Consilierul economic principal de la Casa Albă, Larry Kudlow, a declarat vineri că o decizie a SUA cu privire la impunerea de tarife vamale suplimentare pe mașinile și componentele auto importate din Uniunea Europeană este suspendată temporar pe fondul discuțiilor comerciale dintre cele două părți.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cred că întreaga discuție (despre tarife – n.red.) este pe pauză pentru moment cât timp încercăm să dezvoltăm cu bună-credință un efort în ceea ce privește posibilitatea unui acord comercial cu UE", a spus Kudlow într-un interviu, potrivit Reuters, citează Mediafax.

Administrația Trump a lansat în luna mai din 2018 o investigație cu privire la impactul mașinilor și componentelor auto importate asupra securității naționale. Ancheta administrației, finalizată între timp, a descoperit că unele autovehicule și componente importate "slăbesc economia noastră internă" și ar putea dăuna securității naționale.

Administrația americană a trecut peste un termen inițial stabilit prin lege pentru luna noiembrie 2019, când SUA trebuia să ia o decizie finală cu privire la tarife, în contextul în care UE a arătat disponibilitate pentru discuții, iar discuțiile pe un acord comercial cu China nu erau încă finalizate.

După semnarea pactului comercial parțial cu China însă, SUA și-au mutat atenția către UE, despre care președintele american Donald Trump spune că se "comportă mai rău cu noi pe comerț decât China".