SUA-Iran, Trump are oare un plan? Cele 4 întrebări cheie după uciderea lui Soleimani

de I.B.     HotNews.ro
Luni, 6 ianuarie 2020, 1:48 Actualitate | Internaţional


Donald Trump
Foto: Flickr/ The White House
Asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani de către americani este un fapt șocant care - analizat de cel mai bun ziar din Orientul Mijlociu, Haaretz, și de cel mai bun analist al său, Anshel Pfeffer - „ridică două întrebări critice asupra Iranului și două asupra SUA”, scrie Il Corriere della Sera, ciatat de Rador. Să vedem care sunt acestea.

1) Va renunţa Iranul la prudență?
Încă din imensul război cu Irakul din anii ’80, care l-a costat peste un milion de morți, esența strategiei regimului - întruchipat în totalitate de Soleimani - a fost evitarea unui un alt conflict pe teren deschis. "Acum, atât absența lui la discuțiile dintre lideri, cât și furia generată de moartea sa pot anula această prudență''. Gama țintelor posibile pentru eventualele represalii este largă. În orice caz, Iranul trebuie să calibreze escaladarea, dacă nu dorește ca conflictul să-i atingă teritoriul. Greu, având în vedere că principalul său strateg nu mai există.

2) Cum va afecta moartea lui Soleimani structura puterii interne?

Rolul său a fost extrem de important: comanda de 22 de ani Gărzile Revoluționare și se vehicula că ar fi putut fi chiar succesorul lui Khamenei în rolul de Conducător Suprem. Soleimani s-a aflat în spatele tuturor alegerilor decisive, de la destabilizarea Irakului după invazia SUA până la salvarea lui Assad în Siria. Iar Khamenei a continuat să-l susțină chiar și după eşecuri: imposibilitatea creării unor baze stabile în Siria din cauza atacurilor israeliene și a demonstrațiilor populare care (la fel ca și fracțiunea legată de președintele Rouhani) cereau să se investească în reforme, în loc de războaie. Fără Soleimani, „Iranul ar putea da un răspuns greşit intrând într-un război total. Dar dacă consecințele vor fi moderate, există și speranța că va începe să-și limiteze ambițiile regionale".

3) Care este obiectivul lui Trump?
Greu de descifrat strategia președintelui, care a plecat de la denunțarea tratatului nuclear iranian la cererea (respinsă) pentru o întâlnire cu Rouhani, de la anunțul retragerii din Siria la o schimbare de 180 de grade cu desfășurarea trupelor de luptă, la atacurile împotriva milițiilor pro-iraniene și uciderea lui Soleimani. Generalul ar fi putut fi eliminat și în trecut, însă America chiar a colaborat cu el într-o serie de operaţiuni anti-Isis și anti-Qaeda. Este posibil ca președintele să fi profitat de posibilitatea de a atinge un obiectiv a cărui măreţie a înţeles-o în ciuda lipsei de atenţie cu care urmărește briefing-urile. Poate că are nevoie de asta pentru campania electorală. Poate că se pregătește de război.

4) Are cineva din administrație un plan?

Până acum patru luni, în Consiliul de Securitate Națională, Trump era înconjurat de ulii, după care l-a concediat pe John Bolton. Acum, în jurul lui „există foarte puţini profesionişti și foarte mulţi adulatori”. Continuă să aibă cele mai bune forțe armate și cele mai bune servicii secrete de pe planetă, „însă nimeni nu este capabil să gândească strategic”. Prin urmare, ar putea aluneca fără niciun plan într-un război feroce. America este de o mie de ori mai puternică, însă Iranul s-a demonstrat deja din 1979 capabil să exploateze orice ezitare, orice greșeală și orice vid temporar al administrațiilor americane". Acesta este motivul pentru care ne aflăm pe un tărâm al imprevizibilului. "Un președinte megaloman și o conducere iraniană care și-a pierdut cel mai înțelept exponent, duc lupta pentru supraviețuire pe marginea prăpastiei."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7358 vizualizari

