aprilie 2020, 16:12)

  Parzivall [utilizator]

  Hahahahaha, pai SUV are oricine in America. Asta e strarea de normalitate acolo. In rural aproape oricine are truck. Nu e ca si cum toti ar avea SUV Porche sau Lexus.
 • +1 (5 voturi)    
  Spune-ti si cat haleste un American (Joi, 30 aprilie 2020, 2:29)

  MDK [utilizator]

  Aia mananca la o masa cat mananca un Roman in 3 zile. Sunt obezi toti halesc cat un spital doamne fereste sa ramana astia fara mancare ca se mananca intre ei. Plus ca la ei 3 mese pe zi nu ca la Romani 2 oua dimineata si mai mananci seara cand ajungi acasa.
 • -1 (5 voturi)    
  Cand nici macar nu citesti stirea originala (Joi, 30 aprilie 2020, 2:40)

  rad_prostii [utilizator]

  Fake news. Oamenii din imagini au facut comanda on-line si se duc sa-si ia marfa. Nu primesc pe gratis nimic, alimentele sunt preplatite, doar le ridica, ca sa nu aglomereze magazinul, sa se expuna la Covid.
  • +2 (4 voturi)    
   Fake "Fake news" (Joi, 30 aprilie 2020, 8:21)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui rad_prostii

   I want to end the pain of these families and i want to show that we care about them (0.50)... Asta zice o tipa de la Good Food , nu prea seamana cu thank you for buying at Good Food .
 • +2 (2 voturi)    
  Americanii platesc pretul extrem de piperat... (Luni, 4 mai 2020, 12:37)

  Olyx [utilizator]

  al politicilor lor expansioniste din ultimii 30 de ani, incepute odata cu invadarea Irak-ului in anii '90. Cheltuielile, in special cele militare, au explodat de atunci si pana azi iar cei care au avut de castigat au fost marile companii multinationale din domeniul militar, financiar si alimentar care, culmea, au fost si sunt primele PROFITOARE ale politicilor fiscale americane primind comenzi/subventii si scutiri de la plata impozitelor. Asa s-a ajuns ca 90 % din averea americanilor sa se concentreze in mainile a catorva procente de superbogati, restul averii distribuindu-se tuturor celorlati americani. Bloomberg spune ca, in 2010 "1% dintre familiile americane au obtinut pana la 93 % din cresterea venitului natiunii". Asta spune multe...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by