Cel puțin o persoană a murit după ce singurul portavion din dotarea armatei Rusiei, Amiral Kuznețov, a luat foc joi dimineață în timpul lucrărilor de reparație efectuate în portul Murmansk de la Marea Arctică.

HotNews.roFoto: Hotnews

Alți 10 oameni au fost răniți, iar doi sunt dați dispăruți, potrivit agenției ruse TASS.

Un muncitor ce se afla la bordul navei a declarat, pentru ziarul local Severpost, că el și colegii săi au simțit miros de ars, așa că s-au dus pe puntea superioară, ”dar totul era acoperit de fum”. ”Nu puteai să vezi mai departe de lungimea unui braț de om”, a adăugat acesta.

”Nu s-a mai întâmplat niciodată așa ceva. Toți încercau să se salveze, toată lumea fugea cât de repede putea. Totul era acoperit de fum. Aproape că am murit încercând să scap de acolo.”, a mai povestit muncitorul.

Amiralul Kuznețov a mai fost avariat în octombrie 2018 când docul plutitor la care era amarat s-a scufundat.

Unicul portavion al Rusiei, bătrânul Amiral Kuznețov este supus unor lucrări de reparație și mentenanță de la începutul lui 2017, prevăzut pentru a dura până în 2021.

Peste 400 de persoane se aflau pe navă când a izbucnit incendiul.

Lansat în 1990, Amiralul Kuznețov a fost amplasat în ultimii ani în Mediterana, în cadrul intervenției rusești în Siria. Nu a mai suferit reparații majore din 1997.

În octombrie 2018, o macara de 15 metri s-a prăbușit pe puntea portavionului, din cauza unei întreruperi de curent care a oprit pompele și a determinat scufundarea docului plutitor - singurul de acest gen din Rusia - la care nava era amarată.

În ultimii zece ani, trei incendii au izbucnit pe submarine rusești la care se efectuau lucrări de reparații. Experții au invocat nerespectarea recurentă a normelor de securitate pe șantierele navale rusești.