 • -11 (33 voturi)    
  Planul e foarte simplu (Luni, 6 ianuarie 2020, 5:43)

  Amerlocu [utilizator]

  Soleimani era vinovat de moartea și rănirea a numerosi americani. Într-un târziu Ameica a învățat o lecție valoroasă: Sancțiunule economice și lichidarea amărâților dau rezultate sub așteptări. Căpetneiile nu au nicio problemă să verse sângele propriilor sclavi sau să-i supună la privațiuni nesfârșite.

  Atunci însă când pieile lor sunt puse la bătaie încep să se gândească ceva mai atent. Politica de reținere față de Iran a transmis un mesaj eronat. iranul a început să se dedea la chestii tot mai agresive din Octombrie încoace. Era nevoie de o lovitură serioasă și cu mimpact ca să-l potolească.

  Iranul e într-o situație economică dezastruoasă. Populație e săracă, înfometată și sătulă de nesfârșitele sume de bani plătite de Iran pentru a susține războaiele din Yemen, Siria, Liban și Gaza atunci când iranienii trăiesc ca-n evul mediu. Revoltele interne au fost potolite foarte greu și cu mult sânge vărsat tocmai de către trupele lui Soleimani. În Iran nu-l regretăă nimeni așa cum nu a fost regretat în România șeful securității - Postelnicu

  Dacă Iranul va face orice gest de escaladare a conflictului, SUA vor avea scuza necesară pentur a loivi cazărmile gardienilor revoluției și probabil orașul Qom unde zac toți ayatolahii buluc. Fără aparatul de represiune și cu obună parte din conducătorii religioși lichidați sunt toate șansele ca revoltele populare să răstoarne dictatura islamică.
  • +12 (20 voturi)    
   Esti un mincinos prin omisiune !. (Luni, 6 ianuarie 2020, 12:21)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   ,,Soleimani era vinovat de moartea și rănirea a numerosi americani"

   Pai asa, si generalii CIA din SUA sunt vinovati de uciderea a numerosi militari rusi in Razboiul din Afganistan din anii '80 !.
   Cu alte cuvinte generalii CIA sunt la fel de ,,criminali" ca si Soleimani ! !
   Soleimani a antrenat militiile Irakiene ca sa lupte contra agresorilor Irakului: Oficial : Statul Islamic, alte factiuni armate.
   Daca aceste Militii au decis sa lupte si contra Agresorului SUA din Irak nu e treaba lui Soleimani.
   Datoria lui Soleimani era sa antreneze poporul arab al Irakului in pregatirea luptei contra oricaror agresori externi !.
   Parlamentul Irakian tocmai a votat ca Armata SUA nu are ce sa caute in Irak !. Deci, sa-si faca bagajele ! si afara din Irak !
   • -11 (19 voturi)    
    We are the good guys (Luni, 6 ianuarie 2020, 13:16)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

    Firește că SUA i-a susținut pe ăia care omorau cioloveci. Nu e normal?!

    URSS era principala amenințare la adresa civilizației. Niciun om întreg la cap nu avea de ce să fie supărat de uciderea invadatorilor sovietici. În plus pumnii în cap pe care i-a încasat URSS în Afganistan au cpntributi la prăbușirea URSS și a comunismului în general. Care e problema?!Îți pria așa de mult comunismul?
    • +10 (18 voturi)    
     Asa zice si Diavolul: (Luni, 6 ianuarie 2020, 13:25)

     Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

     ,,Eu si oamenii mei suntem de fapt ,,the good guys" !"
     • -10 (18 voturi)    
      Dacă ți-e dor de comunism (Luni, 6 ianuarie 2020, 13:46)

      Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

      Nicio problemă. Nu te ține nimeni cu forța în „diabolica” lume capitalistă poat sovietică. Poți să pleci oricând în paradisul comunist al lui Kim al III-lea. De ce nu pleci? Comunismul arată bine doar când nu ești obligat să trăiești în interiorul lui...
  • +9 (13 voturi)    
   Sa nu uitam wikileaks. (Luni, 6 ianuarie 2020, 13:01)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   In tarile alea nu doar Iranul sponsoriza conflicte.
   https://wikileaks.org/yemen-files/
   Toti o fac.
   • -10 (14 voturi)    
    Nu uita nimic (Luni, 6 ianuarie 2020, 13:21)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Avem posibilitatea să-i trimitem pe teroriști la Allah. O facem. Nu-ți place? Scrie acasă.
    • +9 (13 voturi)    
     Termenul de teroristi e o idiotenie. (Luni, 6 ianuarie 2020, 14:19)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

     Sunt combatanti. Sulimini asta era intr-o functie combativa declarata a unui stat recunoscut international. Daca chiar insisti, atunci fii dragutz si vezi prin istorie poate ii identifici si pe Churchill, Stalin, Roosevelt, Hitler etc. la fel. Ca doara au dat ordine care au macelarit milioane de civili si combatanti pentru a-si mentine puterea.
     • -8 (10 voturi)    
      Whatever (Luni, 6 ianuarie 2020, 17:11)

      Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Lok

      Teroristi, combatanti, zi-le cum vrei. Ideea e ca trebuie starpiti ca sobolanii.
      • +1 (1 vot)    
       Ai o atitudine combativa. (Luni, 6 ianuarie 2020, 23:29)

       Lok [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

       Esti sigur ca doar la ei se opreste?
 • +10 (30 voturi)    
  Adica era nevoie de un asasinat terorist (Luni, 6 ianuarie 2020, 8:36)

  vudejea [utilizator]

  Asasinarea generalului se incadreaza peeerfect in definitia terorismului in toate codurile penale...Acceptarea ca justificata a unui act terorist, sub orice forma or pretext , e dementa..Esti, pur si simplu un dement...Trateaza-te, cu medicamente din cele tari
  • +8 (14 voturi)    
   ...cine știe... (Luni, 6 ianuarie 2020, 12:15)

   baligosul [utilizator] i-a raspuns lui vudejea

   Poate vom afla de unele ,,atentate teroriste" care vor viza militari amerikakani care se preumblau prin Arabia Saudită, prin Emirate, sau poete livrarea unor prostituate pline de toate bolile clienților amerikakani de la Deveselu, ozgîrietură mică pe corpul unui expert amerikakan, un pic de salivă pe ochii extenuatului din așternut...
  • +5 (11 voturi)    
   Terorismul este doar un termen (Luni, 6 ianuarie 2020, 12:57)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui vudejea

   al marketingului de razboi. Nu are nici o legatura cu realitatea. Toti combatanii is terorisiti daca vrei sa analizezi pana in panzele albe. Asadar ce a facut Trump se incadreaza perfect la terorism.
  • -8 (14 voturi)    
   Da (Luni, 6 ianuarie 2020, 13:26)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui vudejea

   Terorizarea teroriștilor eca mai eficientă metodă de potolire a lor. Cu toții sunt tare grijulii pentru pieile lor.

   De fiecafre dată când e lichjidat un cpnducător terorist ăilalți pun măcar pentru o vreme capul la cutie. Sigur chirăie cu toții despre răzbunări și alte celea dar se potolesc. E exact ce s-a văzut după licjidarea lui Osama sau a lui Al Bagdadi. Mult guiț dar cu toții au devnit timorați.
 • -7 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 6 ianuarie 2020, 9:14)

  [anonim]

