Dupa Abhazia si Osetia de sud, independenta a fost ceruta si de a treia republica nerecunoscuta din fostul spatiu sovietic – Transnistria. Precedentul kosovar trebuie sa fie aplicabil si pentru alte teritorii, care dorest recunoasterea independentei lor, a declarat Ministerul Afacerilor Externe al autoproclamatei repde la Tiraspol, citat de Agentia rusa de presa Interfax.

In acelasi timp, potrivit Interfax, Transnistria ar avea un plan gata elaborat, cu cine si cum trebuie negociata independenta dupa ultimele evenimente si din perspectiva lor. Potrivit agentiei citate, in ajunul sedintei Sovietului suprem al Transnsitriei, reuniune desfasurata cu usile inchise, departamentul pentru politica externa si relatii internationale a prezentat un plan care sa fie pus in aplicare daca provincia Kosova va fi recunoscuta drept stat de sine statator.

Planul prevede, printre altele, “actiuni la nivelul organizatiei , precum si desfasurarea de consultatii si negocieri bilaterale cu reprezentantii diplomatiilor tarilor-garant si ai mediatorilor din procesul de reglementare a conflictului de pe Nistru”.

Unul din aceste state este Rusia, al carei vicepremier Serghei Ivanov, a dat luni din nou de inteles ca sustine autonomia: in opinia lui, proclamarea de catre Kosovoa a independentei sale va declansa o reactie in lant.