  • +3 (17 voturi)    
   Da si tu o sursa... (Luni, 6 ianuarie 2020, 11:43)

   mamaika [utilizator] i-a raspuns lui

   ... nu fox news, canalul de casa al presedintelui oligofren.
  • +2 (2 voturi)    
   Fox News=Latrina3 americana (Luni, 6 ianuarie 2020, 21:57)

   visury [utilizator] i-a raspuns lui

   propaganda trumptarda. Adevarul e Trump e in pericol sa fie demis pentru abuz in functie si a facut o diversiune sa mai uite lumea.
 • -8 (14 voturi)    
  Carticica rosie (Luni, 6 ianuarie 2020, 11:47)

  krampus [utilizator]

  Pentru neobositul propagandist I.B. Soleimani a fost cel mai înțelept exponent al tuturor alegerilor decisive in timp ce Trump este doar un megaloman cu deficit de atentie. Nici ca se putea o expunere mai clara a pozitiei neomarxiste. De ce se bucura un asemenea extremist de o pozitie privilegiata la hognews ?
 • +10 (12 voturi)    
  hm (Luni, 6 ianuarie 2020, 18:25)

  gelu antigelu [utilizator]

  Trump este suficient de limitat ca sa nu inteleaga mare lucru, dar cine cunoaste musulmanii stie ca e bine sa nu-ti bati joc de valorile lor. Da stiu sunt incuiati si primitivi dar religia este sacra pentru ei. Ca si locurile sfinte. Bate-ti joc de asa ceva si o sa realizezi ca milioane de oameni pasnici din toata lumea isi vor lasa balta totul si vor incerca sa razbune ceea ce ei considera mai important decat viata lor amarata. Nu trebuie subestimata puterea colosala a fanatismului religios. Mai ales ca in tabara cealalta telul este doar sa-ti umpli mațul si sa-ti schimbi televizorul si masina la 2-3 ani. O societate hedonista si consumerista nu va putea niciodata sa inteleaga acest fanatism care te face sa lasi balta absolut toate interesele tale marunte si chiar sa te sacrifici pentru ceva considerat superior. Si oricate rachete ai avea asta nu prea te ajuta.
  Mie Soleimani mi se parea un tip vertical, retras, cerebral care urmarea interesele tarii sale, nu un fanatic gen Bin Laden. Nu avea cum sa fie prieten cu americanii pentru ca interesele sunt total divergente. In Orientul mijlociu americanii sunt priviti ca niste opresori pentru ca nu sunt obiectivi (n-au cum) si au interese financiare evidente, fie ca ne place sau nu. Sa-ti respecti dusmanii cred eu ca este o forma de respect de sine, pana la urma.
  • -6 (8 voturi)    
   Cam supra (Luni, 6 ianuarie 2020, 20:25)

   persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui gelu antigelu

   estimezi tabara fanaticilor religiosi.Ce,''isi vor lasa balta totul si vor incerca sa se razbune.."Adica vor scoate din turbane flotile, portavioane,si din camile submarine???Intelege,gelu antigelu,ca nu au cu ce.Citez''Si oricate rachete ai avea asta nu prea te ajuta'' Buna asta.Crezi ca o sa fie un razboi de transee,ca in 1916???In 24 de ore toata infrastrucura,puncte de comanda,centrale electrice,poduri,cai ferate,aeroporturi,sosele,cazarmi,baze militare,porturi....sunt rase.Deschide bine ochii,amandoi.Trump abia asteapta sa fie provocat.Crezi ca se mai poate repeta o tinere de ostatici la vreo ambasada,sau un nou world trade center???Ai impresia ca americanii cheltuie anual 700 miliarde aiurea??? Oricum ai da-o,iranul e in corzi..Este net inferior.Trump are toate cartile,stie asta.
   • 0 (2 voturi)    
    Exact. (Marţi, 7 ianuarie 2020, 11:37)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui persuasiv

    Si nici nu cred ca vrea neaparat sa intervina cu oameni la sol. Nu are nevoie. II sfarama complet si lasa tara de pradat la Israel si Sauditi.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by